Skip to main content
Logotip Europske komisije

Sigurna cjepiva protiv bolesti COVID-19 za Europljane

Brojke povezane s cijepljenjem

1,7 milijardi

isporučenih doza

83,4 %

odraslog stanovništva EU-a potpuno cijepljeno

Zadnji put ažurirano: 7. rujna 2022. Izvor: proizvođači cjepiva i podaci ECDC-a.

Osiguravanje sigurnih i učinkovitih cjepiva

Europska komisija vodi intenzivne pregovore kako bi osigurala zalihu različitih cjepiva za građane EU-a po prihvatljivim cijenama. Ugovori su sklopljeni s osam najizglednijih subjekata koji razvijaju cjepiva, čime je osigurano do 4,2 milijarde doza.

Od prosinca 2020. kontinuirano raste broj doza cjepiva koja su isporučena u zemlje Europske unije te se cijepljenje u cijeloj Uniji ubrzalo.

Do kraja 2021. približno 80 % odraslog stanovništva EU-a primilo je primarno cijepljenje (jednom ili dvjema dozama) protiv bolesti COVID-19. U međuvremenu, Komisija je dogovorila tri dodatna ugovora s farmaceutskim poduzećima kako bi osigurala više cjepiva protiv bolesti COVID-19: za mlade, za međunarodne partnere EU-a, za dodatne doze i za zaštitu od novih varijanti. U rujnu 2022. odobrila je dva prilagođena dodatna cjepiva.

Učinkovito i opsežno cijepljenje najbolja je strategija za prevladavanje pandemije. Na temelju postojećih dokaza sva cjepiva odobrena u Uniji pružaju visoku razinu zaštite od hospitalizacije, teških oblika bolesti i smrti, a učinkovitost im je u općoj populaciji veća od 80 %.

Postoji jasna veza između procijepljenosti i stope hospitalizacije i smrtnosti: što je stopa procijepljenosti viša, to je rizik od hospitalizacije ili smrti manji.

Sve veće stope procijepljenosti svih skupina koje se mogu cijepiti, posebno starijih i ranjivih osoba te zdravstvenih djelatnika u cijelom EU-u, stoga je glavni prioritet za suzbijanje širenja koronavirusa.

Dokazano je da dodatne doze cjepiva pružaju znatno veću zaštitu od zaraze i teškog oboljenja. S obzirom na ponovni porast broja zaraženih bolešću COVID-19, Europski centar za sprečavanje i kontrolu bolesti i Europska agencija za lijekove u srpnju 2022. preporučili su drugu dodatnu dozu cjepiva protiv bolesti COVID-19 za osobe u dobi od 60 do 79 godina i osobe koje bi zbog zdravstvenog stanja mogle razviti teški oblik bolesti.

Kako bi osigurala dovoljnu količinu cjepiva, Komisija blisko surađuje s industrijom na jačanju kapaciteta za proizvodnju cjepiva u EU-u. Istodobno radi na predviđanju novih varijanti virusa i borbi protiv njih te na brzom razvoju i masovnoj proizvodnji cjepiva koja su djelotvorna protiv tih varijanti.

Zbog toga je pokrenula Europsko tijelo za pripravnost i odgovor na zdravstvene krize (HERA). HERA će se baviti prikupljanjem podataka i izgradnjom potrebnih kapaciteta za odgovor i na taj način predviđati prijetnje i moguće zdravstvene krize. 

Portfelj EU-a za cjepiva

Komisija je dosad dala šest uvjetnih odobrenja za stavljanje u promet cjepiva koja su razvila poduzeća BioNTech i Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Janssen Pharmaceutica NV, Novavax i Valneva nakon što je Europska agencija za lijekove (EMA) pozitivno ocijenila njihovu sigurnost i učinkovitost. EMA trenutačno ocjenjuje i nekoliko drugih cjepiva, a ti su postupci u različitim fazama.

do 4,2 milijarde
doza
PoduzećeVrsta cjepivaBroj doza (potrebnih po osobi)Broj doza (osigurano)Status
BioNTech i PfizermRNA2 doze2,4 milijarde*odobreno
ModernamRNA2 doze460 milijunaodobreno
AstraZenecaadenovirus2 doze400 milijunaodobreno
Johnson & Johnson/Janssen Pharmaceuticalsadenovirus1 doza400 milijunaodobreno
Sanofi-GSKprotein2 doze300 milijunapod postupnom ocjenom EMA-e
HIPRA Human Healthprotein1 doza250 milijunapod postupnom ocjenom EMA-e
Novavaxprotein2 doze200 milijuna**odobreno
Valnevacjepivo s inaktiviranim virusom 1,2 milijunaU razvoju

*mogućnost kupnje 900 milijuna doza, **mogućnost kupnje 100 milijuna doza

Izvješća o sigurnosti

Europska agencija za lijekove objavljuje novosti o sigurnosti cjepiva protiv bolesti COVID-19 odobrenih u EU-u. Za svako odobreno cjepivo protiv COVID-a 19 objavljuje mjesečne novosti.

U njima se navode podaci koji su postali dostupni od odobrenja cjepiva te sigurnosni podaci koje treba dodatno provjeriti.

Više informacija pronađite na internetskim stranicama EMA-e.

Provjerite činjenice

Sve se više šire dezinformacije o koronavirusu. Najnovije informacije važno je tražiti samo u vjerodostojnim izvorima. Predlažemo da slijedite savjete nacionalnih zavoda za javno zdravstvo te internetske stranice mjerodavnih europskih i međunarodnih organizacija: Europskog centra za sprečavanje i kontrolu bolesti (ECDC) i Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Nemojte dijeliti neprovjerene informacije koje dolaze iz sumnjivih izvora.

Borba protiv dezinformacija

Strategija EU-a za cjepiva

EU će strategijom za cjepiva podupirati nastojanja da se ubrza razvoj i osigura dostupnost sigurnih i djelotvornih cjepiva u roku do godine dana za većinu cjepiva.

Komisija je sklopila sporazume o predviđenoj kupoprodaji s pojedinačnim proizvođačima cjepiva u ime država članica i osigurala više od 4,2 milijarde doza cjepiva za europske građane i zemlje diljem svijeta u kojima cjepiva nisu toliko dostupna. 

Videozapisi

Dokumenti

 

27 STUDENI 2020
Social media kits for healthcare professionals
English
(51.38 KB - HTML)
Preuzimanje

Druga dodatna doza cjepiva preporučena za osobe starije od 60 godina i ranjive osobe