Ιστορικό
Η ΕΕ έχει καταδικάσει απερίφραστα, με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, τις βίαιες τρομοκρατικές επιθέσεις που εξαπέλυσε η Χαμάς αδιακρίτως σε ολόκληρο το Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023. Έχει εκφράσει την αλληλεγγύη της προς το Ισραήλ και έχει τονίσει το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπίζεται τον εαυτό του στο πλαίσιο του ανθρωπιστικού και του διεθνούς δικαίου.
Έχει επίσης επαναλάβει τη σημασία της προστασίας όλων των αμάχων ανά πάσα στιγμή σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.
Μετά τις επιθέσεις αυτές, η ανθρωπιστική κατάσταση των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας έχει επιδεινωθεί δραστικά λόγω της συνεχιζόμενης εντατικοποίησης των εχθροπραξιών και της επακόλουθης ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης, καθώς και του αποκλεισμού της Γάζας.
Κύριο θέμα
16 Ιανουαρίου 2025 — Η Επιτροπή ανακοίνωσε νέα δέσμη μέτρων βοήθειας για τη Γάζα, ύψους 120 εκατ. ευρώ. Η δέσμη αυτή προβλέπει, μεταξύ άλλων, την παροχή τροφίμων, υγειονομικής περίθαλψης, στέγης και προστασίας, καθώς και στήριξης όσον αφορά την ύδρευση, την αποχέτευση και την υγιεινή. Μ’ αυτή τη νέα δέσμη η συνολική βοήθεια που έχει δοθεί στη Γάζα από το 2023 υπερβαίνει τα 450 εκατ. ευρώ. Παρέχεται, μάλιστα, παράλληλα με τις πτήσεις ανθρωπιστικής αερογέφυρας της ΕΕ, οι οποίες έχουν παραδώσει πάνω από 3.800 τόνους βοήθειας.

Πάνω από 25 χρόνια ανθρωπιστικής και αναπτυξιακής στήριξης της ΕΕ προς τους Παλαιστινίους
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν ανέκαθεν ο μεγαλύτερος διεθνής χορηγός βοήθειας προς τον παλαιστινιακό λαό. Επιπλέον, η ΕΕ παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια προς τους Παλαιστινίους που έχουν ανάγκη από το 2000.
Μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς τον Οκτώβριο του 2023, η ΕΕ:
- χορήγησε πάνω από 450 εκατ. ευρώ για ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα·
- δρομολόγησε ενωσιακή επιχείρηση ανθρωπιστικής αερογέφυρας, με στόχο την παροχή σωτήριων εφοδίων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις στην περιοχή της Γάζας.
Από τον Ιανουάριο του 2025, χάρη στην ανθρωπιστική αερογέφυρα, περισσότερες από 60 πτήσεις έχουν παραδώσει πάνω από 3.800 τόνους βοήθειας. Στόχος των επιχειρήσεων είναι να διευκολυνθεί η εκ των προτέρων αποστολή βοήθειας προκειμένου να καταστεί εφικτή η ταχεία στήριξη των ατόμων που την έχουν ανάγκη στη Γάζα.

Η ΕΕ, μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της, στηρίζει επίσης τον κυπριακό θαλάσσιο διάδρομο με τη δημιουργία κόμβου υλικοτεχνικής υποστήριξης στην Κύπρο ο οποίος διευκολύνει τη διοχέτευση της βοήθειας από τα κράτη μέλη προς τη Γάζα. Συνεργαζόμαστε επίσης με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) για την απομάκρυνση Παλαιστίνιων ασθενών από τη Γάζα προς την Ευρώπη, ακολουθώντας την προσέγγιση «Ομάδα Ευρώπη».
