Direct la conținutul principal

Rapoarte anuale privind aplicarea Cartei

Rapoarte anuale privind aplicarea Cartei drepturilor fundamentale a UE.

Context

Începând din 2010, Comisia Europeană publică anual un raport privind aplicarea Cartei.  În urma Strategiei din 2020 de consolidare a aplicării Cartei drepturilor fundamentale în UE, rapoartele privind aplicarea Cartei se axează pe diferite domenii tematice de relevanță strategică reglementate de dreptul UE. Rapoartele oferă o imagine de ansamblu asupra realizărilor și provocărilor identificate în domeniul de politică ales.

Rapoartele privind aplicarea Cartei încurajează părțile interesate relevante, cum ar fi statele membre, Parlamentul European, Consiliul și societatea civilă, să facă schimb de opinii cu privire la subiectul în cauză. 

Raportul din 2024 privind Carta

Citiți raportul pe 2024

Raportul din 2024 privind Carta se axează pe finanțarea UE direcționată către promovarea, protejarea și asigurarea respectării drepturilor fundamentale în întreaga UE. 

Pe parcursul mandatului 2019-2024, Comisia și-a consolidat eforturile de a canaliza finanțarea către inițiative care consolidează valorile UE și protejează drepturile fundamentale, inclusiv prin gestionarea bugetului majorat substanțial al programului „Cetățeni, egalitate, drepturi și valori (CEDV)”. Comisia a stabilit, de asemenea, o condiție favorizantă orizontală privind aplicarea și implementarea eficace a Cartei pentru ca statele membre să se asigure că fondurile UE sunt cheltuite în conformitate cu Carta. 

Raportul privind Carta marchează angajamentul UE de a promova și proteja drepturile fundamentale prin finanțare specifică și sectorială. În mod special, prin intermediul programului CEDV s-a acordat finanțare specifică proiectelor și organizațiilor care lucrează la promovarea valorilor UE și a drepturilor fundamentale. De asemenea, UE a sprijinit aplicarea drepturilor fundamentale acordând finanțare prin programe de finanțare sectoriale cum ar fi programele „Justiție”, „Europa digitală”, „Erasmus+” și „Orizont Europa”. La rândul său, Mecanismul de redresare și reziliență a contribuit la finanțarea inițiativelor relevante pentru drepturile fundamentale. Raportul oferă o imagine de ansamblu cu privire la aplicarea condiției favorizante orizontale privind aplicarea efectivă a Cartei

Raportul și anexa la acesta includ exemple de bune practici de proiecte finanțate de UE care contribuie la aplicarea Cartei în diferite domenii de politică. 

Raportul privind Carta descrie, de asemenea, acțiunile întreprinse de statele membre, de donatorii internaționali privați și publici, de instituțiile naționale pentru drepturile omului, de organismele de promovare a egalității și de ombudsmani pentru a sprijini punerea în practică a drepturilor fundamentale în domeniul finanțării. El recunoaște instituirea, de către o serie de state membre, a unor sisteme suplimentare specifice de acordare de granturi pentru proiecte, în sprijinul aplicării drepturilor fundamentale.

Raportul constată că, deși mai rămân puncte care trebuie dezvoltate, UE și alți donatori au elaborat mecanisme pentru a ține seama de feedbackul primit de la beneficiari în elaborarea și implementarea programelor lor de finanțare și că se depun eforturi suplimentare pentru alinierea activităților. În mod special, eforturile de finanțare ale UE și ale altor donatori au reflectat preocupări cu privire la restrângerea spațiului civic, iar organizațiile societății civile au rămas principalii beneficiari ai finanțării.

Raportul subliniază necesitatea de a lua măsuri pentru a garanta că informațiile privind oportunitățile de finanțare sunt puse la dispoziția potențialilor beneficiari, că finanțarea ajunge la beneficiarii de la nivel regional și local și că reducerile de fonduri nu limitează capacitatea societății civile și a organismelor pentru drepturile fundamentale de a contribui la un discurs deschis și democratic. 

Citiți raportul pe 2024 în toate limbile UE

Anexa la raportul pe 2024

Consultări specifice

Raportul se bazează pe evaluarea calitativă de către Comisie a feedbackului obținut în urma consultărilor și a altor surse. Au furnizat contribuții statele membre, punctele focale ale Cartei, o serie de donatori internaționali publici și privați, Rețeaua europeană a instituțiilor naționale pentru drepturile omului (ENNHRI) și Rețeaua europeană a organismelor de promovare a egalității (Equinet) și membrii acestora. Raportul se mai bazează și pe rezultatele unei consultări online a organizațiilor societății civile desfășurate prin intermediul Platformei societății civile a Agenției pentru Drepturi Fundamentale, precum și pe contribuțiile la alte rapoarte ale Comisiei, cum ar fi rapoartele privind statul de drept.

Raportul pe 2024 – Rezumatul consultării societății civile cu privire la finanțarea pentru activitățile legate de drepturile fundamentale