Gå direkt till innehållet

Konferensen om Europas framtid

Hur allt började

Konferensen om Europas framtid pågick mellan april 2021 och maj 2022 i form av debatter och diskussioner där människor från hela EU kunde dela med sig av sina idéer och bidra till att forma vår gemensamma framtid.

Initiativet var det första i sitt slag. Det var en EU-omfattande demokratisk process med medborgarledda debatter där människor från hela EU kunde dela med sig av sina idéer och bidra till att skapa vår gemensamma framtid. På den flerspråkiga webbplattformen kunde man utbyta idéer som också diskuterades i nationella paneler och europeiska medborgarpaneler.

Konferensen har fungerat som ett offentligt forum för en öppen och inkluderande debatt om flera viktiga prioriteringar och utmaningar – plattformen har haft över 5 miljoner unika besökare och över 700 000 personer har deltagit i olika evenemang.

Läs mer på webbplatsen för konferensen om Europas framtid (arkiverad)

Slutrapport och förslag

Den 9 maj 2022 – på Europadagen – avslutades konferensen om Europas framtid. Det satte punkt för ett unikt år av diskussioner, överläggningar och samarbete mellan medborgare från hela Europa om vilket EU de vill leva i. Samma dag överlämnade ordförandena för konferensens styrelse en slutrapport med 49 förslag till Europaparlamentet, rådet och kommissionen.  

Förslagen gällde nio ämnesområden: klimat och miljö, hälsa, en starkare ekonomi, social rättvisa och sysselsättning, EU i världen, värden och rättigheter, rättsstatsprincipen och säkerhet, den digitala omställningen, demokratin i EU, migration samt utbildning, kultur, ungdomsfrågor och idrott. Förslagen innehöll allmänna mål och över 300 konkreta åtgärder. De tre EU-institutionerna diskuterar nu hur de ska följa upp förslagen på ett effektivt sätt, var och en inom sitt behörighetsområde och i enlighet med fördragen.

Kommissionens uppföljning av konferensens resultat

Den 17 juni publicerade kommissionen ett meddelande med en ingående utvärdering av vad som krävs för att följa upp förslagen från konferensen. Meddelandet ger en översikt över vad som ska ske härnäst och beskriver hur man bäst kan ta tillvara erfarenheterna från konferensen och föra in deltagarbaserad demokrati i EU:s politik och lagstiftning. Kommissionen vill t.ex. bygga vidare på framgångarna med de europeiska medborgarpanelerna och ge dem möjlighet att överlägga och lägga fram rekommendationer inför vissa viktiga förslag, som en del av ett bredare beslutsfattande och i linje med principerna om bättre lagstiftning. Kommissionen anordnar nu den första nya generationens medborgarpanel om hur vi kan minska matsvinnet i EU.

Europeiska medborgarpaneler

Kommissionens ordförande Ursula von der Leyen presenterade den första omgången nya förslag i sitt tal om tillståndet i unionen i september 2022 och i avsiktsförklaringen. Förslagen har också tagits med i kommissionens arbetsprogram för 2023. För att hålla dem som deltog i konferensen informerade och för att hålla tempot uppe, anordnades ett återkopplingsevenemang i december 2022. Det var ett tillfälle att förklara hur de tre EU-institutionerna följer upp förslagen från konferensen.

Om konferensen

       
President von der Leyen
Ni har berättat för oss att ni vill bygga en bättre framtid genom att leva upp till de mest bestående löftena från förr. Löften om fred och välstånd, rättvisa och framsteg och om ett socialt och hållbart Europa som visar omtanke och mod. Ni har berättat i vilken riktning ni vill gå. Nu är det upp till oss att hitta den rakaste vägen dit, antingen genom att till fullo använda våra befogenheter enligt fördragen eller genom att ändra fördragen om det behövs.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen

Konferensen var en del av Ursula von der Leyens löfte att ge allmänheten större inflytande över vad EU gör. Alla som bor i EU eller är medborgare i ett EU-land kunde delta.

Syftet med konferensen var att spegla vår mångfald, nå utanför huvudstäderna till EU:s alla hörn och stärka länken mellan människorna och de institutioner som tjänar dem tack vare en mängd evenemang och debatter runtom i EU och en interaktiv digital plattform på flera språk. Plattformen blev en stor framgång: Fram till maj 2022 hade den haft nästan 5 miljoner unika besökare och över 50 000 personer hade aktivt deltagit i 18 000 debatter och över 6 500 registrerade evenemang.  

Unga människor uppmuntrades särskilt att delta i konferensen och dela med sig av sina idéer. Europeiska, nationella, regionala och lokala myndigheter, civilsamhällesorganisationer och andra organisationer kunde också anordna evenemang för att engagera så många som möjligt.

Videoklipp

Sammanfattning av konferensen

 

Vad säger paneldeltagarna?

 

Aktuellt

Dokument

 

17 JUNI 2022
Communication on the Conference on the Future of Europe

 

17 JUNI 2022
Annex to the Communication on the Conference on the Future of Europe

 

13 MAJ 2022
Factsheet - Conference on the Future of Europe - Report on the final outcome

 

9 MAJ 2022
Conference on the Future of Europe: Report on the final outcome

 

8 MARS 2021
GEMENSAM FÖRKLARING OM KONFERENSEN OM EUROPAS FRAMTID

 

22 JANUARI 2020
Communication: Shaping the Conference on the Future of Europe

 

Faktablad

10 JUNI 2021
Factsheet - Conference Roll-out

 

10 JUNI 2021
Factsheet - Digital Platform