Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Παγκόσμια αντίδραση στον κορονοϊό

Στο προσκήνιο

Ομάδα Ευρώπη

Το συνολικό ποσό για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19 από την ΕΕ σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχεται σε 46 δισ. ευρώ από την «Ομάδα Ευρώπη», μια κοινή δράση στην οποία συμμετέχουν η ΕΕ, τα κράτη μέλη της και τα ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Τα κονδύλια αυτά βοηθούν πάνω από 130 χώρες-εταίρους

  • να αντιμετωπίσουν την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στον τομέα της υγείας
  • να ενισχύσουν τα συστήματα υγείας τους
  • να εφαρμόσουν μέτρα ύδρευσης και αποχέτευσης
  • να μετριάσουν τις κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας

Σχεδόν 10 δισ. ευρώ επικεντρώνονται στην ενίσχυση βασικών τομέων για την ανάσχεση της κρίσης, όπως η υγεία, η ύδρευση και η αποχέτευση.

Μηχανισμός πολιτικής προστασίας της ΕΕ

Από την έναρξη της πανδημίας, ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας της ΕΕ έχει συντονίσει και συγχρηματοδοτήσει την παράδοση άνω των 23 εκατομμυρίων τεμαχίων ειδών ατομικής προστασίας και ιατρικού εξοπλισμού σε περισσότερες από 30 χώρες για τη στήριξή τους στην αντιμετώπιση της νόσου COVID-19. Μέσω του μηχανισμού έχουν παραδοθεί 32 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων σε 40 χώρες.

Παγκόσμια σύνοδος κορυφής για την υγεία

Η «Ομάδα Ευρώπη» παρουσίασε συγκεκριμένες εισηγήσεις στη σύνοδο κορυφής, συμπεριλαμβανομένου του έργου της με βιομηχανικούς εταίρους, οι οποίοι παρασκευάζουν εμβόλια στην Ευρώπη, για την ταχεία διάθεση δόσεων εμβολίων σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

Στήριξη της τοπικής παραγωγής εμβολίων

Για την ενίσχυση της παραγωγικής ικανότητας στην Αφρική και της πρόσβασης σε εμβόλια, φάρμακα και τεχνολογίες υγείας, η «Ομάδα Ευρώπη» δρομολόγησε στις 21 Μαΐου 2021 πρωτοβουλία ύψους 1 δισ. ευρώ για τη στήριξη του στόχου της Αφρικανικής Ένωσης για τοπική παρασκευή του 60 % των εμβολίων που χρησιμοποιούνται στην ήπειρο έως το 2040, με παράλληλη ενίσχυση των τοπικών φαρμακευτικών συστημάτων.

Η ΕΕ, σε συνεργασία με την Ισπανία, εγκαινίασε επίσης εταιρική σχέση με τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική για τη στήριξη της τοπικής παρασκευής εμβολίων, φαρμάκων και άλλων τεχνολογιών υγείας, καθώς και για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των συστημάτων υγείας. 

Μαραθώνιος δωρητών

Επιταχυντής πρόσβασης στα εργαλεία κατά της COVID-19 (ACT-Accelerator)

Τον Απρίλιο του 2020 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, η ΕΕ και οι παγκόσμιες οργανώσεις υγείας εγκαινίασαν τον επιταχυντή πρόσβασης στα εργαλεία κατά της COVID-19 (ACT-Accelerator). Στόχος του είναι

  • η επιτάχυνση της ανάπτυξης εμβολίων, τεστ και θεραπειών κατά της COVID-19
  • η διασφάλιση της ισότιμης παγκόσμιας πρόσβασης σε αυτά
  • η ενίσχυση των συστημάτων υγείας

Ο ACT-Accelerator φέρνει σε επαφή κυβερνήσεις, επιστήμονες, την κοινωνία των πολιτών, φιλανθρωπικές οργανώσεις και παγκόσμιες οργανώσεις υγείας. Μέχρι στιγμής έχουν δεσμευτεί 23,06 δισ. ευρώ για τη στήριξη του έργου του.

COVAX

Ο μηχανισμός παγκόσμιας πρόσβασης σε εμβόλιο κατά της COVID-19 (COVAX) είναι μια παγκόσμια πρωτοβουλία που αποσκοπεί στην ισότιμη πρόσβαση σε εμβόλια κατά της COVID-19, υπό την ηγεσία της Συμμαχίας για τα Εμβόλια (Gavi), του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του Συνασπισμού για Καινοτομίες Επιδημιολογικής Ετοιμότητας (CEPI), σε συνεργασία με την UNICEF, βασικό εταίρο για τις παραδόσεις. Αποτελεί τον εμβολιαστικό πυλώνα του ACT-Accelerator.

Μέχρι στιγμής έχουν δεσμευτεί 12,2 δισ. ευρώ για τη στήριξη του COVAX.

