FN's 27. klimakonference (COP27) fandt sted fra den 6. til den 20. november 2022 i Sharm El-Sheikh.
Under Egyptens formandskab vil COP27-topmødet samle parterne om at fremskynde indsatsen for at nå målene i Parisaftalen og FN's rammekonvention om klimaændringer.
Europa-Kommissionen viste ambitioner og fleksibilitet på COP27 med hensyn til at holde målet om at begrænse den globale opvarmning til 1,5 grader inden for rækkevidde. En stærk og samlet europæisk indsats bidrog til at sikre en hårdt tilkæmpet aftale for at holde Parisaftalens mål i live. EU's brobygning bidrog også til indførelsen af afbalancerede nye finansieringsordninger med et udvidet donorgrundlag for at hjælpe sårbare samfund med at afhjælpe tab og skader forårsaget af klimaændringer.
- Parterne blev enige om, at en begrænsning af den globale opvarmning til 1,5 °C kræver hurtige, dybdegående og vedvarende reduktioner af de globale drivhusgasemissioner, hvis de inden 2030 skal nedbringes med 43 % i forhold til niveauet i 2019.
- De gentog opfordringen fra klimaaftalen i Glasgow til, at nationalt bestemte bidrag (NDC'er) ajourføres efter behov inden udgangen af 2023 for at tilpasse sig Parisaftalens temperaturmål .
- Klimaaftalen i Glasgow vil være retningsgivende for et nyt arbejdsprogram vedrørende modvirkning for at tilskynde parterne til at tilpasse deres mål og tiltag i retning af nettonulemissioner.
- Parterne nåede til enighed om at indføre nye finansieringsordninger til støtte for udviklingslande, der er særligt sårbare over for de negative virkninger af klimaændringerne. Dette omfatter en ny fond med fokus på håndtering af tab og skader.
EU-initiativer under COP27
Strategiske partnerskaber
Under COP27 sikrede Kommissionen sig mange bilaterale og multilaterale aftaler. Den undertegnede strategiske partnerskabsaftaler med
- Kasakhstan om råstoffer, batterier og vedvarende brint
- Namibia om bæredygtige råstoffer og vedvarende brint
- Egypten om vedvarende brint.
Skovpartnerskaber
Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, lancerede skovpartnerskaber med Guyana, Mongoliet, Congo, Uganda og Zambia. Gennem disse partnerskaber vil EU støtte sine partnere i bæredygtig forvaltning og bevarelse af skove, som er en af verdens rigeste naturressourcer, med henblik på at bekæmpe klimaændringer og bevare biodiversiteten samt fremme bæredygtig udvikling. Læs også
Naturens betydning for de indbyrdes forbundne klima- og biodiversitetskriser var også et centralt fokus på COP15 om biodiversitet, der afholdtes i Montreal i Canada i december.
Den globale metanaftale
USA, EU og en lang række partnerlande lancerede i 2021 den globale metanaftale, som skal reducere verdens metanudledning som et skridt på vejen til at nå målet om at holde den globale opvarmning på 1,5 grad. Kommissionen glædede sig ved COP27 over den voksende støtte til dette initiativ, som nu støttes af over 150 lande. Læs også
Afrika: Støtte til tilpasning til og modstandsdygtighed over for klimaændringer
EU og Den Afrikanske Union bebudede et nyt Team Europe-initiativ om tilpasning til og modstandsdygtighed over for klimaændringer i Afrika som led i EU-Afrika-Global Gateway-investeringspakken. Dette Team Europe-initiativ vil samle eksisterende og nye programmer for tilpasning til klimaændringer til en værdi af over 1 mia. EUR og udnytte virkningerne gennem en forbedret koordinering og en styrket politisk dialog om klimatilpasning mellem EU og Den Afrikanske Union.
Partnerskabet om retfærdig energiomstilling
Sydafrikas, Frankrigs, Tysklands, UK's og USA's regeringer har i 2021 sammen med EU bebudet et nyt ambitiøst, langsigtet partnerskab om retfærdig energiomstilling, som skal understøtte Sydafrikas dekarbonisering. Partnerskabet har til formål at fremskynde dekarboniseringen af Sydafrikas økonomi med fokus på elektricitetssystemet. Under COP27 udtrykte EU også tilfredshed med og godkendte Sydafrikas investeringsplan for retfærdig energiomstilling, og på G20 på Bali undertegnede EU et nyt partnerskab om retfærdig energiomstilling med Indonesien.
Under hele konferencen var Kommissionen vært for mere end 125 sideløbende arrangementer i EU's pavillon i Sharm el-Sheikh og online om spørgsmål såsom beskyttelse af biodiversiteten og naturgenopretning, energisikkerhed og den grønne omstilling, bæredygtig finansiering, fødevare- og vandsikkerhed samt forskning og innovation. Heri indgik en dialog mellem ledende næstformand Frans Timmermans og ungdomsrepræsentanter fra hele verden.
Team Europe bidrager til den globale klimafinansiering
Hvis vi skal tackle klimakrisen, er vi nødt til at mindske emissionerne overalt i verden. I mange lande er klimakonsekvenserne allerede mærkbare. I perioden 2013-2020 støttede EU finansielt udviklingslandene i deres bestræbelser på at afbøde og tilpasse sig klimaændringerne ved at
- finansiere klimatiltag rundt om i verden med fokus på de fattigste og mest sårbare lande og samfund
- bidrage til at skaffe private investeringer og finansiering fra internationale udviklingsbanker.
EU og medlemslandene er tilsammen den største kilde til offentlig klimafinansiering til udviklingsøkonomierne og afgav tilsagn om 23,4 mia. euro i 2020, hvoraf næsten halvdelen var tilskud. Det udgør en betydelig del af det globale mål om 100 mia. dollar, som de udviklede lande gav tilsagn om på klimatopmødet i København i 2009.