Gå til hovedindholdet

Finansielle instrumenter: egenkapital, garantier og lån

EU-finansiering er tilgængelig gennem en række finansielle instrumenter, der gennemføres i partnerskab med offentlige og private institutioner. Under NextGenerationEU optager Europa-Kommissionen lån på kapitalmarkederne på vegne af EU.

Typer af finansielle instrumenter

Der findes forskellige typer finansielle instrumenter

  • egenkapital og gæld
  • lånegarantier og venturekapital
  • kapacitetsopbygning og risikodelingsfaciliteter

EU yder for eksempel lån til virksomheder til alle former for investeringer i forskning og innovation, og stiller garantier, så støttemodtagerne får lettere ved at optage lån eller mulighed for bedre lånevilkår hos banker og andre långivere. EU kan også deltage finansielt i et projekt ved at eje dele af det. Finansielle instrumenter kan også kombineres med tilskud.

Finansielle instrumenter gennemføres i partnerskab med offentlige og private institutioner såsom banker, venturekapitalinvestorer og private investorer (business angels). Finansieringsinstitutterne fastsætter de præcise finansieringsbetingelser: beløb, løbetid, rentesats og gebyrer.

Ansøgere, der modtager midler gennem EU's finansielle instrumenter, skal give den finansielle institution, der formidler finansieringen, mulighed for at udøve såkaldt rettidig omhu; herunder kontrol og inspektion på stedet hos modtageren. Manglende overholdelse medfører, at finansieringen forsinkes eller afvises.

Finansiering under delt forvaltning med EU-landene

EU kan stille finansielle instrumenter til rådighed gennem finansielle formidlere i EU-landene (delt forvaltning) til støtte for sine politikker og programmer. Både nystartede virksomheder, mikrovirksomheder og større virksomheder kan få gavn af den type finansiering.

Adgang til finansiering med støtte fra EU

Finansiering i partnerskab med Den Europæiske Investeringsbank

Den Europæiske Investeringsbank (EIB) tilbyder lån, garantier, egenkapitalinvesteringer og rådgivningstjenester. Den kaldes også EU's "udlånsorganisation", og den arbejder tæt sammen med andre EU-institutioner om at støtte EU's politik i over 140 lande rundt om i verden.

EIB-Gruppen har også ansvar for at gennemføre 75 % af InvestEU-programmet, som er en videreførelse af den vellykkede investeringsplan for Europa (Junckerplanen). Programmet samler Den Europæiske Fond for Strategiske Investeringer og 13 aktuelle EU-finansieringsinstrumenter under samme ramme. Ved at anvende garantier over EU-budgettet til at tiltrække investorer øger EUInvest-fonden EU's potentiale til at støtte investeringer.

Den Europæiske Investeringsfond (EIF), som er en del af EIB-Gruppen, støtter Europas små og mellemstore virksomheder (SMV'er) ved at hjælpe dem med at få adgang til finansiering. Gennem EIF udfører SMV'er deres aktiviteter ved hjælp af enten egne midler eller midler fra Den Europæiske Investeringsbank, Europa-Kommissionen, EU-landene eller andre tredjeparter.

Finansieringmuligheder via Den Europæiske Investeringsbank

Adgang til finansiering – EIF's finansielle formidlere

Yderligere oplysninger om InvestEU-programmet

Finansiering under NextGenerationEU

Under NextGenerationEU – det midlertidige genopretningsinstrument på 806,9 mia. euro (i løbende priser), der blev vedtaget som en ny del af EU-budgettet for 2021-2027 – forvaltes midlerne direkte af Europa-Kommissionen, men gennemføres af EU-landene. For at rejse den nødvendige finansiering til NextGenerationEU optager Europa-Kommissionen lån på kapitalmarkederne på vegne af EU.

Størstedelen af midlerne fra NextGenerationEU bliver brugt gennem programmet for genopretnings- og resiliensfaciliteten. 723,8 mia. euro stilles til rådighed som lån og tilskud (i løbende priser) til EU-landene som hjælp til at afbøde de økonomiske og samfundsmæssige konsekvenser af coronaviruspandemien og gøre de europæiske økonomier og samfund mere bæredygtige, modstandsdygtige og bedre forberedt på udfordringer og muligheder i forbindelse med den grønne og den digitale omstilling. EU-landene udarbejder genopretnings- og resiliensplaner, der kan give adgang til finansiering inden for rammerne af genopretnings- og resiliensfaciliteten. På grund af genopretnings- og resiliensfacilitetens ekstraordinære karakter bliver den gennemført ved hjælp af særlige procedurer. Midler udbetales direkte til EU-landene på baggrund af fremskridtene med gennemførelsen af de nationale planer for genopretning og modstandsdygtighed.

Planerne skal effektivt tackle udfordringer, der er identificeret i det europæiske semester, især de landespecifikke henstillinger, der er vedtaget af Rådet. Oplysninger om EU-landenes gennemførelse af genopretnings- og resiliensfaciliteten stilles til rådighed til orientering.