Τον Ιούλιο του 2024 η ΕΕ ανακοίνωσε τη χορήγηση βραχυπρόθεσμης χρηματοδοτικής στήριξης έκτακτης ανάγκης προς την Παλαιστινιακή Αρχή με στόχο να συμβάλει στην αντιμετώπιση των πλέον επιτακτικών χρηματοδοτικών αναγκών της και να υποστηρίξει το μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα. Εκταμιεύθηκαν σχεδόν 400 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο της επείγουσας χρηματοδοτικής στήριξης που είχε ανακοινωθεί. Οι πληρωμές πραγματοποιήθηκαν με βάση την πρόοδο στην εφαρμογή του προγράμματος μεταρρυθμίσεων. Η στήριξη αυτή ανοίγει τον δρόμο σ’ ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την ανάκαμψη και την ανθεκτικότητα των Παλαιστινίων.
Ανθρωπιστική στήριξη
Αναπτυξιακή στήριξη
Διπλωματικές προσπάθειες για την επίλυση της σύγκρουσης
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, από κοινού με τους ηγέτες της G7, ενέκρινε πλήρως τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που επιτεύχθηκε μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς τον Ιανουάριο του 2025. Η κατάπαυση του πυρός μπορεί να εξασφαλίσει την απελευθέρωση όλων των εναπομενόντων ομήρων, να διευκολύνει περαιτέρω τη χορήγηση επείγουσας ανθρωπιστικής βοήθειας και να προετοιμάσει το έδαφος ώστε οι άμαχοι να επιστρέψουν και να ξαναφτιάξουν τα σπίτια τους και τις ζωές τους.
Η ΕΕ παραμένει προσηλωμένη σε μια διαρκή και βιώσιμη ειρηνική λύση στη βάση δύο κρατών μέσω της ανανέωσης των προσπαθειών στο πλαίσιο της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή.
Οι διπλωματικές προσπάθειες της ΕΕ περιλαμβάνουν:
- έκκληση για προστασία των αμάχων σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο·
- διπλασιασμό της ανθρωπιστικής δράσης της στην περιοχή·
- έκκληση για διάλογο μεταξύ του Ισραήλ και των γειτόνων του με στόχο τη διατήρηση της σταθερότητας και της ειρήνης στην περιοχή·
- επιδίωξη μακροπρόθεσμης λύσης που να φέρει ειρήνη και ασφάλεια σε όλους·
αντιμετώπιση του τρομοκρατικού, παράνομου και βλαβερού περιεχομένου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς κατά του Ισραήλ, και λόγω του παράνομου και βλαβερού περιεχομένου που κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η Επιτροπή βρίσκεται σε επαφή με σημαντικές πλατφόρμες για να διασφαλίσει ότι τηρούν τις υποχρεώσεις τους.
- Πράξη για τις ψηφιακές υπηρεσίες: απαιτεί από τις μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες να αφαιρούν παράνομο περιεχόμενο και να λαμβάνουν μέτρα για την αντιμετώπιση των κινδύνων για τη δημόσια ασφάλεια και τον πολιτικό λόγο.
- Κανονισμός για το τρομοκρατικό περιεχόμενο στο διαδίκτυο: παρέχει στα κράτη μέλη τη δυνατότητα να αποστέλλουν εντολές αφαίρεσης τρομοκρατικού περιεχομένου από πλατφόρμες εντός μίας ώρας.
Το μίσος δεν έχει θέση εδώ: η Ευρώπη ενωμένη ενάντια στο μίσος
Η Επιτροπή έχει επίσης εντείνει τις προσπάθειές της για την καταπολέμηση κάθε μορφής αντισημιτισμού και αντιμουσουλμανικού μίσους, αναλαμβάνοντας ενισχυμένη δράση στο πλαίσιο διαφόρων πολιτικών, όπως οι πολιτικές για την ασφάλεια, το ψηφιακό περιβάλλον, την εκπαίδευση, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό. Η εντατικοποίηση αυτή των προσπαθειών σημαίνει, μεταξύ άλλων, πρόσθετη χρηματοδότηση για την προστασία των τόπων λατρείας και θα υποστηριχθεί από τον διορισμό απεσταλμένων με τη ρητή εντολή να μεγιστοποιήσουν τη δυναμική των πολιτικών της ΕΕ για την καταπολέμηση του μίσους.