Direct naar de inhoud

De EU op de COP26-conferentie over klimaatverandering

Aan het eind van COP26 steunde de Europese Commissie de consensus die meer dan 190 landen na twee weken van intensieve onderhandelingen hadden bereikt. COP26 heeft geleid tot de voltooiing van het “regelboek” (rulebook) van de Overeenkomst van Parijs en heeft de doelstellingen van Parijs in stand gehouden, waardoor we een kans hebben om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graden Celsius.

President Ursula von der Leyen

COP26 is een stap in de goede richting. 1,5 graden Celsius blijft binnen bereik, maar het werk is nog lang niet voltooid. Het minste wat we nu kunnen doen, is het zo snel mogelijk uitvoeren van de beloften van Glasgow, en dan nog hoger mikken.

Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie

Voornaamste resultaten

  • Verschillende grote uitstoters hebben nieuwe emissiereductiedoelstellingen aangekondigd
  • Meer dan 100 landen hebben zich aangesloten bij de “Global Methane Pledge”, een initiatief van de EU en de VS
  • Er werden nieuwe partnerschappen opgezet om landen te ondersteunen bij hun overgang naar schone energie
  • Er is vooruitgang geboekt op het gebied van klimaatfinanciering. Met de laatste toezeggingen moet de doelstelling van 100 miljard dollar zo spoedig mogelijk worden bereikt
  • We hebben nu een reeks regels die de internationale koolstofmarkten een impuls geven

Financiering van klimaatactie

De ontwikkelde landen hebben toegezegd om van 2020 tot 2025 in totaal 100 miljard dollar per jaar aan internationale klimaatfinanciering vrij te maken om de meest kwetsbare landen en de kleine eilandstaten te helpen, met name bij hun maatregelen om de gevolgen van de klimaatverandering te beperken en zich eraan aan te passen. De Europese Unie is de grootste donor en draagt meer dan een derde van de huidige toezeggingen voor klimaatfinanciering in 2020 bij: 23,39 miljard euro (27 miljard dollar). Voorzitter Von der Leyen heeft onlangs aangekondigd tot 2027 4 miljard euro extra uit de EU-begroting uit te trekken voor klimaatfinanciering.

Wereldwijde COP26-initiatieven

  • . .

    Global Methane Pledge

    De Verenigde Staten, de EU en hun partners hebben formeel de Global Methane Pledge gelanceerd, een initiatief om de uitstoot van methaan wereldwijd terug te dringen zodat de doelstelling om de opwarming tot 1,5 graden Celsius te beperken, binnen bereik blijft. Meer dan 100 landen, die 70% van de wereldeconomie en bijna de helft van de door de mens veroorzaakte methaanemissies vertegenwoordigen, hebben de toezegging ondertekend.

    Meer informatie

  • EU Catalyst Partnership

    Partnerschap EU-Catalyst

    Het partnerschap tussen de Europese Commissie, de Europese Investeringsbank en Breakthrough Energy Catalyst zal tussen 2022 en 2026 tot 820 miljoen euro (1 miljard dollar) mobiliseren om de uitrol van innovatieve technologieën te versnellen en deze snel te commercialiseren. Dit zal bijdragen tot het waarmaken van de ambities van de Europese Green Deal en de klimaatdoelstellingen van de EU voor 2030.

    Meer informatie

  • Forest

    Mondiale financieringsverbintenis bossen

    De Europese Commissie kondigde 1 miljard euro aan als bijdrage van de EU aan de mondiale financieringstoezegging voor bossen. Met dit steunpakket uit de EU-begroting wil de EU gedurende vijf jaar partnerlanden helpen om bossen wereldwijd te beschermen, te herstellen en duurzaam te beheren en de doelstellingen van Overeenkomst van Parijs te verwezenlijken.

    Meer informatie

  • COP26 Logo

    Partnerschap voor een rechtvaardige energietransitie

    De regeringen van Zuid-Afrika, Frankrijk, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en de VS hebben samen met de EU een nieuw ambitieus langetermijnpartnerschap voor een rechtvaardige energietransitie aangekondigd om de inspanningen van Zuid-Afrika op het gebied van decarbonisatie te ondersteunen. Het partnerschap heeft tot doel de economie van Zuid-Afrika sneller koolstofvrij te maken, met bijzondere aandacht voor het elektriciteitssysteem.

    Meer informatie

EU-nevenevenementen op de COP26

  • EU side events at COP26

    De EU ontving meer dan 150 nevenevenementen in het EU-paviljoen in Glasgow en online. Deze evenementen, die werden georganiseerd door verschillende landen en organisaties uit Europa en de rest van de wereld, gingen over de meest uiteenlopende kwesties die verband houden met het klimaat, zoals de energietransitie, duurzame financiering en onderzoek en innovatie. Meer dan 20.000 mensen hebben zich geregistreerd op het onlineplatform.