Ugrás a fő tartalomra

Igazságos átmenet mechanizmus: ügyelünk arra, hogy senki ne maradjon le

Bevezetés

Az igazságos átmenet mechanizmus fontos eszköz annak biztosítására, hogy a klímasemleges gazdaságra való átállás tisztességes módon menjen végbe, és senki ne maradjon ki. A mechanizmus célzott támogatást nyújt ahhoz, hogy a leginkább érintett régiókban sikerüljön mintegy 55 milliárd eurót mozgósítani a 2021–2027-es időszakban az átállás társadalmi-gazdasági hatásainak enyhítése érdekében.

frans timmermans photo

Szolidaritást kell vállalnunk Európa leginkább érintett régióival – köztük a szénbányászati régiókkal – annak érdekében, hogy a zöld megállapodás a lehető legszélesebb körű támogatottság mellett valósulhasson meg.

Frans Timmermans, az Európai Bizottság ügyvezető alelnöke

Finanszírozás

Az igazságos átmenet mechanizmus a legnagyobb kihívásokkal szembesülő régiókra, iparágakra és munkavállalókra összpontosítva járul hozzá az átállás társadalmi és gazdasági hatásainak kezeléséhez, mégpedig a következő három pilléren keresztül:

alt=""

Az új Igazságos Átmenet Alap

Költségvetése jelenlegi árakon 19,2 milliárd euró, és várhatóan mintegy 25,4 milliárd euró összegű beruházást fog mozgósítani.

money.png

Az InvestEU Igazságos Átmenet programja

Költségvetési garanciát nyújt az InvestEU program keretében a négy szakpolitikai kereten belül, valamint magában foglalja az InvestEU tanácsadó központot, amely fogadja a tanácsadás és segítségnyújtás iránti kérelmeket. A program a várakozások szerint 10–15 milliárd eurót fog mozgósítani főként magánszektorbeli befektetések formájában.

alt=""

Új közszektor-hitelezési eszköz

1,5 milliárd euró összegű – az uniós költségvetésből finanszírozott – vissza nem térítendő támogatást ötvöz az Európai Beruházási Bank 10 milliárd eurót kitevő hitelével. Előreláthatóan 18,5 milliárd euró összegű közberuházást fog mozgósítani.

Igazságos Átmenet Alap

Az igazságos átmenetre vonatkozó területi tervek meghatározzák, hogy mely térségekben kerülnek felhasználásra az Igazságos Átmenet Alap forrásai. A támogatható térségek meghatározására a Bizottsággal folytatott párbeszéd útján kerül sor. A területi tervek meghatározzák az adott régió előtt álló kihívásokat, valamint a 2030-ig teljesítendő fejlesztési szükségleteket és célkitűzéseket. Meghatározzák a tervezett műveletek típusait és az irányítási mechanizmusokat. Az igazságos átmenetre vonatkozó területi tervek jóváhagyása megnyitja az utat az igazságos átmenet mechanizmus másik két pillére szerinti célzott finanszírozás előtt.

Igazságos átmenet platform

Az igazságos átmenet platform segíti az uniós országokat és régiókat az igazságos átállásban. Egységes hozzáférési pontként és információs szolgálatként működik. Átfogó technikai támogatást és tanácsadást nyújt. A platformon a hatóságok és a kedvezményezettek megtalálhatnak minden szükséges információt a pénzforrásokról, a kínált lehetőségekről, a legújabb szabályokról és az ágazatspecifikus kezdeményezésekről. A platform emellett aktívan előmozdítja a bevált módszerek cseréjét az érdekelt felek között, többek között rendszeres – személyes jelenléttel zajló, illetve virtuális – találkozók révén.

Ha kérdése van az Igazságos Átmenet Alapról, az igazságos átmenet mechanizmusról vagy az igazságos átmenet platformról, kérjük, töltse ki és küldje be ezt a kapcsolatfelvételi űrlapot.

Igazságos átmenet platform

Ki vehet igénybe támogatást?

Bármely tagállam jogosult lehet támogatásra, mely a legkarbonintenzívebb régiók mellett azokra a régiókra összpontosul, ahol a fosszilistüzelőanyag-ágazat foglalkoztatja a legtöbb munkavállalót. A tagállamok azt követően hívhatják le a támogatást, hogy azonosították a leginkább érintett, támogatásra szoruló területeket és kidolgozták a 2030-ig tartó időszakra szóló, igazságos átmenetre vonatkozó területi terveiket. E tervek meghatározzák azt is, hogy miként lehet a társadalmi, gazdasági és környezeti kihívásokat a leghatékonyabban kezelni.

alt=""

Az átállás miatt leginkább kiszolgáltatott magánszemélyek és csoportok

Az igazságos átmenet mechanizmusa az alábbiak révén biztosítja a védelmüket:

 • bővíti a foglalkoztatási lehetőségeket az új és az átalakulóban lévő ágazatokban;
 • átképzési lehetőségeket biztosít;
 • elősegíti az energiahatékony lakhatást;
 • beruházásokat valósít meg az energiaszegénység elleni küzdelem érdekében;
 • megkönnyíti a tiszta, megfizethető és biztonságos energiához való hozzáférést.
alt=""

A karbonintenzív iparágakban tevékeny vagy érdekelt vállalatok és ágazatok

Az igazságos átmenet mechanizmusa az alábbiak révén biztosítja a védelmüket:

 • az éghajlatváltozás hatásaival szemben ellenállóképes beruházásokkal és munkahelyteremtéssel támogatja a karbonszegény technológiára való átállást és a gazdasági diverzifikációt;
 • vonzó feltételeket teremt a közszektorbeli és magánbefektetők számára;
 • könnyebben felvehető kölcsönöket és pénzügyi támogatást biztosít;
 • beruház új vállalkozások, kkv-k és startupok létrehozásába;
 • beruház kutatási és innovációs tevékenységekbe.
alt=""

Azok a tagállamok és régiók, melyek nagymértékben függenek a fosszilis tüzelőanyagoktól és a karbonintenzív iparágaktól

Az igazságos átmenet mechanizmusa az alábbiak révén biztosítja a védelmüket:

 • támogatja a karbonszegény és az éghajlatváltozás hatásaival szemben ellenállóképes tevékenységekre való átállást;
 • új munkahelyeket létesít a zöld gazdaságban;
 • beruház a tömegközlekedésbe és a fenntartható közlekedésbe;
 • technikai segítséget nyújt;
 • beruház a megújuló energiaforrásokba;
 • megerősíti a digitális összekapcsoltságot;
 • kedvező kölcsönöket nyújt az érintett helyi hatóságoknak;
 • javítja az energetikai infrastruktúrát és a közlekedési hálózatokat, hatékonyabbá teszi a távfűtést.