Direct la conținutul principal
Știre15 mai 2024Direcția Generală Comunicare2 min de lectură

Crearea unei Europe mai sigure: evaluarea progreselor înregistrate

Computer screens displaying an illustration on cybersecurity

 

Trăim într-o lume din ce în ce mai imprevizibilă, în care natura amenințărilor evoluează, iar crizele devin din ce în ce mai multidimensionale. În urmă cu patru ani, atunci când a adoptat strategia sa privind o uniune a securității 2020-2025, UE s-a angajat să abordeze provocările sale interne și externe în materie de securitate. 

De atunci, au existat rapoarte periodice privind progresele înregistrate, care au analizat progresele înregistrate de UE în ceea ce privește punerea în aplicare a acestei strategii și sporirea siguranței Europei. Astăzi, Comisia a publicat cel de-al șaptelea raport privind progresele înregistrate.

UE este în prezent mai bine pregătită să facă față provocărilor în materie de securitate decât în 2020, dat fiind faptul că a adoptat și pus în aplicare o serie de măsuri menite să prevină și să abordeze amenințările în continuă evoluție. Acest lucru se reflectă în raportul de astăzi, care face bilanțul progreselor înregistrate în cinci domenii-cheie:

  • Consolidarea infrastructurii fizice și digitale a UE: UE a luat măsuri pentru a spori protecția infrastructurii critice și reziliența entităților care o utilizează, pentru a evita perturbarea serviciilor esențiale și pentru a atenua impactul acestora și a consolidat cadrul juridic pentru a aborda riscurile actuale și viitoare online și offline.
  • Combaterea terorismului și a radicalizării: a fost adoptat un set de măsuri și instrumente pentru a sprijini statele membre în lupta împotriva terorismului. În prezent, UE este mai bine pregătită să anticipeze, să prevină, să răspundă la amenințările teroriste și să se protejeze.
  • Lupta împotriva criminalității organizate: UE a luat măsuri pentru a dezmembra structurile de criminalitate organizată și pentru a combate amenințările în domenii precum criminalitatea informatică, traficul ilegal de droguri și de alte bunuri, introducerea ilegală de migranți și traficul de persoane, infracțiunile împotriva mediului, criminalitatea economică și financiară și combaterea corupției.
  • Consolidarea cooperării în ceea ce privește asigurarea respectării legii și a cooperării judiciare: printre altele, este vorba despre norme noi privind schimbul de informații și o revizuire a cadrului Prüm privind schimbul automatizat de date în scopul cooperării polițienești, norme noi privind informațiile prealabile referitoare la pasageri și întărirea rolului Europolului.
  • Cooperarea cu partenerii internaționali: UE este mai sigură atunci când partenerii săi sunt și ei mai siguri. Numai în 2023, aproximativ 700 de milioane EUR au fost cheltuite pentru a sprijini capacitățile țărilor terțe și pentru a consolida cooperarea noastră cu acestea în ceea ce privește combaterea terorismului și prevenirea și combaterea extremismului violent.

Informații suplimentare

O uniune europeană a securității

O Europă mai sigură

Strategia privind o uniune a securității 2020-2025

Comunicat de presă: Comisia raportează cu privire la progresele generale în ceea ce privește uniunea securității

Fișă informativă: Uniunea securității în UE – realizări esențiale

Material video – O uniune a securității: protejarea cetățenilor, infrastructură și democrație

Detalii

Data publicării
15 mai 2024
Autor
Direcția Generală Comunicare