Siirry pääsisältöön

Rahoitusmahdollisuuksia nuorille

Tärkeimmät rahoituslähteet

Koulutus, nuoriso ja urheilu

Erasmus+ on EU:n ohjelma, jolla pyritään parantamaan nuorten osaamista ja työllistettävyyttä. Samalla sillä edistetään nuorten sosiaalista osallisuutta ja hyvinvointia sekä edistetään nuorisotyötä ja nuorisopolitiikkaa paikallisella, kansallisella ja kansainvälisellä tasolla.

Rahoitusta hallinnoidaan keskitetysti Brysselissä Euroopan koulutuksen ja kulttuurin toimeenpanovirastossa (EACEA) tai jäsenmaissa sijaitsevissa kansallisissa toimistoissa.

Tutkijoiden apurahat

Tutkijat voivat osallistua Marie Skłodowska-Curie -toimiin kaikilla aloilla aina ihmishenkiä pelastavasta terveydenhuollosta nk. blue sky- eli uteliaisuustutkimukseen. Toimien toteuttamisesta vastaa tutkimuksen toimeenpanovirasto (REA).

Nuoret yrittäjät

Erasmus nuorille yrittäjille -ohjelma on yrittäjien vaihto-ohjelma, joka tarjoaa mahdollisuuden työskennellä kokeneen yrittäjän kanssa toisessa osallistujamaassa yhdestä kuuteen kuukautta.

Nuoret vapaaehtoiset

Euroopan solidaarisuusjoukkojen tavoitteena on vahvistaa solidaarisuutta eurooppalaisessa yhteiskunnassa ottamalla nuoret mukaan helposti saavutettaviin ja laadukkaisiin solidaarisuustoimiin. Tämä tarjoaa nuorille tilaisuuden oppia ja kehittää heidän potentiaaliaan sekä tuoda tuoreita ja inspiroivia ideoita organisaatiolle, jonka kanssa he tekevät yhteistyötä. Ohjelmasta tuetaan vapaaehtoistoimintaan, työpaikkoihin, harjoitteluun ja paikallisiin solidaarisuushankkeisiin liittyviä toimia.

Rahoitusta hallinnoidaan keskitetysti Brysselissä Euroopan koulutuksen ja kulttuurin toimeenpanovirastossa (EACEA), jäsenmaissa sijaitsevissa kansallisissa toimistoissa tai SALTO-YOUTH-verkostossa.

Nuoret viljelijät

Nuorille viljelijöille voidaan myöntää lisätukea, joka on 25 prosenttia heille maksetusta suorasta tuesta. Lisätukea voivat saada alle 40-vuotiaat viljelijät, ja sen myöntää Euroopan maatalouden tukirahasto.

Nuoret voivat lisäksi saada rahoitusta Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahastosta. Jokaiseen maaseudun kehittämisohjelmaan sisältyy toimenpiteitä, joiden puitteissa rahastosta voidaan myöntää tukea nuorille. Nämä toimenpiteet määräytyvät kunkin maan ja alueen painopisteiden mukaan.

Nuoret työttömät

Nuorisotyöllisyysaloitetta toteutetaan alueilla, joilla nuorisotyöttömyysaste on yli 25 prosenttia. Aloitteen kautta pyritään tukemaan nuoria, jotka eivät ole työssä eivätkä koulutuksessa. Kaudella 2021–2027 nuorisotyöllisyysaloite sisällytettiin Euroopan sosiaalirahasto plussaan (ESR+), ja siinä keskitytään edelleen nuorten työllisyyteen.

Nuorisotakuu on EU-maiden keino torjua nuorisotyöttömyyttä, ja uusissa säännöissä takuuta on vahvistettu entisestään. Sen avulla varmistetaan, että kaikille alle 30-vuotiaille nuorille tarjotaan laadukasta

  • työtä
  • jatkokoulutusta
  • oppisopimuskoulutusta
  • harjoittelupaikkaa

neljän kuukauden kuluessa koulutuksen päättymisestä tai työttömäksi joutumisesta. Nämä järjestelmät ovat EU-maiden viranomaisten perustamia. Lisätietoa nuorisotyöllisyysaloitteesta ja nuorisotakuusta on saatavissa kyseisiltä viranomaisilta.