Direct la conținutul principal

Ce este bine să știți despre finanțarea UE înainte de a o solicita

Informații generale despre tipurile de finanțare UE și posibilitățile de a găsi parteneri alături de care să solicitați finanțarea.

Tipuri de finanțare

Există mai multe tipuri de finanțare: granturi, instrumente financiare (împrumuturi, garanții și participare la capital), subvenții, fonduri fiduciare, premii și achiziții (contracte de achiziții publice). Regulile de implementare pentru toate tipurile de finanțare sunt reglementate de Regulamentul financiar.

Granturile

Granturile sunt contribuții financiare directe de la bugetul Uniunii Europene, acordate ca donații unor părți terțe beneficiare (de obicei organizații non-profit) implicate în activități care susțin politicile UE. Cele mai multe granturi fac obiectul gestiunii centralizate de către Comisia Europeană, fie direct (prin propriile departamente), fie indirect (prin agențiile UE, agențiile executive sau agențiile naționale).

Granturile reprezintă o parte importantă a cheltuielilor Uniunii Europene și se încadrează în două mari categorii:

  • granturi care finanțează acțiuni dedicate realizării unui obiectiv urmărit de o politică a UE
  • granturi de funcționare care finanțează cheltuielile de funcționare ale unui organism care urmărește un interes general european sau un obiectiv al unei politici a UE

Granturile se bazează pe costurile suportate efectiv de beneficiari pentru desfășurarea activităților în cauză, iar rezultatele acțiunii rămân în proprietatea beneficiarilor.

Instrumentele financiare

Instrumentele financiare sunt măsuri de sprijin financiar acordat de la buget, în mod complementar, pentru atingerea anumitor obiective de politică ale Uniunii Europene.

Aceste instrumente pot lua forma unor investiții de capital sau cvasicapital, împrumuturi, garanții sau alte instrumente de partajare a riscurilor și pot fi, după caz, combinate cu granturi. Instrumentele financiare pot avea:

  • efect de pârghie financiară – multiplică resursele bugetare limitate atrăgând fonduri publice și private pentru a sprijini obiectivele politicilor UE
  • efect de levier pentru politici – stimulează entitățile și intermediarii financiari cărora le-a fost încredințată execuția să alinieze interesele urmărite la obiectivele politicilor UE
  • efect de levier instituțional – instituțiile beneficiază de expertiza actorilor implicați în lanțul de implementare

În plus, aceste instrumente, implementate în parteneriat cu instituțiile publice și private, aduc soluții la situațiile în care piața nu furnizează suficientă finanțare externă (de exemplu, pentru întreprinderile mici și mijlocii – IMM-uri) și evită riscul de excludere din partea finanțatorilor privați.

Fondurile fiduciare

Un fond fiduciar este un mecanism de finanțare cu donatori multipli care finanțează în comun o acțiune, pe baza unor obiective și formate de raportare stabilite de comun acord. Fiecare fond fiduciar al UE are propriul consiliu de conducere, care decide cu privire la utilizarea resurselor puse în comun. Un fond fiduciar al UE acționează în mod colectiv în numele UE și al tuturor contribuitorilor la finanțarea sa.

Informații despre fondurile fiduciare ale UE și alocarea lor.

Premiile

Un premiu înseamnă o contribuție financiară oferită ca recompensă în urma unui concurs. Prin premii, instituțiile UE:

  • recunosc activități și realizări remarcabile
  • stimulează investiții – premiile de stimulare sunt menite să încurajeze investițiile într-o anumită direcție și sunt utilizate în principal de programul Orizont Europa

Subvențiile

Subvențiile reprezintă o mare parte din finanțarea furnizată de Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR). Ele oferă, printre altele, plăți directe în numerar agricultorilor, astfel încât aceștia să își poată spori veniturile. Subvențiile vizează în același timp reducerea disparităților economice și sociale din regiunile cele mai sărace ale UE. Prin intermediul Fondului de coeziune al UE, se acordă subvenții pentru a contribui la finanțarea proiectelor de infrastructură și la protecția mediului.

Contractele de achiziții publice

Achizițiile publice reprezintă achiziționarea de servicii, bunuri sau lucrări de către o autoritate contractantă (instituție a UE sau administrație locală dintr-un stat membru), prin intermediul unui contract de achiziții publice.

Ca regulă generală, contractele de achiziții publice sunt clar diferite de granturi:

  • în cazul unui contract, autoritatea contractantă obține un produs sau un serviciu de care are nevoie în schimbul unei plăți
  • în cazul unui grant, banii contribuie fie la un proiect desfășurat de o organizație externă, fie direct la funcționarea organizației respective, deoarece activitățile sale susțin obiectivele politicilor UE.

Dacă vă interesează contractele de achiziții publice, vă invităm să consultați oportunitățile de ofertare.

Găsiți un partener de proiect

Majoritatea proiectelor finanțate de UE presupun o colaborare între organizații din mai multe țări UE sau țări asociate. Pagina enumeră câteva servicii care vă pot ajuta să găsiți partenerii de proiect potriviți.

Cine poate fi partener de proiect?

Orice firmă, organizație sau organizație neguvernamentală vă poate fi partener, indiferent de locul în care este stabilită, cu condiția să fie viabilă din punct de vedere financiar și calificată să îndeplinească sarcinile indicate în propunerea de proiect.

Partenerul de proiect trebuie să-și poată dovedi viabilitatea financiară și operațională necesară pentru a îndeplini sarcinile de proiect definite în cadrul propunerii.

Servicii de căutare

Aveți toată libertatea de a vă găsi singur parteneri de proiect, dar dacă doriți, puteți apela și la servicii specializate. Acestea pot fie să vă ajute să găsiți un partener de proiect, fie să publice propriile dumneavoastră oferte de colaborare.

Portalul pentru oportunități de finanțare și ofertare acoperă programele implementate în cadrul gestiunii directe. Instrumentul de căutare a partenerilor vă ajută să găsiți parteneri pentru proiectul dumneavoastră, dintre numeroșii participanți la proiecte anterioare ale UE. Veți putea selecta o organizație pe baza profilului său sau a participării sale anterioare.

Puteți găsi parteneri și atunci când răspundeți la o procedură de achiziții în calitate de consorțiu. Detalii despre ambele variante în secțiunea How to participate („Cum puteți participa”).

În funcție de programul de finanțare în cauză, puteți apela și la puncte naționale de contact care oferă profiluri detaliate ale posibililor parteneri și cereri active de parteneriat.

Alte instrumente de căutare a partenerilor, pe teme: