Gå til hovedindholdet

Krisen i Mellemøsten

Hamas' terrorangreb mod Israel

EU har i de stærkeste og mest utvetydige vendinger fordømt Hamas' voldelige og vilkårlige terrorangreb i hele Israel den 7. oktober 2023. EU har givet udtryk for sin solidaritet med Israel og understreget landets ret til at forsvare sig i overensstemmelse med den humanitære ret og folkeretten.

Derudover har EU igen fastslået betydningen af at sikre beskyttelse af alle civile til enhver tid i overensstemmelse med den humanitære ret og folkeretten.

I kølvandet på Hamas' angreb er det blevet afgørende vigtigt at yde akut humanitær bistand til civile i Gaza, som også er ofre for Hamas' handlinger.

Portrait of Ursula von der Leyen, President of the European Commission

De grusomheder, som Hamas begik mod uskyldige mænd, kvinder, børn og spædbørn den 7. oktober, kan ikke retfærdiggøres. Her efter de værste massemord på jøder siden holocaust er det vores moralske pligt at vise vores fulde solidaritet med det israelske folk. Israel har ret til at forsvare sig selv i henhold til folkeretten og den internationale humanitære ret. Dette er og vil fortsat være det afgørende udgangspunkt. Et udgangspunkt, som også giver os den troværdighed, der er nødvendig for at drøfte Israels reaktion på Hamas' terrorangreb, og derudover for at kunne komme med idéer til en hårdt tiltrængt politisk løsning, der bygger på vores arv som fortalere for tostatsløsningen. Det er afgørende at støtte Israel. Det er også afgørende at hjælpe civile i Gaza. Den humanitære situation er yderst alvorlig.

Europa-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, den 6. november 2023

I fokus

Diplomatisk indsats for konfliktløsning

EU er fortsat engageret i at fremme en varig fred baseret på tostatsløsningen gennem en stærkere involvering i fredsprocessen i Mellemøsten.

EU fastholder kontakten med de regionale ledere og fortsætter sin diplomatiske indsats, bl.a. ved at:

  • opfordre til at beskytte civile i overensstemmelse med den humanitære ret og folkeretten
  • udvide sit humanitære engagement i regionen
  • opfordre til dialog mellem Israel og landets naboer, så stabiliteten og freden i regionen kan opretholdes
  • søge en langsigtet løsning, der skaber fred og sikkerhed for alle.

Over 20 år med humanitær bistand og udviklingsbistand fra EU til palæstinenserne

EU har altid været den største internationale donor af bistand til det palæstinensiske folk. Desuden har EU ydet humanitær bistand til palæstinensere i nød siden 2000.

Over 20 år med humanitær bistand og udviklingsbistand fra EU til palæstinenserne

EU samarbejder med Israel, Egypten og FN om at lade flere humanitære konvojer komme ind i Gaza, bl.a. gennem korridorer og i løbet af pauser i krigshandlingerne. Vores prioritet er at samarbejde med en række partnere om at styrke Rafahs logistiske kapacitet. Samtidig arbejder vi på supplerende ruter, der skal sikre en vedvarende, reguleret og robust bistandsstrøm.

Den 8. marts annoncerede Europa-Kommissionen, Tyskland, Grækenland, Italien, Holland, Cypern, De Forenede Arabiske Emirater, UK og USA, at de har til hensigt at åbne en maritim korridor for at levere hårdt tiltrængte yderligere sendinger af humanitær bistand til Gaza ad søvejen.

EU vil fortsætte sin indsats for at hjælpe med at evakuere EU-borgere og sårede palæstinensere og har opfordret alle parter til at tillade sikker passage for dem, der ønsker at forlade Gaza og vende tilbage til deres hjemlande.

Humanitær bistand

Næsten 1,1 mia. euro
er gået til humanitær bistand til dækning af palæstinensernes grundlæggende behov siden 2000
siden 2000
Over 103 mio. euro
er gået til humanitær bistand til palæstinensere i nød som følge af den dramatiske stigning i behovet i 2023
alene i 2023

Humanitær bistand

125 mio. euro
er gået til at støtte humanitære organisationer i Gaza og Vestbredden i 2024
Der er blevet givet tilsagn om 275 mio. euro
i bistand til palæstinensere i 2024
9. APRIL 2024
More about the EU support to Palestinians - Factsheet

Bekæmpelse af terrorrelateret, ulovligt og skadeligt indhold på de sociale medier

Som følge af Hamas' terrorangreb mod Israel og fordi der cirkulerer ulovligt og skadeligt indhold på de sociale medier, har Kommissionen i kontaktet de største af disse medier for at sikre sig, at de overholder deres forpligtelser.

Ingen plads til had: et Europa forenet mod had

Kommissionen intensiverer desuden sin indsats for at bekæmpe alle former for antisemitisme og antimuslimsk had ved at styrke indsatsen på tværs af en række politikker, bl.a. sikkerhed, digitalisering, uddannelse, kultur og sport. Dette omfatter yderligere finansiering til beskyttelse af religiøse samlingssteder og vil blive understøttet af udpegelsen af udsendinge med et udtrykkeligt mandat til at maksimere potentialet i EU's politikker til bekæmpelse af had.