Direct la conținutul principal
1 of 1

Dreptul de a fi noi înșine

diverse group of people

Pentru multe persoane și comunități din Europa, discriminarea pe criterii de sex, rasă sau origine etnică, religie sau convingeri, handicap, vârstă sau orientare sexuală rămâne o realitate cotidiană.   

UE are competența de a combate discriminarea pe aceste motive. În acest sens, Comisia propune acte legislative care vizează protejarea împotriva discriminării și desfășoară o serie de activități de promovare a incluziunii și a diversității.

Cum percep europenii discriminarea

La cel mai recent sondaj Eurobarometru, publicat în 2023, peste jumătate dintre respondenți simțeau că discriminarea este larg răspândită în țara lor. În plus, 21 % dintre respondenți au declarat că s-au simțit discriminați sau hărțuiți în ultimul an. 

Procentul de europeni care consideră că discriminarea pe următoarele criterii este larg răspândită în țara lor:

poster protest for the Roma community
65 % din cauza etniei rome
mixed race couple walking in a bridge
61 % din cauza culorii pielii
a mother and a son
60 % din cauza originii etnice
a lesbian couple walking in the park
57 % din cauza identității de gen (transgen)

Ce face Comisia

Comisia acționează pe mai multe fronturi pentru a combate discriminarea:

  • sprijină experții și organizațiile care combat discriminarea în teritoriu 
  • derulează acțiuni de sensibilizare și de promovare a egalității și incluziunii 
  • oferă fonduri pentru activități și proiecte axate pe combaterea discriminării și promovarea nediscriminării, egalității, diversității și incluziunii
  • împreună cu țările UE, coordonează elaborarea și implementarea lucrărilor Platformei UE a cartelor diversității 

Promovarea egalității și a diversității 

În fiecare an, Comisia lansează o serie de inițiative menite să reunească autoritățile locale, cetățenii și organizațiile pentru a promova diversitatea și incluziunea și pentru a sensibiliza publicul cu privire la beneficiile diversității și incluziunii. Iată câteva dintre activitățile recente:

Carte ale diversității

De mult timp, Comisia Europeană colaborează îndeaproape cu întreprinderi private și publice pentru a promova diversitatea la locul de muncă. Colaborarea se desfășoară prin intermediul Platformei UE a cartelor diversității.

Mii de organizații din întreaga UE au devenit deja semnatare ale uneia din cele 26 de carte naționale ale diversității și beneficiază de expertiză și sprijin pentru aplicarea politicilor privind diversitatea.

Cartele diversității sunt gestionate la nivel național, cu câte o cartă pentru fiecare țară. Împreună, acestea au peste 15 400 de semnatari (organizații private și publice, ONG-uri, sindicate, autorități locale), acoperind aproximativ 17 milioane de angajați.

Pentru a deveni semnatare, organizațiile au semnat un document (Carta diversității) prin care își arată angajamentul de a promova diversitatea și egalitatea de șanse la locul de muncă. 

O mai bună informare

Doar o treime din cetățenii UE știu clar că legea îi protejează împotriva oricărui tip de discriminare. Pentru o mai bună informare peste tot în UE, Comisia sprijină organizațiile care sporesc gradul de conștientizare al populației cu privire la măsurile de protecție împotriva discriminării pe motive de origine rasială sau etnică, religie sau convingeri, handicap, vârstă, gen sau orientare sexuală etc.

Iată câteva inițiative de informare:

Comisia sprijină, de asemenea, o rețea de organisme de promovare a egalității care oferă asistență victimelor discriminării. 

Finanțare

UE sprijină organizațiile care promovează egalitatea prin mai multe programe, printre care programul „Cetățeni, egalitate, drepturi și valori” (CEDV). Acesta se axează pe patru domenii principale: 

  • promovarea egalității și a nediscriminării
  • promovarea implicării și participării cetățenilor 
  • combaterea violenței, inclusiv a violenței de gen
  • protejarea și promovarea valorilor UE

Aflați mai multe despre CEDV

Descoperiți câteva proiecte finanțate

Anti-racism illustrations

Crearea unui model care să ajute autoritățile publice să combată infracțiunile motivate de ură

Demography in the EU, ages 20-30 - Portugal

Promovarea incluziunii sociale și a egalității de șanse pentru tineri

Young people in Milan

Ambasadorii tineretului pentru prevenirea violenței de gen

Drepturile dumneavoastră împotriva discriminării

În UE, orice discriminare este interzisă, indiferent de motiv, după cum prevede Carta drepturilor fundamentale a UE.

O serie de legi și directive vă protejează împotriva discriminării pe diferite criterii, printre care: 

Țările UE trebuie să respecte Carta UE atunci când pun în aplicare legislația europeană. Drepturile fundamentale sunt de obicei protejate și de Constituția țării dumneavoastră. Considerați că vă sunt încălcate drepturile în materie de egalitate? Aflați cum puteți depune o plângere la nivel național.