Direct la conținutul principal

Ajutorul acordat de UE în țările fragile și afectate de conflicte

Prezentare generală

În zilele noastre, 1,5 miliarde de oameni trăiesc în state fragile și afectate de conflicte.Populația cea mai săracă este tot mai mult concentrată în țări fragile, care sunt cât se poate de departe de îndeplinirea obiectivelor de dezvoltare ale mileniului.

În țările fragile și afectate de conflicte, structurile statului sunt slabe sau nefuncționale, iar contractul social nu se mai respectă pentru că statul nu este capabil sau chiar nu vrea să își îndeplinească funcțiile de bază:

  • respectarea statului de drept
  • protecția drepturilor omului și a libertăților fundamentale
  • garantarea securității și siguranței populației
  • reducerea sărăciei
  • furnizarea de servicii publice și gestionarea resurselor
  • asigurarea accesului legitim la puterea politică, într-o manieră corectă și transparentă.

Cu toate acestea, situația globală generală se poate modifica. Unele țări care au fost fragile au devenit responsabile și membri influenți ai comunității internaționale, cu economii dinamice.

În schimb altele s-au afundat din nou în sărăcie, conflict și insecuritate. Ieșirea din starea de fragilitate poate dura, având în vedere că transformările funcțiilor fundamentale de guvernanță se pot întinde pe câteva decenii (20-40 de ani).

Provocări pentru furnizarea ajutorului

În 2012, ajutorul bilateral acordat de UE statelor fragile și afectate de conflicte s-a ridicat la aproximativ 2,7 miliarde EUR, adică mai mult de jumătate din totalul asistenței pentru dezvoltare acordate de UE în anul respectiv (fără a lua în considerare ajutorul umanitar).

Implementarea programelor de cooperare și furnizarea ajutorului în situații de fragilitate și de criză sunt extrem de dificile. Cu toate acestea, UE încearcă să ofere asistență în mod rapid, flexibil și eficient, asigurându-se că resursele UE sunt folosite cu un impact maxim.