Gå direkt till innehållet

Vid klimatkonferensen i Glasgow gav EU sitt stöd till det samförstånd som de över 190 länderna nått efter två veckors intensiva förhandlingar. Under COP26 förhandlade länderna de sista delarna av Parisavtalets regelbok för att ge oss en chans att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader.

President Ursula von der Leyen

COP26 är ett steg i rätt riktning. 1,5-gradersmålet är inom räckhåll, men arbetet är långt ifrån avslutat. Det minsta vi kan göra nu är att uppfylla löftena från Glasgow så fort som möjligt och sedan sikta ännu högre.

Ursula von der Leyen, EU-kommissionens ordförande

De viktigaste resultaten

  • Flera av de länder som släpper ut mest har aviserat nya utsläppsminskningsmål.
  • Över 100 länder har anslutit sig till den globala utfästelsen om metan, ett initiativ från EU och USA.
  • Nya partnerskap har bildats för att hjälpa länder att ställa om till ren energi.
  • Framsteg har gjorts när det gäller klimatfinansiering. I och med de senaste utfästelserna bör målet på 100 miljarder dollar kunna nås så fort som möjligt.
  • Vi har nu en uppsättning regler som kommer att främja internationella koldioxidmarknader.

Finansiering av klimatåtgärder

Industriländerna har förbundit sig att bidra med totalt 100 miljarder dollar per år i internationell klimatfinansiering fram till 2025 till de mest sårbara länderna och små östater, framför allt för att hjälpa dem att mildra effekterna av klimatförändringarna och anpassa sig till dem. EU är världens största givare och bidrar med över en tredjedel av de nuvarande utfästelserna, dvs. 23,39 miljarder euro av klimatfinansieringen 2020. Kommissionens ordförande Ursula von der Leyen aviserade nyligen ytterligare 4 miljarder euro från EU-budgeten fram till 2027.

Globala COP26-initiativ

  • . .

    Global utfästelse om metan

    USA, EU och många andra länder har formellt antagit en global utfästelse om metan, ett initiativ för att minska de globala metanutsläppen så att det går att nå målet om högst 1,5 graders uppvärmning. Över 100 länder som står för 70 procent av den globala ekonomin och nästan hälften av människans metanutsläpp har nu undertecknat utfästelsen.

    Läs mer

  • EU Catalyst Partnership

    Partnerskap mellan EU och Catalyst

    EU-kommissionen, Europeiska investeringsbanken och Breakthrough Energy Catalyst satsar upp till 820 miljoner euro mellan 2022 och 2026 för att se till att innovativ teknik används och kommersialiseras så fort som möjligt. Satsningen kommer att bidra till målen i EU:s gröna giv och EU:s klimatmål för 2030.

    Läs mer

  • Forest

    1 miljard euro för att skydda världens skogar

    EU-kommissionen har utlovat ett EU-bidrag på en miljard euro till den globala finansieringen av skogar. Det femåriga stödpaketet från EU-budgeten ska hjälpa partnerländerna att skydda, återställa och sköta skogar i hela världen och leva upp till målen i Parisavtalet.

    Läs mer

  • COP26 Logo

    Partnerskap för en rättvis energiomställning

    Sydafrika, Frankrike, Tyskland, Storbritannien, USA och EU har aviserat ett nytt ambitiöst, långsiktigt partnerskap för en rättvis energiomställning till stöd för Sydafrikas insatser för att minska koldioxidutsläppen. Partnerskapet ska bidra till att skynda på Sydafrikas arbete med att fasa ut fossila bränslen i ekonomin, med fokus på elsystemet.

    Läs mer

EU:s sidoevenemang vid COP26

  • EU side events at COP26

    EU var värd för över 150 sidoevenemang i EU-paviljongen i Glasgow och på nätet. Evenemangen anordnades av flera länder och organisationer från Europa och övriga världen och tog upp en rad klimatrelaterade frågor, t.ex. energiomställning, hållbar finansiering och forskning och innovation. Över 20 000 personer deltog på webbplattformen.