Siirry pääsisältöön
Uutisartikkeli15. toukokuuta 2024Viestinnän pääosastoArvioitu lukuaika: 1 min

Uusi arviointi EU:n turvallisuuden parantumisesta

Computer screens displaying an illustration on cybersecurity

 

Maailma on entistä vaikeammin ennakoitavissa: uhkat muuttavat luonnettaan ja kriisit ovat aiempaa monimutkaisempia. EU on sitoutunut vuosia 2020–2025 varten laatimassaan turvallisuusunionistrategiassa ratkomaan sisäisiä ja ulkoisia turvallisuushaasteitaan. 

Määräajoin laadittavissa edistymiskertomuksissa tarkastellaan, miten hyvin EU on onnistunut strategian täytäntöönpanossa ja Euroopan turvallisuuden parantamisessa. Komission tänään julkaisema edistymiskertomus on järjestyksessään seitsemäs.

EU on ottanut käyttöön lukuisia toimenpiteitä muuttuvien uhkien torjumiseksi, ja siksi sillä on nyt paremmat valmiudet vastata turvallisuushaasteisiin kuin vuonna 2020. Tämä käy ilmi tänään julkaistusta kertomuksesta, jossa arvioidaan edistymistä viidellä osa-alueella:

  • EU:n fyysisen ja digitaalisen infrastruktuurin suojelu. EU on toteuttanut toimenpiteitä parantaakseen kriittisen infrastruktuurin suojelua ja sitä ylläpitävien toimijoiden häiriönsietokykyä. Tarkoituksena on välttyä keskeisten palvelujen häiriöiltä tai lieventää niiden vaikutuksia. EU on myös vahvistanut oikeudellista kehystä, jolla voidaan puuttua nykyisiin ja tuleviin riskeihin verkossa ja verkon ulkopuolella.
  • Terrorismin ja radikalisoitumisen torjunta. Jäsenmaiden tukemiseksi terrorismin torjunnassa on otettu käyttöön erilaisia toimenpiteitä ja välineitä. EU:lla on nyt paremmat valmiudet ennakoida ja ehkäistä terroriuhkia, suojella niiltä ja reagoida niihin.
  • Järjestäytyneen rikollisuuden torjunta. EU on toteuttanut toimenpiteitä järjestäytyneen rikollisuuden rakenteiden purkamiseksi, korruption kitkemiseksi ja uhkien torjumiseksi muun muassa kyberrikollisuuden, huumausaineiden ja muiden tavaroiden laittoman kaupan, ihmissalakuljetuksen ja -kaupan sekä ympäristö- ja talousrikollisuuden aloilla.
  • Lainvalvonta- ja oikeusviranomaisten välinen yhteistyö. Yhteistyön tehostamiseksi on muun muassa laadittu uudet säännöt tietojenvaihdon ja ennalta annettavien matkustajatietojen osalta, tarkistettu automaattista tietojenvaihtoa poliisiyhteistyössä koskevaa Prüm-mekanismia ja kasvatettu Europolin roolia.
  • Yhteistyö kansainvälisten kumppanien kanssa. EU:n turvallisuus lisääntyy, kun myös sen kumppanien turvallisuus lisääntyy. Pelkästään vuonna 2023 käytettiin noin 700 miljoonaa euroa EU:n ulkopuolisten maiden valmiuksien tukemiseen ja niiden kanssa tehtävän yhteistyön lujittamiseen terrorismin ja väkivaltaisten ääriliikkeiden torjumiseksi.

Lisätietoa

EU:n turvallisuusunioni

Turvallisempi Eurooppa

Turvallisuusunionistrategia 2020–2025

Lehdistötiedote: Komissio raportoi turvallisuusunionin yleisestä kehittymisestä

Tietokooste: EU:n turvallisuusunioni – tärkeimmät saavutukset

Video: Turvallisuusunioni: Kansalaisten, infrastruktuurin ja demokratian suojelu

Tiedot

Julkaisupäivä
15. toukokuuta 2024
Laatija
Viestinnän pääosasto