Gå direkt till innehållet

EU:s bistånd i instabila och konfliktdrabbade länder

Översikt

I dag lever 1,5 miljarder människor i instabila och konfliktdrabbade länder. Världens fattigaste befolkning koncentreras i allt högre grad i instabila länder, som är de som har längst kvar till FN:s millenniemål.

Instabila och konfliktdrabbade länder har svaga statliga strukturer, eller inga alls. Samhällskontraktet har brutits eftersom staten inte kan eller vill utföra sin grundläggande uppgift att

  • värna rättsstatsprincipen
  • skydda mänskliga rättigheter och grundläggande friheter
  • garantera invånarnas säkerhet och trygghet
  • minska fattigdomen
  • tillhandahålla offentliga tjänster och förvalta resurser
  • ge tillgång till politisk makt på ett lagligt, rättvist och öppet sätt.

Men situationen kan förändras. Vissa länder som tidigare har varit bräckliga har blivit ansvarsfulla och inflytelserika medlemmar i det internationella samfundet och har dynamiska ekonomier. 

Andra länder har tyvärr sjunkit djupare ner i fattigdom, konflikter och osäkerhet. Övergången till stabilitet kan ta lång tid eftersom det kan ta 20–40 år att förändra ett styrelseskick i grunden.

Svårt att få ut biståndet

EU:s bilaterala bistånd till instabila och konfliktdrabbade länder uppgick till cirka 2,7 miljarder euro 2012, dvs. mer än hälften av EU:s utvecklingsbistånd det året (exklusive humanitärt bistånd).

Att driva samarbetsprogram och tillhandahålla bistånd i instabila situationer och kriser är en stor utmaning. Men EU arbetar för att snabbt få ut bistånd som är flexibelt och effektivt så att EU:s resurser får största möjliga genomslag.