Direct la conținutul principal

Analiza prospectivă strategică

Ce se înțelege prin analiză prospectivă strategică?

Prospectiva este o disciplină care constă în a explora, a anticipa și a contura viitorul pentru a contribui la clădirea și utilizarea inteligenței colective în mod structurat și sistemic pentru a anticipa evoluțiile. Pe de altă parte, prospectiva strategică urmărește să integreze previziunea în procesul de elaborare a politicilor Uniunii. Se bazează pe inteligența colectivă într-un mod structurat și sistematic, pentru a dezvolta mai bine căile de tranziție posibile, pentru a pregăti UE să reziste la șocuri și pentru a contura viitorul pe care ni-l dorim.

Prospectiva strategică:

  • anticipează tendințele, riscurile, problemele emergente și potențialele implicații și oportunități aferente, pentru a reuni informații utile în ceea ce privește planificarea strategică, elaborarea politicilor și capacitatea de pregătire
  • contribuie la elaborarea de noi inițiative ale Comisiei și la revizuirea politicilor existente, în conformitate cu noul set de instrumente pentru o mai bună legiferare al Comisiei.

Prospectiva strategică nu se referă la anticiparea viitorului, ci explorează diferite evoluții posibile, alături de oportunitățile și provocările pe care acestea le-ar putea prezenta. Nu în ultimul rând, ne va ajuta să acționăm în prezent pentru a modela viitorul pe care ni-l dorim.

Actori-cheie

Vicepreședintele Maroš Šefčovič este primul membru al colegiului comisarilor responsabil cu analiza prospectivă strategică. Una din misiunile vicepreședintelui este să plaseze previziunile strategice în centrul procesului de elaborare a politicilor UE. Secretariatul General și Centrul Comun de Cercetare coordonează punerea în aplicare a mandatului (acesta din urmă bazându-se pe capacitățile sale de analiză internă). Rețeaua de prospectivă strategică a Comisiei asigură coordonarea politicilor pe termen lung între toate direcțiile generale. Comisia întreține relații strânse de cooperare în materie de prospectivă și colaborează și cu alte instituții ale UE, în special în contextul Sistemului european de evaluare a strategiilor și a politicilor (ESPAS). De asemenea, colaborează cu parteneri internaționali și dezvoltă parteneriate care se bazează pe capacitățile de previziune publică ale statelor membre, prin intermediul rețelei de analiză prospectivă la nivelul UE.

Rapoarte de analiză prospectivă strategică

În fiecare an, Comisia elaborează un raport de analiză prospectivă strategică, pe care se bazează programele de lucru ale Comisiei și exercițiile de programare multianuală. Aceste exerciții se desfășoară în cadrul unui proces de prospectivă participativ și intersectorial, condus de serviciile Comisiei în consultare cu statele membre, prin discuții cu Sistemul european de evaluare a strategiilor și a politicilor (ESPAS) și cu părțile interesate externe. 

Raportul de analiză prospectivă strategică din 2022 privind legătura dintre tranziția verde și tranziția digitală într-un nou context geopolitic pune accent pe interacțiunea dintre aceste două tranziții ale Europei, ținând totodată cont de peisajul geopolitic în schimbare și perturbator în care au loc aceste tranziții. El subliniază rolul-cheie pe care îl joacă tehnologiile digitale în cele cinci sectoare strategice ale Europei care emit cele mai multe gaze cu efect de seră: energia, transporturile, industria, construcțiile și agricultura. Raportul prezintă, de asemenea, cele 10 domenii esențiale de acțiune pentru maximizarea sinergiilor și reducerea tensiunilor dintre cele două tranziții în perspectiva anului 2050.

