Siirry pääsisältöön

Rahoitusvälineet: oma pääoma, takaukset ja lainat

EU:n rahoitusta on saatavilla useista rahoitusvälineistä, joita toteutetaan yhteistyössä julkisten ja yksityisten laitosten kanssa. Komissio ottaa NextGenerationEU-välinettä varten pääomamarkkinoilta lainaa EU:n lukuun.

Rahoitusvälineet

Rahoitusvälineitä on monenlaisia

  • oman pääoman ehtoinen ja velkarahoitus
  • lainatakaukset ja riskipääoma
  • valmiuksien kehittämistä koskevat ja riskinjakorahoitusvälineet

EU myöntää lainoja esimerkiksi investointeihin, joita erityyppiset yritykset suuntaavat tutkimukseen ja innovointiin. EU voi myös antaa takauksia, joiden avulla edunsaajat saavat helpommin tai suotuisammin ehdoin lainaa pankeilta ja muilta lainanantajilta. Lisäksi EU voi osallistua hankkeiden rahoitukseen osaomistuksen kautta. Rahoitusvälineiden käyttö voidaan yhdistää myös avustuksiin.

Rahoitusvälineitä toteutetaan yhteistyössä julkisten ja yksityisten laitosten, kuten pankkien, pääomasijoittajien ja bisnesenkeleiden, kanssa. Rahoituslaitokset määrittävät rahoituksen tarkat ehdot – määrän, keston, koron ja palkkiot.

EU:n rahoitusvälineiden kautta rahoitusta saavan hakijan on annettava välittäjänä toimivalle rahoituslaitokselle mahdollisuus tuntea ja tunnistaa asiakkaansa, esim. tekemällä tarkastuksia paikan päällä. Sääntöjen noudattamatta jättäminen johtaa rahoituksen viivästymiseen tai epäämiseen.

Rahoituksen hallinnointi yhteistyössä EU-maiden kanssa

EU voi tarjota rahoitusvälineitä jäsenmaissa toimivien rahoituksenvälittäjien kautta (yhteinen hallinnointi) tukeakseen toimenpiteidensä ja ohjelmiensa toteuttamista. Startup-yritykset, mikroyritykset ja suuremmat yritykset voivat kaikki hyötyä tämäntyyppisestä rahoituksesta.

EU:n tukema rahoitus

Euroopan investointipankki rahoituskumppanina

Euroopan investointipankki (EIP) tarjoaa lainoja, takauksia, pääomasijoituksia ja neuvontapalveluja. EIP on Euroopan unionin lainanantaja, joka tekee tiivistä yhteistyötä muiden EU:n toimielinten kanssa tukeakseen EU:n politiikkaa yli 140 maassa eri puolilla maailmaa.

EIP-ryhmän tehtävänä on myös toteuttaa 75 % InvestEU-ohjelmasta. Ohjelmassa on käytetty mallinna onnistunutta Euroopan investointiohjelmaa (ns. Junckerin suunnitelma). InvestEU kokoaa yhteen Euroopan strategisten investointien rahaston ja 13 muuta tällä hetkellä käytössä olevaa EU:n rahoitusvälinettä. InvestEU-rahasto lisää entisestään EU:n mahdollisuuksia tukea investointeja houkuttelemalla mukaan muitakin sijoittajia EU:n talousarviotakuun avulla.

EIP-ryhmään kuuluva Euroopan investointirahasto (EIR) tukee Euroopan pieniä ja keskisuuria yrityksiä (pk-yrityksiä) auttamalla niitä saamaan rahoitusta. EIR:n tuella pk-yritykset harjoittavat toimintaansa joko omilla varoillaan tai Euroopan investointipankin, Euroopan komission, EU:n jäsenmaiden tai muiden kolmansien osapuolten tarjoaman rahoituksen avulla.

Euroopan investointipankin tarjoamat rahoitusmahdollisuudet

Mistä rahoitusta – EIR:n rahoituksen välittäjät

Lisätietoa InvestEU-ohjelmasta

NextGenerationEU-välineen rahoitus

NextGenerationEU on 806,9 miljardin euron (käypinä hintoina) väliaikainen elpymisväline ja uutuus EU:n talousarviossa vuosiksi 2021–2027. Euroopan komissio hallinnoi sen varoja suoraan, mutta toteutuksesta vastaavat EU:n jäsenmaat. Komissio ottaa NextGenerationEU-välineen rahoittamiseksi pääomamarkkinoilta lainaa EU:n lukuun.

Suurin osa NextGenerationEU-välineen varoista käytetään elpymis- ja palautumistukivälineen (RRF) kautta. EU-maiden käytettävissä on lainoina ja avustuksina 723,8 miljardia euroa (käypinä hintoina). Tarkoituksena on lieventää koronaviruspandemian taloudellisia ja sosiaalisia vaikutuksia ja lisätä Euroopan talouksien ja yhteiskuntien kestävyyttä ja selviytymiskykyä sekä parantaa niiden valmistautumista vihreän siirtymän ja digitaalisen muutoksen haasteisiin ja mahdollisuuksiin. Jäsenmaat laativat parhaillaan elpymis- ja palautumissuunnitelmiaan, joiden perusteella ne voivat saada varoja elpymis- ja palautumistukivälineestä. Elpymis- ja palautumistukivälineen poikkeuksellisen luonteen vuoksi sen toteuttamisessa noudatetaan erityisiä menettelyjä. Varat maksetaan suoraan jäsenmaille sitä mukaa kun kansallisten elpymis- ja palautumissuunnitelmien toteuttaminen etenee.

Suunnitelmissa on puututtava talouspolitiikan EU-ohjausjaksossa ja erityisesti neuvoston hyväksymissä maakohtaisissa suosituksissa nimettyihin haasteisiin. Elpymis- ja palautumistukivälineen toteuttamiseen jäsenmaissa on mahdollista tutustua.