Gå til hovedindholdet

Vedtagelse af EU-lovgivning

EU anvender en række forskellige lovgivningsprocedurer, når der vedtages love. Hvilken type der anvendes, afhænger af lovgivningsforslagets art og emne. Langt størstedelen af EU's lovgivning vedtages i fællesskab af Europa-Parlamentet og Rådet.

Parlamentet og Rådet vedtager lovgivning ved hjælp af den almindelige lovgivningsprocedure

De fleste EU-love vedtages via den almindelige lovgivningsprocedure, hvor Europa-Parlamentet (som er direkte valgt) og Rådet (som består af ministre fra de 27 EU-lande) har lige meget at skulle have sagt. Kommissionen fremsætter et lovgivningsforslag for Parlamentet og Rådet, som derefter skal blive enige om teksten, før den kan blive til EU-lovgivning. 

Hvordan fungerer den almindelige lovgivningsprocedure

Gennem en række behandlinger af lovforslaget gennemgår og ændrer Parlamentet og Rådet teksten. Hvis de to institutioner er enige om ændringerne, kan lovforslaget vedtages. Hvis Parlamentet og Rådet ikke kan blive enige om ændringerne, skal forslaget til andenbehandling. Hvis de ikke bliver enige ved andenbehandlingen, forelægges forslaget for et "forligsudvalg", som består af lige mange repræsentanter for Parlamentet og Rådet. Også repræsentanter for Kommissionen deltager i og bidrager til udvalgets møder. Når udvalget er nået til enighed, sendes teksten til tredjebehandling i Parlamentet og Rådet, så den kan blive endeligt vedtaget som lov. Hvis de i sjældne tilfælde ikke kan blive enige, bliver loven ikke vedtaget.

Læs mere om den rolle, Parlamentet og Rådet har i EU's almindelige lovgivningsproces.

De særlige lovgivningsprocedurer

Disse procedurer anvendes kun i visse tilfælde. Typisk er Rådet den eneste lovgiver, og Parlamentet skal blot godkende et lovgivningsforslag eller høres om det. I sjældnere tilfælde kan Parlamentet vedtage lovgivning alene (efter høring af Rådet).

Kommissionen vedtager visse typer lovgivning

Rådet og Parlamentet kan give Kommissionen bemyndigelse til at vedtage to typer "ikke-lovgivningsmæssige retsakter":

  • gennemførelsesretsakter, som fastsætter tiltag til at sikre, at love gennemføres på samme måde i alle EU-landene
  • delegerede retsakter, som ændrer eller supplerer eksisterende love, særligt med henblik på at tilføje nye ikke-væsentlige bestemmelser 

Gennemførelsesretsakter og delegerede retsakter

Revision af traktaterne

EU-traktaterne, som danner grundlag for al EU-lovgivning, kan blive revideret for at tilpasse EU's love og politikker til nye udfordringer. Enhver ændring af traktaterne kræver enstemmig godkendelse af alle 27 EU-lande.

Traktaterne kan revideres på to måder: 

  • via den almindelige revisionsprocedure, som bruges, når der foretages væsentlige ændringer af traktaterne, f.eks. en udvidelse eller indskrænkning af EU's beføjelser
  • via den forenklede revisionsprocedure, som bruges, når der skal foretages ændringer af EU's interne politikker og tiltag, f.eks. vedrørende landbrug og fiskeri, det indre marked, grænsekontrol og den økonomiske og monetære politik, forudsat at det ikke udvider EU's beføjelser.

De nationale parlamenters rolle

Parlamenterne i de enkelte EU-lande modtager alle Kommissionens lovgivningsforslag på samme tid som Parlamentet og Rådet, så de har mulighed for at komme med en udtalelse til forslagene.

På de områder, hvor EU deler beføjelserne med EU-landene, undersøger de nationale parlamenter, hvorvidt det ville være mere effektivt med tiltag på nationalt eller regionalt plan (nærhedsprincippet). Det kaldes "mekanismen for kontrol med anvendelsen af nærhedsprincippet".

Forbindelser med de nationale parlamenter