Raportul de analiză prospectivă strategică din 2022

Raportul de analiză prospectivă strategică din 2021, intitulat „Capacitatea și libertatea de acțiune a UE”, prezintă o abordare în perspectivă și multidisciplinară asupra tendințelor importante care vor afecta UE la orizontul anului 2050, printre care: schimbările climatice și alte provocări, transformările tehnologice, presiunea asupra democrației și a valorilor, precum și evoluția ordinii mondiale și a demografiei. De asemenea, a identificat 10 domenii în care UE își poate consolida capacitatea și libertatea de a acționa.

Raportul de analiză prospectivă strategică din 2021

În raportul de analiză prospectivă strategică din 2020 („Drumul de parcurs către o Europă mai rezilientă”) sunt abordate concluziile preliminare structurale în urma crizei COVID-19 și se explică modul în care prospectiva poate contribui la consolidarea rezilienței pe termen lung a Europei într-o epocă a unor schimbări fundamentale și rapide. În acest sens, este analizată reziliența UE în cadrul a patru dimensiuni: socioeconomică, geopolitică, ecologică și digitală. Raportul a introdus tablouri de bord privind reziliența, care acționează ca instrumente de monitorizare pentru factorii de decizie.

Raportul de analiză prospectivă strategică din 2020

Rețeaua de analiză prospectivă la nivelul UE

Lansarea acestei rețele a fost anunțată în raportul Comisiei privind analiza prospectivă strategică din 2020. Obiectivul său este să dezvolte sinergii care să se bazeze pe capacitățile de analiză prospectivă ale administrațiilor publice, reunind informații și expertiză în domeniu din partea tuturor statelor membre și a Comisiei Europene, pentru schimburi strategice și acțiuni de cooperare pe teme de viitor relevante pentru Europa. Printre altele, este vorba de autonomia strategică deschisă, reziliența și capacitatea noastră de a realiza cele trei tranziții (verde, digitală și echitabilă).

Rețeaua de analiză prospectivă la nivelul UE are două niveluri. „Miniștrii pentru viitor”, desemnați de fiecare stat membru la invitația vicepreședintelui Šefčovič, se reunesc în mod informal cel puțin o dată pe an. Principala lor misiune este de a discuta și de a conveni cu membrii Comisiei asupra principalelor priorități strategice pentru programul de prospectivă strategică al Comisiei, de a trece în revistă progresele înregistrate, de a discuta aspecte-cheie relevante pentru viitorul Europei și de a conveni asupra acțiunilor ulterioare. Această activitate contribuie în mod firesc la programarea strategică a UE.

Activitatea miniștrilor pentru viitor este sprijinită de o rețea de înalți funcționari din administrațiile naționale, care se reunesc cel puțin de două ori pe an pentru a pregăti reuniunile ministeriale, pentru a da curs concluziilor acestora și pentru a coopera în grupuri de lucru.

Sprijinirea procesului de elaborare a politicilor UE

Prospectiva strategică ajută la îmbunătățirea elaborării politicilor, la dezvoltarea unor strategii adaptate la exigențele viitorului și la crearea cadrului necesar pentru a garanta că acțiunile pe termen scurt sunt coerente cu obiectivele pe termen lung, utilizând o serie de tehnici diferite, printre care:

landscape

Analiza prospectivă: analiza și colectarea sistematică a evenimentelor și a tendințelor, rezultatul fiind un cadru sau o cartografiere vizuală a semnalelor care anunță o schimbare

megatrends

Analiza tendințelor majore: analiza și evaluarea schimbărilor de model și a tendințelor de interacțiune, rezultatul fiind o prezentare (individuală) a viitorului și un plan de acțiune

frames

Planificarea scenariilor: un proces interactiv și iterativ, care implică interviuri, analize și modelări, rezultatul fiind un set de scenarii plauzibile, indiferent dacă ne plac sau nu, inclusiv modul în care acestea ar putea apărea

objective

Creionarea unor viziuni: identificarea direcției preferate, rezultatul fiind o înțelegere comună și o descriere explicită a scenariului ales, precum și o foaie de parcurs pe termen mediu care să detalieze acțiuni specifice pentru a progresa în această direcție

