Direct la conținutul principal

Programarea în comun în cadrul cooperării pentru dezvoltare

Cooperare internațională pentru programarea ajutorului pentru dezvoltare și formularea unui răspuns strategic coordonat la provocările majore din lume.

Prezentare generală

Programarea în comun este un răspuns unic dat de UE și de statele sale membre la planul de dezvoltare națională al unei țări partenere beneficiare.

Împreună cu autoritățile naționale, UE și partenerii pentru dezvoltare din rândul statelor membre dezvoltă o strategie comună pe deplin aliniată la planul național de dezvoltare al țării partenere beneficiare. Strategia comună stabilește logica și direcția sprijinului acordat de UE și de țările UE implicate. Ea indică domeniile pe care se va concentra fiecare dintre parteneri, obiectivele generale pentru fiecare domeniu și câteva cifre provizorii privind finanțarea în perioada acoperită de strategia în cauză.

Calendarul strategiei comune este sincronizat cu calendarul planurilor naționale ale țării partenere beneficiare. Astfel, UE și partenerii săi pentru dezvoltare din rândul statelor membre își planifică și implementează acțiunile în paralel cu guvernul țării beneficiare, ceea ce le permite să răspundă mai prompt nevoilor din teritoriu.

Strategia comună este dezvoltată la nivel de țară parteneră beneficiară, în așa fel încât să se formuleze cel mai bun răspuns posibil în funcție de situația din teren. Această metodă de lucru îmbunătățește în același timp cooperarea cu alți actori implicați.

Dacă împărtășesc principiile programării comune, partenerii pentru dezvoltare din afara UE sunt bineveniți să subscrie strategiei.

Avantajele programării în comun

Se estimează că datorită programării comune se vor reduce costurile de tranzacție pentru guvernele partenere, deoarece acestea vor avea de efectuat un singur exercițiu de programare, comun tuturor partenerilor pentru dezvoltare.

Un alt avantaj este că ajutorul internațional poate fi acordat astfel în mod mai coerent și mai puțin fragmentat. Prin cooperare, se acoperă lacunele și se elimină suprapunerile. Combinarea resurselor partenerilor pentru dezvoltare va genera un impact mai puternic și un raport costuri-beneficii mai bun. Întrucât țările UE acordă mai mult de jumătate din ajutorul oficial pentru dezvoltare (AOD) din lume, este de așteptat ca programarea în comun să îmbunătățească mult eficacitatea ajutorului global și modul în care sunt cheltuite zeci de miliarde de euro în fiecare an.

În statele membre ale UE, programarea în comun poate însemna o mai bună informare a europenilor, îmbunătățirea percepției publice și mai multă răspundere în fața cetățenilor.

Un alt avantaj considerabil este că partenerii pentru dezvoltare nu vor mai fi supuși presiunii de a viza, fiecare în parte, toate sectoarele și problemele dintr-o țară beneficiară. Ei pot demonstra clar că fac parte dintr-un sistem unificat de programare comună și pot împărți sarcinile, astfel încât să fie acoperite toate sectoarele și problemele care necesită atenție.

În plus, se vor naște noi posibilități de a derula inițiative comune la fața locului, având în vedere că partenerii pentru dezvoltare își planifică acțiunile în același timp, pentru aceeași perioadă. Se preconizează că acest lucru va reduce costurile, prin economii de scară și scăderea cheltuielilor de regie.

Programarea în comun poate concretiza valorile europene comune și politicile noastre în domenii precum drepturile fundamentale și buna guvernanță, transformându-le în acțiuni coerente, punctuale, adaptate țărilor partenere.

Context și angajamente internaționale

În Tratatul de la Lisabona, țările UE au promis să colaboreze mai strâns, inclusiv în ceea ce privește politica de dezvoltare în întreaga lume. Programarea în comun este unul dintre principalele angajamente asumate de țările UE care colaborează în domeniul dezvoltării. Scopul său este ca ajutorul internațional să devină mai eficace. Programarea în comun este consacrată în Consensul european privind dezvoltarea 2017 și ocupă un loc important în Agenda schimbării – politica mai amplă a UE vizând dezvoltarea în lume, adoptată în 2012.

Toate aceste angajamente sunt reflectate în Concluziile Consiliului UE din noiembrie 2011, care conține orientări politice generale pentru UE și statele sale membre.