Direct la conținutul principal

Măsuri de protecție

Cum se asigură Comisia că fiecare euro din buget este cheltuit în conformitate cu normele și că generează valoare adăugată.

Pentru Comisia Europeană, este o prioritate să se asigure că fiecare euro din buget este cheltuit în mod corespunzător, în conformitate cu normele și că generează valoare adăugată.

Pentru atingerea acestui obiectiv, Comisia Europeană colaborează îndeaproape cu statele membre, cu celelalte instituții ale UE și cu partenerii de implementare, cum ar fi instituțiile internaționale (de exemplu, Banca Mondială, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare). Statele membre ale UE au un rol esențial în gestionarea, împreună cu Comisia Europeană, a aproximativ 3/4 din buget în conformitate cu principiul gestiunii partajate. Aceasta înseamnă că statele membre sunt cele care distribuie fondurile beneficiarilor. Prin urmare, ele se află în prima linie pentru a se asigura că bugetul este direcționat acolo unde este necesar, trebuind să instituie sistemele de gestiune și control relevante.

Prevenirea

Comisia efectuează controale ex ante, audituri și controale la fața locului pentru a se asigura că astfel de proceduri există și că sunt urmate în mod corespunzător. Atunci când constată erori, Comisia poate interveni prin întreruperea sau suspendarea plăților către beneficiari sau către statele membre. Adică plata fondurilor UE încetează temporar, până la soluționarea problemelor detectate. De asemenea, Comisia poate reduce suma pe care o va plăti în raport cu cea menționată în cererea de decont primită de la beneficiar. Toate acestea sunt acțiuni preventive.

Detectarea și corectarea

Comisia poate lua măsuri și după efectuarea plăților. Pe baza controalelor ex post, a auditurilor și a controalelor la fața locului, în cazul în care se constată că ceva este greșit într-o etapă ulterioară, Comisia poate introduce corecții financiare și poate recupera sumele deja plătite.

În caz de fraudă, intervine Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF). Dacă în urma investigației acestuia se constată că a avut loc o fraudă cu bani de la bugetul UE, Comisia demarează procedurile pentru recuperarea fondurilor.

Începând din 2020, Parchetul European lucrează la investigarea, urmărirea penală și trimiterea în judecată a infracțiunilor care aduc atingere bugetului UE. Activitatea sa vine să garanteze încă o dată faptul că bugetul UE este pe deplin protejat.

Prevention, detection and correction