Volkswagen
Na het dieselgate-schandaal hebben de SCB-instanties op 7 september 2017 een brief gestuurd naar de Volkswagengroep, waarin zij erop aandrongen alle betrokken auto’s snel te repareren. In december 2017 beloofde Volkswagen om ook in 2018 door te gaan met de gratis reparaties. In juli 2018 publiceerden de Europese Commissie en de nationale consumenteninstanties hun conclusies over de recall van 8,5 miljoen auto’s door de Volkswagengroep naar aanleiding van dieselgate. De SCB-instanties reageerden verheugd over de inzet van de VW-groep om het vertrouwen in de terugroepactie te verhogen en over de aanzienlijke verbetering van de informatie voor de consumenten. Inmiddels nadert het percentage gerepareerde auto's de 80% en Volkswagen heeft beloofd door te gaan met de gratis update tot eind 2020. De Commissie en de consumenteninstanties betreuren het echter dat het bedrijf geen volledige en duidelijke garantie geeft voor eventuele problemen na de reparatie.
Op 11 augustus 2020 riep Commissaris voor Justitie en Consumentenzaken Didier Reynders de Volkswagen Group in een brief op om de getroffen consumenten in de EU een redelijke vergoeding te bieden. Hij benadrukte dat consumenten verwachten overal in de EU op vergelijkbare wijze eerlijk te worden behandeld en een passende vergoeding te krijgen voor de geleden schade.
Naar aanleiding van een arrest van het Europees Hof van Justitie hebben de SCB-instanties, gecoördineerd door de Europese Commissie, op 28 september 2021 een verklaring afgelegd waarin wordt geconcludeerd dat de handelspraktijken van Volkswagen met betrekking tot het in de handel brengen van dieselauto’s die zijn uitgerust met illegale systemen die de uitlaatgassen manipuleren, in strijd waren met de EU-consumentenwetgeving. De autoriteiten hebben het bedrijf gevraagd om passende oplossingen te vinden voor EU-consumenten die verhaal willen halen in verschillende rechtszaken in de hele EU, om te voorkomen dat er nog jarenlang allerlei rechtszaken worden aangespannen. Tot dusver heeft VW alleen ingestemd met compensatie voor EU-consumenten die op het moment van de aankoop van de auto in Duitsland woonden. In reactie hierop deelde VW de Commissie en de SCB-instanties mee dat zij vrijwillige betalingen aan Europese consumenten die buiten Duitsland wonen niet gerechtvaardigd vond, aangezien de betrokken auto’s nu zijn aangepast en aan de wettelijke eisen voldoen. Ondanks recente uitspraken van het Europees Hof en nationale rechtbanken is VW niet van mening veranderd.