Vad innehåller förordningen om digitala tjänster?
Förordningen om digitala tjänster innehåller regler för mellanhänder och internetplattformar som t.ex. marknadsplatser, sociala medier, plattformar för delning av innehåll, appbutiker och plattformar för att boka resor och boende. Förordningens främsta mål är att förhindra olaglig och skadlig verksamhet på nätet och spridning av desinformation. Den bidrar till bättre säkerhet för användarna, skyddar de grundläggande rättigheterna och skapar rättvisa och öppna förutsättningar för internetplattformarna.
Vilka är de viktigaste målen för förordningen om digitala tjänster?
Förordningen om digitala tjänster skyddar konsumenterna och deras grundläggande rättigheter på nätet genom att fastställa tydliga och proportionerliga regler. Den främjar innovation, tillväxt och konkurrenskraft och gör det lättare för mindre plattformar, små och medelstora företag och uppstartsföretag att växa. Användarnas, plattformarnas och myndigheternas roller omfördelas i enlighet med europeiska värden och med allmänheten i centrum.
- För privatpersoner
- Bättre skydd av grundläggande rättigheter
- Större utbud, mer kontroll och enklare rapportering av olagligt innehåll
- Starkare skydd av barn på nätet, t.ex. förbud mot riktad reklam till minderåriga
- Minskad exponering för olaglig verksamhet
- Bättre insyn i beslut om innehållsmoderering tack vare öppenhetsdatabasen
- För leverantörer av digitala tjänster
- Rättslig säkerhet
- Enhetliga regler i hela EU
- Lättare att starta och utöka verksamhet i Europa
- För företag som använder digitala tjänster
- Tillgång till EU-omfattande marknader genom plattformar
- Ingen orättvis konkurrens med tillhandahållare av olagligt innehåll
- För samhället i stort
- Större demokratisk kontroll och överblick över systemviktiga plattformar
- Färre systemrisker som manipulation och desinformation
Vilka leverantörer omfattas?
Förordningen om digitala tjänster innehåller regler för nätbaserade mellanhandstjänster som miljoner EU-invånare använder varje dag. De olika aktörernas skyldigheter motsvarar deras roll, storlek och betydelse i det digitala ekosystemet.
Mycket stora internetplattformar och sökmotorer medför särskilda risker när det gäller spridning av olagligt innehåll och samhällsskada. Särskilda regler föreslås för plattformar som når 10 procent av Europas 450 miljoner konsumenter.
- Internetplattformar för samman säljare och konsumenter, t.ex. digitala marknadsplatser, appbutiker och plattformar för delningsekonomi och sociala medier.
- Värdtjänster t.ex. molntjänster och webbhotell (också internetplattformar).
- Mellanhandstjänster som erbjuder nätverksinfrastruktur, t.ex. internetleverantörer och domännamnsombud (också värdtjänster).
Alla mellanhänder på nätet som erbjuder tjänster på den inre marknaden måste följa de nya reglerna, oavsett om de är etablerade i eller utanför EU. Mikroföretag och småföretag har skyldigheter som står i proportion till deras förmåga och storlek samtidigt som de måste ta ansvar. Även mikroföretag och småföretag som växer betydligt omfattas av ett riktat undantag från en rad skyldigheter under en övergångsperiod på 12 månader.
Förordningen om digitala tjänster träder i kraft
Sedan den 17 februari 2024 gäller förordningen för alla plattformar. Sedan slutet av augusti 2023 gällde reglerna redan för plattformar med över 45 miljoner användare i EU (10 procent av EU:s befolkning), så kallade mycket stora internetplattformar eller sökmotorer.
Kommissionen och de nationella myndigheterna ska se till att förordningen om digitala tjänster följs. Myndigheternas uppgift är att kontrollera att de plattformar som är etablerade i deras länder följer reglerna i förordningen, medan kommissionen i första hand ska se till att de extra skyldigheter som gäller för mycket stora internetplattformar och sökmotorer uppfylls, bland annat åtgärderna för att minska systemrisker.