Direct la conținutul principal
background banner

Căi legale către Uniunea Europeană

Competențe și talente: atragerea talentelor de care avem nevoie

Piața europeană a forței de muncă are nevoie de tot mai mulți oameni talentați și competenți. UE atrage talente din întreaga lume, dar în cursa mondială pentru competențe, concurența este acerbă. Alte țări din OCDE, precum SUA, Canada și Australia, atrag și ele talente din străinătate.

Potrivit Raportului privind impactul schimbărilor demografice, Europa are o populație în curs de îmbătrânire și în scădere și, în plus, se confruntă cu o lipsă de competențe care trebuie soluționată.

Acțiuni

Long term residence directive

Reformarea Directivei privind cartea albastră a UE, pentru a atrage în UE persoanele înalt calificate de care este nevoie pe diferite piețe ale forței de muncă (adoptată).

Long term residence directive icon

Revizuirea Directivei privind șederea pe termen lung, pentru a consolida drepturile rezidenților de a circula și de a lucra în diferite state membre.

EU Blue card directive icon

Revizuirea Directivei privind permisul unic de ședere, pentru a simplifica procedurile pentru lucrătorii cu un nivel scăzut și mediu de calificare.

EU Talent pool icon

Constituirea unei rezerve de talente la nivelul UE, pentru a le permite angajatorilor din UE să-și acopere nevoile de competențe cu ajutorul lucrătorilor calificați din afara UE care doresc să se mute în UE.

În aprilie 2022, Comisia a propus o politică ambițioasă și durabilă în domeniul migrației legale. Aceasta include inițiative juridice, operaționale și de politică menite să aducă beneficii economiei UE, să consolideze cooperarea cu țările din afara UE și să îmbunătățească gestionarea migrației pe termen lung. Setul de propuneri include și acțiuni care să faciliteze integrarea pe piața muncii din UE a celor care fug din Ucraina ca urmare a invadării țării de către Rusia. În special, a fost lansat proiectul-pilot EU Talent Pool, pentru a-i ajuta pe refugiații din Ucraina să-și găsească un loc de muncă în UE și să se integreze pe piața muncii.

Dezvoltarea unor căi legale pentru a obține protecția în Europa

Dacă le punem la dispoziție căi legale, cei care au nevoie de protecție pot evita călătoriile periculoase. Iar acest lucru ajută Europa să devină un continent deschis și conectat la nivel global.

Acțiuni

resettlement icon
Relocare

Sprijinul oferit de Comisie statelor membre pentru punerea în practică a angajamentelor pentru 2024-2025 privind relocarea și admisia umanitară, parte din contribuția UE la acoperirea nevoilor globale în materie de relocare

Complementary pathways: EU budget supports humanitarian admission schemes and study or work-related schemes.
Căi complementare

Promovarea de către Comisie a unor căi prin care cei care au nevoie de protecție să poată obține acces la studii sau la un loc de muncă, prin finanțarea unor proiecte dedicate în acest domeniu, în toate statele membre

Community sponsorships
Sponsorizare din partea comunității

Statele membre sunt încurajate să coopereze cu cetățenii, comunitățile și organizațiile societății civile pentru a-i primi și a-i susține pe cei care ajung în Europa pe o cale sigură.

Promovarea de către Comisie a dezvoltării unor sisteme de susținere comunitară, inclusiv a coridoarelor umanitare, prin finanțarea unor proiecte dedicate în toate statele membre.

Comisia colaborează îndeaproape cu statele membre pentru a promova relocarea și alte căi legale de obținere a protecției. În cadrul celei mai recente discuții la nivel înalt din 8 mai 2023, comisarul Johansson și reprezentanții la nivel înalt din statele membre au vorbit despre chestiuni strategice privind căile legale de obținere a protecției, întrucât statele membre își pregătesc angajamentele pentru următorii doi ani (2024-2025), pentru care se va pune la dispoziție sprijin financiar din partea UE.

Sprijinirea integrării în comunitățile locale

Provocări

  • șomaj
  • lipsa oportunităților educaționale sau de formare
  • interacțiune socială limitată

Integrare reușită

  • avantaje pentru nou-veniți și comunitățile locale
  • exemplificarea modului pozitiv în care Europa poate gestiona migrația prin construirea unor societăți deschise și reziliente

Acțiuni

European partnership for integration

Parteneriatul european reînnoit pentru integrare în vederea unei cooperări mai strânse cu sindicatele, organizațiile angajatorilor și camerele de comerț pentru integrare prin muncă

view of migrants icon

Includerea punctelor de vedere ale migranților în elaborarea politicilor prin intermediul unui grup dedicat de experți care ar urma să îi ofere consultanță Comisiei.

Documente

11 IULIE 2022
Factsheet: Legal migration: Attracting skills and talent to the EU
11 IULIE 2022
Communication: Attracting skills and talent to the EU
25 NOIEMBRIE 2020
Factsheet: EU Action Plan on Integration and Inclusion
23 SEPTEMBRIE 2020
Factsheet: New Pact on Migration and Asylum