Direct la conținutul principal

Plafoanele veniturilor

Valorile maxime ale resurselor proprii pe care Uniunea le poate colecta de la statele membre pentru a finanța cheltuielile pentru perioada financiară 2021-2027, inclusiv instrumentul NextGenerationEU (fondul de redresare pentru Europa).

În bugetul UE, există plafoane pentru:

  • venituri – plafonul resurselor proprii stabilește valoarea maximă a resurselor proprii pe care Uniunea le poate solicita statelor membre pentru a-și finanța cheltuielile pentru perioada 2021-2027
  • cheltuieliplafoanele bugetare pe termen lung stabilesc valorile maxime pe care Uniunea le poate angaja sau cheltui în aceeași perioadă.

Plafoanele veniturilor sunt definite în decizia privind resursele proprii, textul juridic care stabilește condițiile de finanțare a bugetului UE. Plafoanele resurselor proprii sunt exprimate ca procent din venitul național brut (VNB) estimat al UE – suma VNB-urilor tuturor statelor membre – deoarece valoarea nominală variază anual în funcție de evoluția VNB-ului UE.

Există două tipuri de plafoane ale veniturilor:

  • plafonul resurselor proprii necesare acoperirii creditelor anuale de angajament – 1,46 % din VNB-ul UE pentru perioada 2021-2027 (în creștere de la 1,29 % în perioada 2014-2020)
  • plafonul resurselor proprii necesare acoperirii creditelor anuale de plată – 1,40 % din VNB-ul UE pentru perioada 2021-2027 (în creștere de la 1,23 % în perioada 2014-2020).

Diferența („marja”) dintre plafonul resurselor proprii pentru plăți și plafonul bugetar pe termen lung pentru plăți funcționează ca o garanție care să îi permită Uniunii să își acopere toate obligațiile financiare și datoriile contingente în orice circumstanțe, chiar și în cazul unei evoluții economice negative. Această marjă se numește marja de manevră a bugetului UE.

În temeiul celei mai recente decizii privind resursele proprii, plafoanele resurselor proprii sunt majorate în mod excepțional și temporar cu 0,6 puncte procentuale. Acest lucru va garanta o marjă mai mare de manevră și îi va permite UE să împrumute de pe piețe pentru a finanța NextGenerationEU, instrumentul de redresare pentru Europa.

Plafonul propriilor resurse ale UE

Majorarea plafonului resurselor proprii pentru creditele de plată la 2,00 % din VNB este limitată în timp și va fi utilizată numai în contextul redresării în urma pandemiei de coronavirus. Mărirea marjei de manevră nu implică o contribuție suplimentară iminentă din partea statelor membre la bugetul UE, deoarece funcționează doar ca garanție comună pentru emiterea de obligațiuni de către Comisie în numele UE. Plafonul resurselor proprii pentru plăți va fi readus la 1,40 % din VNB în momentul în care toate fondurile vor fi rambursate și nu vor mai exista datorii.

Împrumuturile pentru alte programe de creditare, cum ar fi SURE și AMF+ pentru Ucraina, sunt garantate în cadrul plafonului permanent al resurselor proprii al bugetului.