Skip to main content
Samen voor de bevolking in Turkije en Syrië

Donorconferentie om geld in te zamelen, middelen vrij te maken en het herstel en de noodhulp na de verwoestende aardbevingen te coördineren

This information is also available in: Turkish | türkçe | Arabic | العربية

Een donorconferentie om middelen aan te trekken

Zes weken na de verwoestende aardbevingen in Turkije en Syrië komen we samen om de overlevenden van deze tragedie te steunen. Onze solidariteit zal even sterk blijven als in de eerste uren na de aardbeving. De mensen in Turkije en Syrië moeten weten dat we hen niet in de steek zullen laten, ook niet als het hele proces lange tijd in beslag zal nemen. Ik nodig alle landen en alle publieke en particuliere donoren uit om bij te dragen, om een eerbetoon te brengen aan de slachtoffers en aan de heldenmoed van de eerstehulpverleners, en om samen te bouwen aan een betere toekomst voor de overlevenden.

Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie

De aardbevingen in Turkije en Syrië zijn een ramp van historische omvang met gruwelijke gevolgen. Ik ben diep geraakt door de vele dodelijke slachtoffers, de vele mensen wier huis vernield is, al het menselijk leed. De gevolgen zijn echt gruwelijk. Als voorzitter van de Raad van de Europese Unie zal Zweden alles in het werk stellen om, samen met de EU en haar internationale partners, de slachtoffers te helpen in de volgende fasen van interventies voor rehabilitatie en snel herstel.

Ulf Kristersson, premier van Zweden

Total pledges

€7 billion

funds raised

The total pledge of this International Donors' conference amounts to €7 billion, of which €6.05 billion in grants and loans for Türkiye and €911 million in grants for Syria. The European Commission and the EU Member States, as well as the European Investment Bank and the European Bank for Reconstruction and Development represent more than 50% of this total pledge, as Team Europe, with €3.6 billion,.The Council of Europe Development Bank also made an important contribution of €500 million in loans and an additional €3 million in grants.

The funds for Türkiye will be used to cover humanitarian needs and help the reconstruction of the affected regions. The preliminary damage assessment in Türkiye demonstrates very large needs above $100 billion with a lot of damage to public infrastructure and residential buildings. The reconstruction efforts will ensure that all international standards for construction in seismic regions are taken into account and also the priorities of the Turkish Green Deal. The funds for Syria will be used to help meet humanitarian needs and support early recovery and resilience.

Een alomvattende reactie van de EU

De EU heeft al steun verleend aan Turkije en Syrië, en het EU-mechanisme voor civiele bescherming is onmiddellijk na de ramp in werking getreden. 

21
EU-lidstaten + Albanië, Montenegro, Noorwegen en Servië
geven hulp aan Syrië en Turkije
32
opsporings- en reddingsteams
in Turkije
6
medische teams, waaronder 5 veldhospitalen
hebben in Turkije al meer dan 15.000 mensen behandeld

Bovendien heeft de EU haar strategische rescEU-reserves gemobiliseerd en 500 tijdelijke accommodatie-eenheden, 2.000 tenten en 8.000 bedden uit haar noodvoorraden in Zweden en Roemenië aan Turkije geleverd. 

In totaal is bijna 6,8 miljoen euro aan humanitaire EU-steun toegewezen om in de meest dringende behoeften van de bevolking in Turkije te voorzien, en is direct ongeveer 10 miljoen euro vrijgemaakt om de onmiddellijke gevolgen van de aardbeving in Syrië aan te pakken.

Documents

Social media kit

Social media kit for together for the people in Türkiye and Syria

24 MAART 2023
Pledging Statement of the International Donors’ Conference for the people in Türkiye and Syria
English
(172.82 KB - PDF)
Downloaden
20 MAART 2023
Informatieblad: EU-steun voor de bevolking in Turkije en Syrië na de aardbevingen
Nederlands
(6.03 KB - HTML)
Downloaden
16 MAART 2023
Agenda: International Donors’ Conference
English
(497.29 KB - PDF)
Downloaden
15 MAART 2023
Media advisory: Donors' Conference
English
(758.03 KB - PDF)
Downloaden

Mediagalerij

Laatste nieuws