Skip to main content

A globalizációban rejlő lehetőségek kiaknázásáról szóló vitaanyag

Leírás

Közzététel dátuma
10 május 2017

Leírás

A mai vitaanyag létfontosságú vitát indít arról, hogy az EU miként tudja a leghatékonyabban kiaknázni a globalizációban rejlő előnyöket, és kezelni a vele járó lehetőségeket és kihívásokat:

A külső fellépéseket illetően a dokumentum elsősorban a közös szabályokon és közös menetrenden alapuló valódi fenntartható globális rend kialakításának szükségességét hangsúlyozza. Az EU mindig is az erős és hatékony „többoldalú” globális szabálykönyv kialakítása mellett szállt síkra, amelyet továbbra is az új kihívások kezelésének és a hatékony végrehajtás biztosításának szem előtt tartásával kell kifejlesztenie. Ösztönözhetné például az egyenlő versenyfeltételek létrehozására irányuló új szabályok kialakítását az olyan káros és tisztességtelen magatartások, mint az adókijátszás, a kormányzati támogatások vagy a szociális dömping elleni fellépés révén. A tisztességtelen gyakorlatokat folytató országokkal és vállalkozásokkal szembeni határozott uniós fellépésben úgyszintén segíthet a hatékony kereskedelemvédelmi eszközök bevezetése és a beruházási vitákkal foglalkozó multilaterális bíróság felállítása.

A belső fellépéseket illetően a dokumentum olyan eszközöket javasol, amelyek szilárd szociális politikák, valamint az egész életen át tartó oktatási és képzési támogatás biztosítása révén védik a polgárokat és erősítik szerepvállalásukat. A progresszív adópolitikák, az innovációba eszközölt befektetések és az erős jóléti politikák segíthetnek a javak tisztességesebb újraelosztásában. A negatív hatások enyhítéséhez ugyanakkor hozzájárulhatnak az uniós strukturális alapok, amelyek támogatást biztosítanak a kiszolgáltatott helyzetben lévő régiók számára, vagy az Európai Globalizációs Alkalmazkodási Alap, amely az elbocsátott munkavállalóknak segít újra munkába állni.

Fájlok

10 MÁJUS 2017
Vitaanyag a globalizáció előnyünkre fordításáról
magyar
(4.66 MB - PDF)
Letöltés
10 MÁJUS 2017
European Globalisation Adjustment Fund: ten years of European solidarity
English
(187.66 KB - PDF)
Letöltés