Siirry pääsisältöön

Hamasin terrori-iskut Israelia vastaan

EU on tuominnut yksiselitteisesti ja mitä jyrkimmin Hamasin 7.10.2023 Israelissa tekemät väkivaltaiset ja summittaiset terrori-iskut. Se on ilmaissut solidaarisuutensa Israelia kohtaan ja korostanut Israelin oikeutta puolustautua humanitaarisen oikeuden ja kansainvälisen oikeuden mukaisesti.

EU on myös toistanut, että on tärkeää varmistaa kaikkien siviilien suojelu kaikkina aikoina kansainvälisen humanitaarisen oikeuden mukaisesti.

Näiden iskujen jälkeen on noussut kiireellinen tarve antaa humanitaarista apua Gazan siviileille, jotka ovat myös Hamasin toiminnan uhreja.

Portrait of Ursula von der Leyen, President of the European Commission

Hamasin 7. lokakuuta viattomiin miehiin, naisiin, lapsiin ja vauvoihin kohdistamat hirmuteot eivät ole oikeutettuja. Kyseessä on holokaustin jälkeen pahin juutalaisten joukkomurha, ja meillä on moraalinen velvollisuus osoittaa täysi solidaarisuutemme Israelin kansaa kohtaan. Israelilla on oikeus puolustautua kansainvälisen oikeuden ja kansainvälisen humanitaarisen oikeuden mukaisesti. Tämä on ollut ja on edelleen keskeinen lähtökohta. Se antaa EU:lle myös uskottavuutta keskustella vastatoimista, joita Israel toteuttaa Hamasin terrorin jälkeen. Lisäksi on kuitenkin etsittävä keinoja päästä kipeästi tarvittavaan poliittiseen ratkaisuun, joka perustuu EU:n jo pitkään ajamaan kahden valtion ratkaisuun. Israelin tukeminen on välttämätöntä. Gazan siviilien avustaminen on myös välttämätöntä. Humanitaarinen tilanne on vakava.

Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen, 6.11.2023

Valokeilassa

Diplomaattiset toimet konfliktin ratkaisemiseksi

Euroopan unioni on edelleen sitoutunut Lähi-idän rauhanprosessin elvyttämiseen ja pysyvän ja kestävän rauhan aikaansaamiseen kahden valtion ratkaisun pohjalta.

EU on edelleen yhteydessä alueellisiin johtajiin ja jatkaa diplomatiaansa esimerkiksi

  • vaatimalla siviilien suojelua kansainvälisen humanitaarisen oikeuden mukaisesti
  • lisäämällä humanitaarista toimintaansa alueella
  • kehottamalla Israelia ja sen naapureita käymään vuoropuhelua vakauden ja rauhan säilyttämiseksi alueella
  • etsimällä pitkän aikavälin ratkaisua, joka tuo rauhaa ja turvallisuutta kaikille.

Humanitaarista apua ja kehitysapua EU:lta palestiinalaisille jo yli 20 vuoden ajan

EU on aina ollut Palestiinan kansan suurin kansainvälinen avunantaja. Lisäksi EU on vuodesta 2000 toimittanut humanitaarista apua sitä tarvitseville palestiinalaisille.

Humanitaarista apua ja kehitysapua EU:lta palestiinalaisille jo yli 20 vuoden ajan

EU tekee yhteistyötä Israelin, Egyptin ja YK:n kanssa saadakseen lisää avustussaattueita Gazaan esimerkiksi humanitaaristen käytävien ja taukojen avulla. EU:n ensisijaisena tavoitteena on tehdä yhteistyötä kumppaneiden kanssa Rafahin logististen valmiuksien vahvistamiseksi. Samalla kehitetään täydentäviä tapoja, joilla voitaisiin varmistaa avustusten kestävä, säännelty ja vakaa toimitus.

Euroopan komissio ja Hollanti, Italia, Kreikka, Kypros, Saksa, Yhdistyneet arabiemiirikunnat, Yhdistynyt kuningaskunta ja Yhdysvallat ilmoittivat 8.3.2024 aikeestaan avata merikäytävä kipeästi tarvittavan humanitaarisen avun toimittamiseksi Gazaan meriteitse.

EU jatkaa ponnistelujaan EU:n kansalaisten ja loukkaantuneiden palestiinalaisten evakuoimiseksi, ja se on kehottanut kaikkia osapuolia sallimaan turvallisen liikkumisen niille, jotka haluavat lähteä Gazasta ja palata kotimaahansa.

Humanitaarinen tuki

Lähes 1,1 miljardia euroa
vuodesta 2000 humanitaariseen apuun palestiinalaisten perustarpeiden tyydyttämiseksi
vuodesta 2000 lähtien
Yli 103 miljoonaa euroa
humanitaarista rahoitusta palestiinalaisten avun tarpeen dramaattisen kasvun vuoksi vuonna 2023
vuonna 2023

Humanitaarinen tuki

125 miljoonaa euroa
Gazassa ja Länsirannalla toimivien humanitaaristen järjestöjen tukeen vuonna 2024
275 miljoonaa euroa
varattu palestiinalaisten auttamiseen vuonna 2024
9. HUHTIKUUTA 2024
More about the EU support to Palestinians - Factsheet

Sosiaalisessa mediassa esiintyvän terroristisen, laittoman ja haitallisen sisällön torjunta

Hamasin Israelia vastaan tekemien terrori-iskujen ja sosiaalisessa mediassa levitettävän laittoman ja haitallisen sisällön vuoksi komissio on yhteydessä tärkeimpiin verkkoalustoihin varmistaakseen, että ne noudattavat velvoitteitaan.

  • Digipalvelusäädös – velvoittaa suuret verkkoalustat poistamaan laitonta sisältöä ja torjumaan yleiseen turvallisuuteen ja kansalaiskeskusteluun kohdistuvia riskejä.
  • Terroristista verkkosisältöä koskeva asetus – EU-maat voivat lähettää verkkoalustalle määräyksen poistaa terroristinen sisältö tunnin kuluessa.

Ei sijaa vihalle: Eurooppa yhdessä vihaa vastaan

Komissio haluaa vahvistaa antisemitismin ja muslimivihan torjuntaa niiden kaikissa muodoissa ja tehostaa tässä suhteessa toimiaan esimerkiksi turvallisuus-, digitaali-, koulutus-, kulttuuri- ja urheilupolitiikan aloilla. Komissio myöntää lisärahoitusta uskonnonharjoituspaikkojen suojelemiseen, ja toimintaa tuetaan nimittämällä erityisiä lähettiläitä, joiden nimenomaisena tehtävänä on hyödyntää kaikki EU:n poliittiset keinot torjua vihaa.