Skip to main content
Λογότυπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Ασφαλή εμβόλια κατά της COVID-19 για τις Ευρωπαίες και τους Ευρωπαίους

Αριθμητικά στοιχεία για τον εμβολιασμό

1,7 δισεκατομμύριο

Παραδοθείσες δόσεις

83,4 %

του ενήλικου πληθυσμού της ΕΕ έχει εμβολιαστεί πλήρως

Τελευταία επικαιροποίηση: 7 Σεπτεμβρίου 2022. Πηγή: Παραγωγοί εμβολίων και στοιχεία του ECDC.

Κύρια σημεία

Εξασφάλιση ασφαλών και αποτελεσματικών εμβολίων

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπραγματεύεται εντατικά προκειμένου να εξασφαλίσει ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο εμβολίων για τους πολίτες της ΕΕ σε δίκαιες τιμές. Έχουν συναφθεί συμβάσεις με 8 εταιρείες ανάπτυξης ελπιδοφόρων εμβολίων, οι οποίες εξασφαλίζουν ένα χαρτοφυλάκιο με έως 4,2 δισεκατομμύρια δόσεις.

Οι παραδόσεις δόσεων εμβολίων σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυξάνονται σταθερά από τον Δεκέμβριο του 2020. Ο εμβολιασμός έχει επιταχυνθεί σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Έως το τέλος του 2021 σχεδόν το 80 % του ενήλικου πληθυσμού της ΕΕ είχε λάβει αρχικό εμβολιασμό (μία ή δύο δόσεις) κατά της COVID-19. Παράλληλα, η Επιτροπή διαπραγματεύτηκε τρεις επιπλέον συμβάσεις με φαρμακευτικές εταιρείες για να εξασφαλίσει περισσότερα εμβόλια κατά της COVID-19 ―για τους νέους, για τους διεθνείς εταίρους της ΕΕ, για αναμνηστικές δόσεις και για την προστασία από νέες παραλλαγές. Τον Σεπτέμβριο του 2022 ενέκρινε δύο προσαρμοσμένα αναμνηστικά εμβόλια.

Ο αποτελεσματικός εμβολιασμός σε ευρεία κλίμακα αποτελεί την καλύτερη στρατηγική για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Με βάση τα τρέχοντα στοιχεία, όλα τα εμβόλια που έχουν εγκριθεί στην ΕΕ παρέχουν υψηλή προστασία όσον αφορά τη νοσηλεία, τη σοβαρή νόσηση και τον θάνατο, με αποτελεσματικότητα άνω του 80 % στον γενικό πληθυσμό.

Υπάρχει σαφής σύνδεση μεταξύ του επιπέδου εμβολιασμού και των ποσοστών νοσηλείας και θνησιμότητας: όσο υψηλότερο είναι το ποσοστό εμβολιασμού, τόσο μικρότερος είναι ο κίνδυνος νοσηλείας ή θανάτου.

Κατά συνέπεια, η αύξηση των ποσοστών εμβολιασμού όλων των επιλέξιμων ομάδων, ιδίως των ηλικιωμένων, των ευπαθών ατόμων και των εργαζομένων του επαγγελματιών του τομέα της υγείας σε ολόκληρη την ΕΕ παραμένει η πρώτη προτεραιότητα για τον έλεγχο της εξάπλωσης της COVID-19.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι αναμνηστικές δόσεις παρέχουν σημαντική αύξηση της προστασίας από τη λοίμωξη και τη σοβαρή νόσηση. Τον Ιούλιο του 2022, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων της νόσου COVID-19, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων συνέστησαν μια δεύτερη αναμνηστική δόση εμβολίου κατά της COVID-19 για τα άτομα ηλικίας μεταξύ 60 και 79 ετών και για άτομα με ιατρικές παθήσεις που τα θέτουν σε υψηλό κίνδυνο σοβαρής νόσησης.

Προκειμένου να εξασφαλίσει την επάρκεια των δόσεων, η Επιτροπή έχει επίσης συνεργαστεί στενά με τη βιομηχανία για την ενίσχυση της ικανότητας παρασκευής εμβολίων στην ΕΕ. Ταυτόχρονα, η Επιτροπή έχει αρχίσει να εργάζεται για την πρόβλεψη και την αντιμετώπιση νέων παραλλαγών του ιού και για την ταχεία ανάπτυξη και παραγωγή εμβολίων που θα είναι αποτελεσματικά κατά των παραλλαγών αυτών σε μεγάλη κλίμακα.

Για τον λόγο αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δρομολόγησε τη συγκρότηση της HERA, της Ευρωπαϊκής Αρχής Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Υγειονομικής Ανάγκης. Η HERA θα προβλέπει τις απειλές και τις πιθανές κρίσεις στον τομέα της υγείας μέσω της συλλογής πληροφοριών και της οικοδόμησης των αναγκαίων ικανοτήτων απόκρισης για να επιτρέπει την ταχεία αντιμετώπιση των καταστάσεων έκτακτης υγειονομικής ανάγκης. 

