Gå til hovedindholdet
Vi skal øge den europæiske konkurrenceevne

Baggrund

Europa er i dag et af de et af de mest konkurrencedygtige, dynamiske og innovative regioner i verden. Men i de seneste år har vi oplevet nogle historiske udfordringer, bl.a. covid-19-pandemien og Ruslands angrebskrig mod Ukraine.  

Selv om det er lykkedes EU at klare disse kriser, har de haft en negativ indvirkning på vores samlede konkurrenceevne.

Hvorfor er vi nødt til at øge vores konkurrenceevne?

De seneste fire år har entydigt vist, at det er vigtigt at styrke vores konkurrenceevne og vores indre marked. [...] Det er af afgørende betydning for vores evne til i stor skala at udvikle og udbrede de teknologier, vi har brug for til den grønne og den digitale omstilling. Det er også absolut nødvendigt, hvis vi ønsker at have digitale aktører i verdensklasse og ikke blot være forbrugere af digitale produkter og tjenester, der produceres et andet sted.

Ursula von der Leyen, Europa-Kommissionens formand

Voksende udfordringer som klimaændringer, problemer vedrørende kunstig intelligens og geopolitiske spændinger ændrer den verden, vi lever i. For at trives i denne nye virkelighed er vi nødt til at sikre, at Europa er et sted, hvor vækst og innovation også fortsat har gode vilkår.  

Et mere konkurrencedygtigt EU vil ruste de europæiske virksomheder til at konkurrere på det globale marked. Vi kan opnå dette ved at skabe et erhvervsklima, hvor de kan udvikle produkter, tjenester og løsninger, der er bedre, mere effektive og mere innovative end de internationale konkurrenters.  

Vi skal genskabe vores konkurrencefordel

Vi har styrket vores industrigrundlag og gjort EU mere investeringsvenligt ved at 

En fempunktsplan for et mere konkurrencedygtigt Europa

For at sikre, at vi fortsat kan skabe stor velstand for alle i EU, sætter vi konkurrenceevnen i centrum for vores økonomiske dagsorden for 2024 og fremover. 

I forlængelse af Enrico Lettas rapport om EU's indre marked beskrev kommissionsformand Ursula von der Leyen fem vigtige indsatsområder, der skal styrke den europæiske konkurrenceevne yderligere: 

Frigørelse af mere kapital til europæiske virksomheder

300 mia. euro
i Europæisk opsparing investeres årligt i udlandet
470 mia. euro
er det beløb, som europæiske virksomheder kan rejse i finansiering, hvis vi fuldfører kapitalmarkedsunionen

Hvert år omdirigeres 300 mia. euro i europæisk opsparing til udlandet, fordi vores kapitalmarkedssystem er fragmenteret. Hvis vi fuldfører kapitalmarkedsunionen, kan virksomhederne i EU rejse yderligere 470 mia. euro om året i finansiering. Disse penge kan anvendes til at fremme innovation, vækst og jobskabelse på hele kontinentet. 

For at fuldføre kapitalmarkedsunionen er vi nødt til at  

  • ensrette de nationale regler for insolvens 
  • skabe grænseoverskridende opsparingsprodukter for detailinvestorer 
  • styrke overvågningen på europæisk plan af de vigtigste markedsaktører 

Sikring af energiuafhængighed og billigere energi

EU's tiltag efter Ruslands invasion af Ukraine har gjort det muligt for os at vende tilbage til energiomkostningsniveauet fra før krigen. Energipriserne påvirker dog fortsat den europæiske konkurrenceevne. For at genvinde vores konkurrencefordel skal vi blive ved med at sænke energiomkostningerne. 

Tingene er nu ved at ændre sig til det bedre i takt med, at vi går fra gasmangel til potentielt rigelige mængder gas. I 2025 vil en stor bølge af ny eksport af flydende naturgas (LNG) øge det globale udbud af LNG med 50 %, hvilket vil sænke gaspriserne betydeligt. 

Håndtering af manglen på kvalificeret arbejdskraft

Mindre end 6 %
af alle borgere i EU er arbejdsløse – det laveste tal nogensinde
Mere end 75 %
af alle borgere i EU er i arbejde – det højeste tal nogensinde

Der er flere mennesker i beskæftigelse end på noget andet tidspunkt i Europas historie. Vi står dog stadig over for mangel på arbejdskraft, som EU kan medvirke til at afhjælpe ved at 

  • sikre uddannelse af så mange som muligt og bekæmpe ungdomsarbejdsløsheden 
  • forbedre kvinders adgang til arbejdsmarkedet. 
  • sørge for mere fleksible løsninger for ældre 
  • tiltrække talentfulde medarbejdere fra udlandet 

For at forblive konkurrencedygtig i en grøn og digital økonomi skal EU koncentrere sig om opkvalificering og omskoling af sin arbejdsstyrke. Derfor investerer vi 65 mia. euro via NextGenerationEU og Den Europæiske Socialfond Plus for at sikre, at folk har de færdigheder, de har brug for i deres karriere og til at bidrage til europæisk innovation. 

Fremme af digital innovation

150 mia. euro
er det beløb, EU investerer i digital innovation
270 mia. euro
er de nye datareglers anslåede effekt på EU's BNP i 2028

For at lette den digitale omstilling har EU også: 

For at sikre, at den digitale omstilling sker på en sikker, retfærdig og gennemsigtig måde, har Kommissionen: 

Fuld udnyttelse af handelens potentiale

Over 2 billioner euro
blev genereret af EU-handelen i 2022
74
lande har EU handelsaftaler med, og dermed er det verdens største handelsnetværk

Derfor vil EU fortsat arbejde hen imod åben og fair handel, der skaber muligheder for vores virksomheder. Det skal ske ved at forhandle flere handelsaftaler om sikre og åbne markeder og reformere Verdenshandelsorganisationen, så den bliver bedre til at håndtere den digitale handel og klimaændringerne.

EU vil også fortsat beskytte sit marked og arbejde for lige konkurrencevilkår på globalt plan. Vi vil gøre dette ved at samarbejde med vores partnere (f.eks. G7-landene) om at løse problemer med strukturel overkapacitet og ved at gøre brug af vores mere end 170 handelsbeskyttelsesforanstaltninger, som indtil videre har sikret over 500.000 job i EU mod konsekvenserne af urimelige handelsvilkår.