Direct naar de inhoud

De crisis in het Midden-Oosten

Terroristische aanvallen van Hamas tegen Israël

De EU veroordeelt ondubbelzinnig en in de krachtigste bewoordingen de gewelddadige en willekeurige terroristische aanvallen die Hamas op 7 oktober 2023 in Israël heeft uitgevoerd. Zij heeft haar solidariteit met Israël betuigd en benadrukt dat Israël het recht heeft zich te verdedigen in overeenstemming met het humanitaire en het internationale recht.

Zij heeft tevens andermaal benadrukt hoe belangrijk het is te waarborgen dat alle burgers te allen tijde worden beschermd overeenkomstig het internationaal humanitair recht.

In de nasleep van deze aanvallen moet dringend humanitaire hulp worden geboden aan de burgers in Gaza, die ook het slachtoffer zijn van het optreden van Hamas.

Portrait of Ursula von der Leyen, President of the European Commission

Er is geen rechtvaardiging voor de gruweldaden die Hamas op 7 oktober heeft begaan tegen onschuldige mannen, vrouwen, kinderen en baby’s. In de nasleep van de ergste massamoord op Joden sinds de Holocaust is het onze morele plicht om onze volledige solidariteit met de bevolking van Israël te betuigen. Israël heeft het recht om zich te verdedigen, in overeenstemming met het internationaal recht en het internationaal humanitair recht. Dit is en blijft het essentiële uitgangspunt. En dit is ook wat ons de geloofwaardigheid geeft om de reactie van Israël op de terreur van Hamas te bediscussiëren. Maar ook om met ideeën te komen voor een hoognodige politieke oplossing, voortbouwend op onze erfenis als pleitbezorgers van de tweestatenoplossing. Het is essentieel om Israël te steunen. Het is evenzeer essentieel om burgers in Gaza te helpen. De humanitaire situatie is schrijnend.

Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, 6 november 2023

In de kijker

Diplomatieke inspanningen voor een oplossing van het conflict

De Europese Unie blijft streven naar een langdurige en duurzame vrede op basis van de tweestatenoplossing en zal daartoe de inspanningen in het vredesproces in het Midden-Oosten opvoeren.

De EU blijft in contact met regionale leiders en zet haar diplomatieke inspanningen voort, onder meer door:

  • op te roepen tot bescherming van burgers in overeenstemming met het internationaal humanitair recht
  • haar humanitaire inzet in de regio te verdubbelen
  • op te roepen tot dialoog tussen Israël en zijn buurlanden om de stabiliteit en vrede in de regio te handhaven
  • te zoeken naar een langetermijnoplossing die iedereen vrede en veiligheid biedt.

Meer dan twintig jaar humanitaire en ontwikkelingshulp van de EU aan de Palestijnen

De EU is altijd de grootste internationale donor van het Palestijnse volk geweest. Bovendien verleent de EU sinds 2000 humanitaire bijstand aan Palestijnen in nood.

Meer dan twintig jaar humanitaire en ontwikkelingshulp van de EU aan de Palestijnen

De EU werkt met Israël, Egypte en de Verenigde Naties samen om meer konvooien Gaza binnen te krijgen, onder meer via corridors en pauzes voor humanitaire hulp. Het is onze prioriteit om samen te werken met partners om de logistieke capaciteit van Rafah te versterken. Tegelijkertijd werken we aan extra routes die een duurzame, gereguleerde en robuuste hulpstroom garanderen.

Op 8 maart heeft de Europese Unie, samen met Duitsland, Griekenland, Italië, Nederland, de Republiek Cyprus, de Verenigde Arabische Emiraten, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten het voornemen aangekondigd om een maritieme corridor te openen om dringend noodzakelijke extra humanitaire hulpgoederen over zee te leveren.

De EU zal zich blijven inspannen om EU-burgers en gewonde Palestijnen te helpen evacueren, en heeft alle partijen opgeroepen een veilige doorgang mogelijk te maken voor degenen die Gaza willen verlaten en naar hun land van herkomst willen terugkeren.

Humanitaire hulp

Bijna 1,1 miljard euro
aan humanitaire bijstand om te voorzien in de basisbehoeften van de Palestijnen sinds 2000
sinds 2000
Meer dan 103 miljoen euro
aan humanitaire financiering voor Palestijnen in nood, als reactie op de drastisch toegenomen behoeften in 2023
in 2023

Humanitaire hulp

125 miljoen euro
ter ondersteuning van humanitaire organisaties in Gaza en op de Westelijke Jordaanoever in 2024
275 miljoen euro
toegezegd aan steun voor de Palestijnen in 2024
9 APRIL 2024
More about the EU support to Palestinians - Factsheet

Aanpakken van terroristische, illegale en schadelijke inhoud op sociale media

Na de terroristische aanvallen van Hamas tegen Israël, en gezien de illegale en schadelijke inhoud die op sociale media circuleert, staat de Commissie in contact met grote platforms om ervoor te zorgen dat zij hun verplichtingen nakomen.

  • Digitaledienstenverordening: bepaalt dat grote onlineplatforms illegale inhoud moeten verwijderen en maatregelen moeten nemen om de risico’s voor de openbare veiligheid en voor het maatschappelijk debat aan te pakken.
  • Verordening terroristische online-inhoud: stelt de lidstaten in staat verwijderingsbevelen te verzenden op grond waarvan platforms terroristische inhoud binnen een uur offline moeten halen.

Geen plaats voor haat: Europa verenigd tegen haat

De Commissie voert ook haar inspanningen ter bestrijding van antisemitisme en moslimhaat in al hun vormen op, door extra maatregelen te nemen op diverse beleidsterreinen, waaronder veiligheid, digitale zaken, onderwijs, cultuur en sport. Zo worden extra middelen uitgetrokken om gebedshuizen te beschermen en worden gezanten aangesteld met een expliciet mandaat om het potentieel van het EU-beleid ter bestrijding van haat te maximaliseren.