Aceste informații sunt disponibile și în: ucraineană | українська | rusă | русский
Uniunea Europeană, statele sale membre și europenii de pe întregul continent s-au mobilizat pentru a-i sprijini pe cei care fug din calea războiului din Ucraina. Europa le va fi alături în săptămânile și lunile următoare. Lucrăm pe toate fronturile pentru a sprijini Ucraina cu asistență, ajutor umanitar și protecție civilă. Am activat mecanismul de protecție temporară pentru a le oferi oamenilor care fug din Ucraina un statut sigur și acces la școli, îngrijiri medicale și locuri de muncă în UE. Și suntem gata să canalizăm și mai multă asistență și susținere, atât celor care au părăsit Ucraina pentru a solicita protecție în UE, cât și celor care au rămas în Ucraina.
Cum puteți ajuta
Toată lumea vrea să dea o mână de ajutor, atât celor care au fost nevoiți să fugă din Ucraina din cauza invaziei, cât și celor care au rămas în Ucraina și au nevoie de sprijin.
Puteți ajuta făcând donații către numeroasele organizații care s-au mobilizat în statele membre ale UE pentru a-i sprijini pe oamenii din Ucraina care caută protecție în UE. Printre acestea se numără sucursalele naționale ale agențiilor internaționale, organizațiile-umbrelă și o serie de alte organisme caritabile și umanitare. Faceți clic pe țara dumneavoastră pentru a vedea către ce organizație puteți dona:
Dacă doriți să sprijiniți populația din Ucraina, aflați cum puteți face donații consultând site-ul oficial pentru ajutor umanitar al guvernului ucrainean. În același timp, puteți dona prin intermediul principalelor organizații umanitare active pe teren, care coordonează asistența acordată Ucrainei. Vizitați site-urile lor pentru a afla ce puteți face.
- Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați (ICNUR)
- UN Crisis Relief (Fondul ONU pentru ajutor în situații critice)
- Fondul central de intervenții în situații de urgență al ONU (CERF)
- Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF)
- Programul Alimentar Mondial
- Organizația Internațională pentru Migrație (OIM)
- Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA)
- ONU Femei
- Federația Internațională a Societăților de Cruce Roșie (FISCR)
- Comitetul Internațional al Crucii Roșii (CICR)
- Salvați Copiii
- People in Need
- Care
- Consiliul danez pentru refugiați
- Polska Akcja Humanitarna (PAH)
- Consiliul norvegian pentru refugiați (NRC)
- ACTED
- Caritas
- International Rescue Committee (Comitetul internațional pentru acordarea de ajutoare)
- Oxfam
- Médecins Sans Frontières (Medici Fără Frontiere)
- Intersos
- Première urgence internationale
- HelpAge
- Triangle Génération Humanitaire
- Arbeiter-Samariter-Bundes Deutschland (ASB)
- Action against Hunger
- Goal Global
- Concern Worldwide
- World Jewish Relief
- Global Giving
- Disasters Emergency Committee
- Handicap international
- Serviciul Iezuiților pentru Refugiați (JRS)
- MAP International
- Heart to Heart International
- International Medical Corps (Corpul medical internațional)
- Child Helpline International
Acestea sunt liste orientative și neexhaustive. Este posibil ca în regiunea dumneavoastră să acționeze și alte organizații. Contactați autoritățile locale pentru informații suplimentare.
Donații internaționale și din sectorul privat
Comisia Europeană a creat un sistem pentru a direcționa donațiile în natură de la sectorul privat și de la țările terțe către Ucraina, Republica Moldova și statele membre ale UE din vecinătate. Prin intermediul mecanismului său de protecție civilă, UE va coordona livrarea în timp util și în condiții de siguranță a produselor de urgență donate (echipamente energetice, medicamente, echipamente medicale, contramăsuri privind materialele chimice, biologice, radiologice sau nucleare, articole pentru adăposturi etc.). Sunteți o entitate publică sau privată din UE și doriți să faceți astfel de donații? Scrieți un e-mail Comisiei la adresa: ECHO-Donationsec [dot] europa [dot] eu (ECHO-Donations[at]ec[dot]europa[dot]eu)
Poveștile unor ucraineni care au fugit din calea invaziei
Războiul din Ucraina continuă să facă ravagii, forțând tot mai mulți oameni să-și lase în urmă casele și viața normală. Urmăriți câteva dintre poveștile lor despre curaj și reziliență, în care descriu fuga și experiențele traumatizante prin care au trecut.
21 martie 2022 – Teresa ne povestește cum a călătorit din Ucraina în Polonia împreună cu copiii și cum a fost primită de Barbara, care găzduiește în casa ei din Varșovia încă 3 mămici cu copiii lor.
Europenii în sprijinul refugiaților de război
Uniunea Europeană are aproape jumătate de miliard de locuitori. De la cetățeni la instituții, toată lumea s-a mobilizat pentru Ucraina. Pe întregul continent, oamenii manifestă împotriva războiului. Mulți europeni oferă ajutor, iar unii găzduiesc refugiați din Ucraina.
„În orașul Snina (Slovacia), Štefan a colectat provizii cu mașina personală – perne, pături, mâncare – și a instalat un dormitor comun în sala de sport. În Svidník, Jaroslav și Svitlana au primit în propria casă patru femei ucrainene cu copiii lor. Soții au rămas în urmă pentru a-și apăra țara. Un șofer de autobuz a fost trimis la frontieră să preia opt studenți. A fost atât de impresionat, încât s-a întors și a mai preluat 50 de persoane, doar pentru a da o mână de ajutor.”
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen
21 martie 2022 – Luisa, directoarea unei școli din Varese, ne povestește cum au fost integrați copiii ucraineni în școala sa.
Descărcați fișierul zip cu imaginile de copertă, badge-urile și filtrele de utilizat pe conturile dumneavoastră de pe rețelele sociale.
Înscrieți-vă la canalul Telegram al Comisiei Europene