Gå til hovedindholdet

Bekæmpelse af forskelsbehandling

1 of 1

Retten til at være den, du er

diverse group of people

For mange mennesker og samfund i Europa er forskelsbehandling på grund af køn, race eller etnisk oprindelse, religion eller tro, handicap, alder eller seksuel orientering fortsat en daglig realitet.   

EU har kompetence til at bekæmpe forskelsbehandling af disse grunde. Det sker ved at fremlægge lovgivning, der har til formål at beskytte mennesker mod forskelsbehandling, og gennemføre en række aktiviteter for at fremme inklusion og mangfoldighed.

Hvordan europæerne opfatter forskelsbehandling

Den seneste Eurobarometerundersøgelse, der blev offentliggjort i 2023, viser, at over halvdelen af respondenterne ser forskelsbehandling som udbredt i deres land. Desuden siger 21 % af svarpersonerne, at de har følt sig udsat for forskelsbehandling eller været udsat for chikane i det seneste år. 

Procentdel af europæere, der mener, at forskelsbehandling er udbredt i deres land af følgende grunde:

  • poster protest for the Roma community
    65 % på grund af at være roma
  • mixed race couple walking in a bridge
    61 % på grund af hudfarve
  • a mother and a son
    60 % på grund af etnisk oprindelse
  • a lesbian couple walking in the park
    57 % på grund af at være transkønnet

Hvad gør Kommissionen?

Kommissionen handler på en række fronter for at bekæmpe forskelsbehandling, nemlig ved at:

  • støtte til eksperter og organisationer til bekæmpelse af forskelsbehandling på stedet 
  • gennemførelse af tiltag for at øge bevidstheden og fremme ligestilling og inklusion 
  • tilvejebringelse af finansiering til aktiviteter og projekter med fokus på bekæmpelse af forskelsbehandling, fremme af ikkeforskelsbehandling, ligestilling, mangfoldighed og inklusion med fokus på bekæmpelse af forskelsbehandling
  • koordinering med EU-landene af udarbejdelsen og gennemførelsen af det arbejde, der foregår i EU-platformen for mangfoldighedschartret 

Fremme af ligestilling og mangfoldighed 

Hvert år iværksætter Kommissionen en række initiativer, der har til formål at bringe lokale myndigheder, borgere og organisationer sammen for at fremme mangfoldighed og inklusion og øge bevidstheden om fordelene ved mangfoldighed og inklusion. Se nogle af de seneste aktiviteter:

Mangfoldighedschartre

Europa-Kommissionen har længe arbejdet tæt sammen med virksomheder, både private og offentlige, om at fremme mangfoldighed på arbejdspladsen. Det sker gennem EU-platformen for mangfoldighedschartre,

Tusindvis af organisationer i hele EU har allerede underskrevet et af de 26 nationale mangfoldighedschartre og nyder godt af deres ekspertise og støtte i forbindelse med gennemførelsen af mangfoldighedspolitikker.

Mangfoldighedschartrene forvaltes på nationalt plan med ét charter pr. land. De har tilsammen over 15 400 underskrivere (private og offentlige organisationer, NGO'er, fagforeninger, lokale myndigheder), som dækker ca. 17 mio. ansatte.

Organisationerne blev underskriver ved at underskrive et dokument (mangfoldighedscharter), som beskriver deres engagement i at fremme mangfoldighed og lige muligheder på deres arbejdsplads. 

Bevidstgørelse

Kun en tredjedel af EU-borgerne er fuldt ud klar over, at de er retligt beskyttet mod enhver form for forskelsbehandling. For at øge bevidstheden i hele EU støtter Kommissionen organisationer, der oplyser folk om deres beskyttelse mod forskelsbehandling på grund af bl.a. race eller etnisk oprindelse, religion eller tro, handicap, alder, køn eller seksuel orientering.

Oplysningsinitiativer omfatter:

Kommissionen støtter også et netværk af ligestillingsorganer, der yder bistand til ofre for forskelsbehandling. 

Finansiering

EU støtter organisationer, der arbejder med ligestilling via bl.a. programmet for borgere, ligestilling, rettigheder og værdier (CERV). Programmet har fokus på fire hovedområder: 

  • fremme af ligestilling og ikke-forskelsbehandling
  • fremme af borgernes engagement og deltagelse 
  • bekæmpelse af vold, herunder. kønsbaseret vold.
  • beskyttelse og fremme af EU's værdier

Få mere at vide om CERV-programmet

Læs mere om finansierede projekter

Anti-racism illustrations

Etablering af en model for offentlige myndigheder til bekæmpelse af hadforbrydelser

Young people in Milan

Ungdomsambassadører for forebyggelse af kønsbaseret vold

Dine rettigheder mod forskelsbehandling

I EU er enhver form for forskelsbehandling forbudt, som det fremgår af EU's charter om grundlæggende rettigheder

En række love og direktiver beskytter dig mod forskelsbehandling af forskellige grunde, herunder: 

EU-landene skal overholde EU's charter, når de gennemfører EU-retten. De grundlæggende rettigheder er beskyttet af dit lands forfatning. Hvis du mener, at dine ligestillingsrettigheder krænkes, kan du se, hvordan du kan indgive en klage på nationalt plan.