Το ποσό ύψους άνω των 5 δισ. ευρώ από την «Ομάδα Ευρώπη» της ΕΕ μάς φέρνει πιο κοντά στον στόχο του COVAX για τη διάθεση 1,8 δισεκατομμυρίων δόσεων σε οικονομίες χαμηλότερου εισοδήματος.

Στις 24 Φεβρουαρίου 2021 η Γκάνα έγινε η πρώτη χώρα που έλαβε δόσεις εμβολίων κατά της COVID-19 που απεστάλησαν μέσω του μηχανισμού COVAX. Στην Άκρα έφθασαν 600 000 δόσεις σωτήριων εμβολίων. Η πρόεδρος κ. φον ντερ Λάιεν αποκάλεσε αυτό το γεγονός «πραγματική και ιστορική στιγμή παγκόσμιας αλληλεγγύης».

Χάρη στον COVAX, έως τα μέσα Ιουνίου του 2022 παραδόθηκαν πάνω από 1,5 δισεκατομμύρια δόσεις σε 145 χώρες.

 

Ενωσιακός μηχανισμός διαμοιρασμού εμβολίων

Επιπλέον, τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν παραδώσει 70 εκατομμύρια δόσεις μέσω διμερών δωρεών —για παράδειγμα στους γείτονές μας στα Δυτικά Βαλκάνια.

Μέχρι σήμερα έχει εμβολιαστεί το 62 % του παγκόσμιου πληθυσμού. Μεγάλο μέρος των δόσεων που απαιτήθηκαν για τους εμβολιασμούς αυτούς έχει εξαχθεί ή διατεθεί από την Ευρώπη. Και θα πράξουμε περισσότερα.

Θα εντείνουμε τις προσπάθειές μας για τη στήριξη της Αφρικής, όπου τα ποσοστά εμβολιασμού είναι χαμηλότερα απ’ ό,τι σε άλλα μέρη του κόσμου.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, κατά τη δεύτερη σύνοδο κορυφής για τη νόσο COVID-19, η πρόεδρος κ. φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε τη διάθεση επιπλέον 300 εκατ. ευρώ για την επιτάχυνση της ανάπτυξης και της χρησιμοποίησης εμβολίων στην Αφρική και επιπλέον 100 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της πρόσβασης και της ανάπτυξης διαγνωστικών και θεραπευτικών μέσων και την ενίσχυση των συστημάτων υγείας στις χώρες-εταίρους.  

Η Επιτροπή προτίθεται επίσης να συνεισφέρει 427 εκατ. ευρώ (450 εκατ. δολάρια) στο Παγκόσμιο Ταμείο Ετοιμότητας για την Αντιμετώπιση Πανδημιών με σκοπό τη στήριξη των προσπαθειών πρόληψης και καλύτερης αντιμετώπισης μελλοντικών πανδημιών, με την επιφύλαξη συμφωνίας σχετικά με τη διακυβέρνησή του.

Θα εξακολουθήσουμε να συνεργαζόμαστε στενά με διεθνείς εταίρους, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, για να εντείνουμε τις προσπάθειες εμβολιασμού, να ενισχύσουμε τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού και την τοπική παρασκευή εμβολίων και να βελτιώσουμε την παγκόσμια αρχιτεκτονική υγειονομικής ασφάλειας.

Η «Ομάδα Ευρώπη» έχει δεσμευτεί να διαθέσει συνολικά 700 εκατομμύρια δόσεις έως το 2022. Στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε ότι το 70 % του παγκόσμιου πληθυσμού θα έχει εμβολιαστεί το συντομότερο δυνατό.

70 %
του παγκόσμιου πληθυσμού θα πρέπει να έχει εμβολιαστεί το συντομότερο δυνατό
700 εκατ. δόσεις
αναμένεται να προσφερθούν από την «Ομάδα Ευρώπη» έως το 2022

Εξαγωγές εμβολίων

Καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, η ΕΕ έχει παραμείνει δίκαιη και ανοικτή στον κόσμο. Από τον Δεκέμβριο του 2020 έχουν εξαχθεί σχεδόν 2,5 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων σε 168 χώρες. 

Η ΕΕ έχει πρωτοστατήσει στις εργασίες για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ). Ανταποκρινόμενοι στις εξαιρετικές περιστάσεις της πανδημίας COVID-19, κατά τη 12η υπουργική διάσκεψη του ΠΟΕ, οι υπουργοί συμφώνησαν να δοθούν διευκρινίσεις και να υπάρξει απαλλαγή από ορισμένες υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμφωνία TRIPS, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στα επιλέξιμα μέλη του ΠΟΕ να χορηγούν άδεια σε εταιρείες να παρασκευάζουν και να εξάγουν εμβόλια κατά της COVID-19 με ταχύ και απλουστευμένο τρόπο χωρίς τη συγκατάθεση του κατόχου του διπλώματος ευρεσιτεχνίας.

Έγγραφα

 

6 ΔΕΚΕΜΒΡΊΟΥ 2021
Factsheet: Team Europe COVID-19 global solidarity