Το χαρτοφυλάκιο εμβολίων της ΕΕ

Η Επιτροπή έχει μέχρι στιγμή χορηγήσει έξι άδειες κυκλοφορίας υπό όρους για τα εμβόλια που ανέπτυξαν οι εταιρείες BioNTech και Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Janssen Pharmaceutica NV, Novavax και Valneva αντιστοίχως, ύστερα από θετική αξιολόγηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) όσον αφορά την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά τους. Αρκετά άλλα εμβόλια βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια αξιολόγησης από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA).

έως 4,2 δισεκατομμύριο
δόσεις
ΕταιρείαΤύπος εμβολίουΑριθμός δόσεων (απαιτούμενος ανά άτομο)Αριθμός δόσεων (εξασφαλισμένος)Κατάσταση
BioNTech και PfizermRNA2 δόσεις2,4 δισεκατομμύριο*Εγκρίθηκε
ModernamRNA2 δόσεις460 εκατομμύριαΕγκρίθηκε
AstraZenecaαδενοϊός2 δόσεις400 εκατομμύριαΕγκρίθηκε
Johnson & Johnson / Janssen Pharmaceuticalsαδενοϊός1 δόση400 εκατομμύριαΕγκρίθηκε
Sanofi-GSKπρωτεΐνη2 δόσεις300 εκατομμύριαΥπό κυλιόμενη αξιολόγηση από τον ΕΜΑ
HIPRA Ανθρώπινη Υγείαπρωτεΐνη1 δόση250 εκατομμύριαΥπό κυλιόμενη αξιολόγηση από τον ΕΜΑ
Novavaxπρωτεΐνη2 δόσεις200 εκατομμύρια**Εγκρίθηκε
Valnevaεμβόλιο αδρανοποιημένου ιού 1,2 εκατομμύριαΣε στάδιο ανάπτυξης

*δικαίωμα αγοράς 900 εκατομμυρίων δόσεων, **δικαίωμα αγοράς 100 εκατομμυρίων δόσεων

Εκθέσεις ασφάλειας

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) δημοσιεύει επικαιροποιήσεις σχετικά με την ασφάλεια των εμβολίων κατά της COVID-19 τα οποία έχουν εγκριθεί στην ΕΕ. Ο EMA δημοσιεύει μηνιαία επικαιροποίηση για κάθε εγκεκριμένο εμβόλιο κατά της COVID-19.

Στα επικαιροποιημένα στοιχεία για την ασφάλεια συνοψίζονται τα δεδομένα που έχουν συγκεντρωθεί από την έγκριση του εμβολίου και μετά. Αναφέρεται επίσης κατά πόσο οι πληροφορίες για την ασφάλεια απαιτούν περαιτέρω διερεύνηση.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τον ιστότοπο του EMA.

Διασταύρωση πληροφοριών

H παραπληροφόρηση για τον κορονοϊό έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις. Είναι σημαντικό να αντλείτε επίκαιρες πληροφορίες μόνο από έγκυρες πηγές. Σας συνιστούμε να ακολουθείτε τις συμβουλές των υγειονομικών αρχών της χώρας σας, καθώς και τους σχετικούς ιστότοπους της ΕΕ και διεθνών οργανισμών, όπως το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Μπορείτε επίσης να βοηθήσετε την κατάσταση, αποφεύγοντας να κοινοποιείτε μη επαληθευμένες πληροφορίες που προέρχονται από αμφίβολες πηγές.

Καταπολέμηση της παραπληροφόρησης

Η στρατηγική της ΕΕ για τα εμβόλια

Με τη στρατηγική της ΕΕ για τα εμβόλια η ΕΕ στηρίζει τις προσπάθειες για ταχύτερη ανάπτυξη και διάθεση ασφαλών και αποτελεσματικών εμβολίων μέσα σε χρονικό διάστημα μικρότερο του ενός έτους για τα περισσότερα εμβόλια.

Η Επιτροπή έχει συνάψει συμφωνίες προαγοράς με μεμονωμένους παραγωγούς εμβολίων εκ μέρους των κρατών μελών και έχει εξασφαλίσει περισσότερες από 4,2 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων για τους Ευρωπαίους πολίτες και για χώρες σε όλο τον κόσμο όπου τα εμβόλια είναι λιγότερο διαθέσιμα. 

Βίντεο

Έγγραφα

 

27 ΝΟΈΜΒΡΙΟΣ 2020
Social media kits for healthcare professionals
English
(51.38 KB - HTML)
Τηλεφόρτωση

Δεύτερη αναμνηστική δόση για άτομα άνω των 60 ετών και για ευάλωτα άτομα