Kompetens och talang – locka hit de talanger vi behöver
Det behövs fler duktiga och välutbildade personer för att tillgodose arbetsmarknadens växande behov. EU får hit talanger från hela världen, men vi är inte ensamma i dragkampen om kompetens. Andra OECD-länder, t.ex. USA, Kanada och Australien, lockar också till sig utländska talanger.
Rapporten om befolkningsutvecklingens konsekvenser visar att EU har en åldrande befolkning och sjunkande befolkningssiffror. Samtidigt råder det brist på kvalificerad arbetskraft och det måste vi göra något åt.
Vad gör EU?
Reformerar EU:s blåkortsdirektiv för att försöka få hit de välutbildade talanger som arbetsmarknaden behöver.
Ser över direktivet om varaktigt bosatta för att stärka rätten till bosättning så att det går att flytta till och arbeta i andra EU-länder.
Ser över direktivet om ett kombinerat tillstånd för att förenkla förfarandet för låg- och medelutbildade arbetstagare.
Inrättar en EU-talangreserv för att matcha kvalificerade arbetstagare som vill flytta till EU med arbetsgivarnas behov.
I april 2022 lade kommissionen fram en ambitiös och hållbar strategi för laglig migration till EU. Strategin omfattar rättsliga, praktiska och politiska initiativ som ska gynna EU:s ekonomi, stärka samarbetet med länder utanför EU och förbättra den övergripande migrationshanteringen på lång sikt. I paketet med förslag ingår också specifika insatser för att hjälpa ukrainska flyktingar att ta sig in på arbetsmarknaden i EU, bland annat ett särskilt pilotprojekt inom EU:s talangreserv.
Skapa säkra och lagliga vägar till skydd i Europa
Vi behöver skapa lagliga vägar för dem som söker skydd så att de slipper ge sig ut på farliga resor. Det hjälper Europa att bli en öppen och globalt sammankopplad kontinent.
Vad gör EU?
- Vidarebosättning
Kommissionen stöder EU-länderna så att de kan fullfölja utfästelserna för 2024–2025 för vidarebosättning och humanitärt mottagande så att EU bidrar till att tillgodose det globala behovet av vidarebosättning.
- Kompletterande vägar
Kommissionen finansierar projekt i EU-länderna som hjälper människor i behov av skydd att komma hit för studier eller arbete.
- Ideella sponsringsprogram
EU-länderna uppmuntras att samarbeta med allmänheten, grupper och civilsamhällesorganisationer för att ta emot och sponsra nyanlända som kommer till Europa på säkra vägar.
Kommissionen främjar ideella sponsringsprogram, bland annat humanitära korridorer, genom att finansiera sådana projekt i EU-länderna.
Kommissionen samarbetar tätt med EU-länderna för att främja vidarebosättning och andra lagliga vägar till skydd. Vid den senaste högnivådiskussionen den 8 maj 2023 diskuterade EU:s migrationskommissionär Ylva Johansson och höga företrädare från EU-länderna strategiska frågor om lagliga vägar till skydd, nu när länderna håller på att förbereda sina utfästelser för 2024–2025 som EU kommer att anslå pengar till.
Stöd till integration i lokalsamhället
Utmaningar
- Arbetslöshet
- Brist på utbildningsmöjligheter
- Begränsat deltagande i samhällslivet
Framgångsrik integration
- Gynnar både de nyanlända och lokalsamhällena
- Är en positiv förebild för hur EU kan hantera migrationen genom att bygga öppna och resilienta samhällen
Vad gör EU?
Handlingsplanen för integration och inkludering för 2021–2027
Förnyat europeiskt partnerskap för integration för ett starkare samarbete med fackföreningar, arbetsgivarorganisationer och handelskammare om integration genom arbete
Inkludering av migranternas åsikter vid utarbetandet av strategier genom en särskild expertgrupp som ska ge kommissionen råd
Dokument
- 11 JULI 2022
- 11 JULI 2022
- 25 NOVEMBER 2020
- 23 SEPTEMBER 2020
Dokument som ingår i migrations- och asylpaketet