Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Βοήθεια της ΕΕ σε ευάλωτες και πληττόμενες από συγκρούσεις χώρες

Γενικό πλαίσιο

Σήμερα, 1,5 δισεκατομμύρια άτομα ζουν σε ευάλωτα κράτη που πλήττονται από συγκρούσεις. Οι φτωχότεροι πληθυσμοί του κόσμου βρίσκονται όλο και περισσότερο συγκεντρωμένοι σε ευάλωτες χώρες οι οποίες απέχουν περισσότερο από την επίτευξη των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας.

Σε ευάλωτα και πληττόμενα από συγκρούσεις κράτη, οι κρατικές δομές είναι αδύναμες ή ανύπαρκτες και το κοινωνικό συμβόλαιο έχει διαρραγεί, καθώς το κράτος δεν είναι σε θέση ή δεν επιθυμεί να εκπληρώσει τις βασικές λειτουργίες του για

  • προάσπιση του κράτους δικαίου
  • προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών
  • εγγύηση της ασφάλειας και της προστασίας του πληθυσμού
  • μείωση της φτώχειας
  • παροχή δημόσιων υπηρεσιών και διαχείριση των πόρων
  • εξασφάλιση της νόμιμης πρόσβασης σε πολιτική εξουσία με δίκαιο και διαφανή τρόπο

Ωστόσο, η συνολική παγκόσμια κατάσταση υπόκειται σε μεταβολές. Ορισμένες χώρες που ήταν ευάλωτες κατά το παρελθόν είναι πλέον υπεύθυνα και σημαίνοντα μέλη της διεθνούς κοινότητας με δυναμική οικονομία. 

Αντίθετα, άλλες χώρες οπισθοδρόμησαν σε συνθήκες μεγαλύτερης φτώχειας, συγκρούσεων και ανασφάλειας. Για την έξοδο από αυτή την ευάλωτη κατάσταση μπορεί να χρειαστούν πολλά χρόνια, δεδομένου ότι για βασικές κρατικές μεταρρυθμίσεις χρειάζονται δεκαετίες - περίπου 20-40 χρόνια.

Προκλήσεις κατά την παροχή βοήθειας

Η διμερής βοήθεια της ΕΕ σε ευάλωτες και πληττόμενες από συγκρούσεις χώρες, η οποία ανήλθε σε 2,7 δισ. ευρώ περίπου το 2012, αντιπροσώπευε πάνω από το μισό της συνολικής αναπτυξιακής βοήθειας της ΕΕ το συγκεκριμένο έτος (εξαιρουμένης της ανθρωπιστικής βοήθειας).

Η εφαρμογή των προγραμμάτων συνεργασίας και η παροχή βοήθειας σε καταστάσεις αστάθειας και κρίσης παρουσιάζει μεγάλες προκλήσεις. Ωστόσο, η ΕΕ επιδιώκει να παρέχει ταχεία, ευέλικτη και αποτελεσματική βοήθεια, ώστε να διασφαλίζεται ο μέγιστος δυνατός αντίκτυπος των πόρων της.