Siirry pääsisältöön
background banner

Lailliset maahantuloväylät Euroopan unioniin

Ammattitaitoisen työvoiman houkuttelu EU:hun

EU:ssa tarvitaan yhä enemmän ammattitaitoista työvoimaa, jotta voidaan vastata työmarkkinoiden kasvaviin tarpeisiin. EU pyrkii houkuttelemaan osaavia työntekijöitä kaikkialta maailmasta, mutta osaajista käydään kovaa kansainvälistä kilpailua. Muut OECD-maat, kuten Yhdysvallat, Kanada ja Australia, haluavat myös ammattitaitoista työvoimaa ulkomailta.

Euroopan väestörakenteen muutoksen vaikutuksia käsittelevä raportti osoittaa, että EU:ssa väestö ikääntyy ja vähenee ja että osaavista työntekijöistä on pulaa. Näihin ongelmiin on syytä puuttua.

Toimet

  • Long term residence directive

    Poliittinen yhteisymmärrysEU:n erityisosaajadirektiivin uudistuksesta, joka auttaa EU:ta saamaan eri alojen huippuosaajia

  • Long term residence directive icon

    Pitkäaikaisesta oleskelusta annetun direktiivin tarkistus, jolla laajennetaan asukkaiden oikeuksia liikkua maasta toiseen ja työskennellä eri maissa

  • EU Blue card directive icon

    Yhdistelmälupadirektiivin tarkistus, jolla yksinkertaistetaan osaamiseltaan matalan ja keskitason työntekijöihin sovellettavia menettelyjä

  • EU Talent pool icon

    EU:n osaamisreservin perustaminen, jotta EU:hun muuttamisesta kiinnostuneiden ammattilaisten ja EU:n työnantajien tarpeet voidaan sovittaa yhteen

Komissio ehdotti huhtikuussa 2022 uusia laillisen maahanmuuton tukitoimia. Ehdotukseen sisältyy lainsäädäntöaloitteita ja toimenpiteitä, jotka hyödyttävät EU:n taloutta, vahvistavat yhteistyötä EU:n ulkopuolisten maiden kanssa ja parantavat muuttoliikkeen yleistä hallintaa pitkällä aikavälillä. Ehdotettuun kokonaisuuteen sisältyy myös toimia, joilla helpotetaan Venäjän hyökkäyksen takia Ukrainasta paenneiden pääsyä EU:n työmarkkinoille. Samalla käynnistettiin EU Talent Pool -kokeiluhanke, jolla pyritään auttamaan Ukrainasta paenneita löytämään työtä ja integroitumaan työmarkkinoille EU:ssa.

Suojelua tarvitseville laillisia väyliä EU:hun

Kun suojelua tarvitseville tarjotaan laillisia maahantuloväyliä, heidän ei tarvitse lähteä laittomasti vaaralliselle matkalle kohti Eurooppaa. Samalla lisätään EU:n avoimuutta ja parannetaan sen yhteyksiä muuhun maailmaan.

Toimet

  • resettlement icon
    Uudelleensijoittaminen

    Komissio tukee EU-maita uudelleensijoittamista ja humanitaarista maahanpääsyä koskevien vastaanottolupausten (2024–2025) täytäntöönpanossa, jotta EU voi täyttää oman osansa uudelleensijoittamistarpeesta maailmassa.

  • Complementary pathways: EU budget supports humanitarian admission schemes and study or work-related schemes.
    Täydentävät muuttoväylät

    Komissio edistää suojelun tarpeessa olevien henkilöiden pääsyä koulutukseen ja työhön rahoittamalla alan hankkeita EU-maissa.

  • Community sponsorships
    Yksityinen tuki

    EU-maita kannustetaan tekemään yhteistyötä yksityishenkilöiden, paikallisyhteisöjen ja kansalaisjärjestöjen kanssa EU:hun laillisesti tulevien vastaanottamisessa ja tukemisessa.

    Komissio edistää yksityisen tuen järjestelmien, kuten ns. humanitaaristen käytävien, kehittämistä rahoittamalla alan hankkeita EU-maissa.

Komissio edistää tiiviissä yhteistyössä EU-maiden kanssa uudelleensijoittamista ja muita laillisia suojeluväyliä. Komissaari Ylva Johansson kävi asiaan liittyvistä strategisista kysymyksistä keskusteluja EU-maiden korkean tason edustajien kanssa 8.5.2023 maiden valmistellessa vastaanottolupauksiaan vuosiksi 2024 ja 2025. Lupausten toteuttamista varten on saatavilla EU:n rahoitustukea.

Tuki paikallisyhteisöihin integroitumiselle

Haasteet

  • työttömyys
  • koulutusmahdollisuuksien puute
  • vähäinen sosiaalinen vuorovaikutus

Onnistunut kotouttaminen

  • hyödyttää kaikkia osapuolia: niin tulokkaita kuin paikallisyhteisöjäkin
  • toimii hyvänä esimerkkinä siitä, miten EU voi hallita muuttoliikettä edistämällä yhteiskunnan ja yhteisöjen avoimuutta ja selviytymiskykyä

Toimet

Asiakirjat

  • 11. HEINÄKUUTA 2022
Factsheet: Legal migration: Attracting skills and talent to the EU
  • 11. HEINÄKUUTA 2022
Communication: Attracting skills and talent to the EU
  • 25. MARRASKUUTA 2020
Factsheet: EU Action Plan on Integration and Inclusion
  • 23. SYYSKUUTA 2020
Factsheet: New Pact on Migration and Asylum