Gå direkt till innehållet
Nyhetsartikel15 maj 2024Generaldirektoratet för kommunikationLästid: 2 min

Utvärdering av framstegen mot ett säkrare Europa

Computer screens displaying an illustration on cybersecurity

 

Vi lever i en alltmer oförutsägbar värld där hoten ändrar karaktär och kriserna blir mer komplexa. För fyra år sedan antog kommissionen därför en strategi för EU:s säkerhetsunion 2020–2025 för att ta itu med säkerhetsproblem både i och utanför EU. 

Sedan dess har kommissionen regelbundet lagt fram lägesrapporter som visar hur långt EU har kommit i arbetet med att genomföra strategin och göra Europa säkrare. I dag publicerar kommissionen sin sjunde lägesrapport.

EU är nu bättre rustat att hantera säkerhetsutmaningar än 2020 och har vidtagit en rad åtgärder för att förebygga och ta itu med de framväxande hoten. I dagens rapport beskrivs resultaten på fem nyckelområden:

  • Förstärkning av EU:s fysiska och digitala infrastruktur för att undvika eller minimera störningar av samhällsviktiga tjänster. EU har dels vidtagit åtgärder för att stärka skyddet av kritisk infrastruktur och höja motståndskraften bland ansvariga företag och myndigheter, dels skärpt lagstiftningen för att hantera nuvarande och framtida risker både på nätet och i verkliga livet.
  • Kamp mot terrorism och radikalisering genom åtgärder och nya verktyg till stöd för medlemsländerna, så att EU på ett bättre sätt kan förutse, förebygga, skydda sig mot och reagera på terroristhot.
  • Insatser mot organiserad brottslighet för att upplösa strukturer för organiserad brottslighet och ta itu med it-brottslighet, olaglig handel med narkotika och andra varor, smuggling av migranter och människohandel, miljöbrott, ekonomisk och finansiell brottslighet samt korruption.
  • Ökat polisiärt och rättsligt samarbete genom nya regler för informationsutbyte och förhandsinformation om passagerare, en översyn av Prümramen för automatiskt utbyte av uppgifter för polissamarbete och en starkare roll för Europol.
  • Samarbete med internationella partner eftersom deras säkerhet hänger nära samman med vår. Enbart under 2023 satsade EU omkring 700 miljoner euro för att hjälpa länder utanför EU att öka sina insatser mot terrorism och våldsbejakande extremism, och för att intensifiera samarbetet med länderna i dessa frågor.

Läs mer

EU:s säkerhetsunion

Ett säkrare EU

Strategi för EU:s säkerhetsunion 2020–2025 (meddelande från kommissionen)

Pressmeddelande: Kommissionen rapporterar om de övergripande framstegen med EU:s säkerhetsunion

Faktablad: EU:s säkerhetsunion – viktiga resultat

Videoklipp: En säkerhetsunion – Skydda invånarna, infrastrukturen och demokratin

Översikt

Publiceringsdatum
15 maj 2024
Upphovsman
Generaldirektoratet för kommunikation