Prospectiva strategică orientează Comisia în realizarea celor șase obiective ambițioase ale președintei von der Leyen, prin următoarele acțiuni:

  • efectuarea de exerciții prospective cu privire la chestiuni orientate spre viitor pentru a explora modalitățile de realizare a aspirațiilor evidențiate în prioritățile politice ale Comisiei, pentru a analiza tendințele principale, riscurile și aspectele emergente și pentru a defini subiecte de interes critic pentru UE. Aceste exerciții includ publicarea unui raport anual de prospectivă strategică. Începând cu 2021, pregătirea sa se va baza pe cicluri complete de prospectivă, care sunt legate de discursurile anuale privind starea Uniunii, programele ulterioare de lucru ale Comisiei și programarea multianuală.  
  • sprijinirea programului de lucru al Comisiei ca parte a Agendei revizuite pentru o mai bună legiferare. Inițiativele politice majore ar trebui să se bazeze pe previziuni strategice, garantând faptul că politicile UE pleacă de la o înțelegere clară a tendințelor viitoare și a problematicilor emergente, a scenariilor posibile și a provocărilor și oportunităților conexe. De exemplu, Comisia a elaborat scenarii prospective care prezintă o serie de posibile planuri pentru 2040, menite să contribuie la comunicarea privind viziunea pe termen lung pentru zonele rurale.
  • furnizarea de sprijin pentru procesul de reflecție al factorilor de decizie și inspirarea strategiilor pe termen lung în raport cu principalele aspecte de politică, prin buletinele informative „Foresight ON”. Acestea abordează, de exemplu, subiecte precum inteligența artificială și transformarea digitală, materiile prime, securitatea, sănătatea, sinergiile între industriile civile, de apărare și spațiale și teritoriile europene.  Pe lângă buletinele informative, Comisia prezintă, de asemenea, rapoarte prospective specifice, pe diverse teme cum ar fi viitorul profesiei de fermier în perspectiva anului 2040, viitorul vămilor în UE și viitorul verde al locurilor de muncă.
  • furnizarea de sprijin pentru evaluările desfășurate în cadrul programului privind o reglementare adecvată și funcțională, care identifică posibilitățile de reducere a sarcinii de reglementare în Europa și evaluează în ce măsură actuala legislație a UE este „adecvată pentru viitor”.

Etapele următoare

  • Dezvoltarea cooperării în cadrul rețelei de prospectivă la nivelul UE, pentru a consolida capacitatea de analiză prospectivă în rândul administrațiilor statelor membre.
  • Conferința din 2022 privind Sistemul european de evaluare a strategiilor și a politicilor (ESPAS).
  • Punerea în aplicare a Agendei de analiză prospectivă strategică a Comisiei pentru acest ciclu de politici și furnizarea de sprijin pentru elaborarea inițiativelor din programul de lucru al Comisiei.
  • Pregătirea raportului de analiză prospectivă strategică din 2023.

Contact

Pentru informații suplimentare, ne puteți contacta prin e-mail (SG-FORESIGHTatec [dot] europa [dot] eu (SG-FORESIGHT[at]ec[dot]europa[dot]eu); JRC-FORESIGHTatec [dot] europa [dot] eu (JRC-FORESIGHT[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Documente

22 FEBRUARIE 2023
Joint note for the 3rd meeting of Ministers for the Future
English
(136.35 KB - PDF)
Descărcați

 

30 IUNIE 2021
Speech by Vice-President Maroš Šefčovič at the España 2050 High-Level Foresight Event
English
(6.18 KB - HTML)
Descărcați

 

1 NOIEMBRIE 2017
Strategic Foresight Primer
English
(1.26 MB - PDF)
Descărcați

 

10 SEPTEMBRIE 2019
President von der Leyen’s mission letter to Maroš Šefčovič
English
(578.35 KB - PDF)
Descărcați