Siirry pääsisältöön

COP26-kokoukseen osallistuneet yli 190 maata pääsivät kahden viikon tiiviiden neuvottelujen jälkeen yhteisymmärrykseen, jota myös Euroopan komissio tuki. COP26 sai valmiiksi Pariisin sopimuksen sääntökirjan ja piti Pariisin tavoitteet hengissä: se säilytti mahdollisuuden rajoittaa ilmaston lämpeneminen 1,5 asteeseen.

President Ursula von der Leyen

COP26 on askel oikeaan suuntaan. 1,5 astetta on saavutettavissa, mutta työ on vasta alkanut. Vähintä, mitä voimme tehdä nyt, on lunastaa Glasgow'n lupaukset mahdollisimman nopeasti ja pyrkiä sen jälkeen pitemmälle.

Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen

Keskeiset tulokset

  • Useat suurimpien päästöjen aiheuttajat ovat ilmoittaneet uusista päästövähennystavoitteista
  • Yli 100 maata on liittynyt EU:n ja Yhdysvaltojen vetämään maailmanlaajuiseen metaanisitoumukseen
  • Uusia kumppanuuksia perustettiin tukemaan maita, jotka alkavat siirtyä kohti puhdasta energiaa
  • Ilmastorahoituksessa saavutettiin edistymistä. Uusimpien sitoumusten myötä 100 miljardin dollarin tavoite olisi saavutettava mahdollisimman pian
  • Meillä on nyt säännöt, joilla edistetään kansainvälisiä hiilimarkkinoita

Ilmastotoimien rahoitus

Kehittyneet maat ovat sitoutuneet mobilisoimaan vuosina 2020–2025 kansainvälistä ilmastorahoitusta vuosittain yhteensä 100 miljardia Yhdysvaltain dollaria. Tarkoituksena on auttaa heikoimmassa asemassa olevia maita ja erityisesti pieniä saarivaltioita niiden pyrkimyksissä hillitä ilmastonmuutosta ja sopeutua siihen. Euroopan unioni on suurin ilmastorahoituksen antaja: sen osuus ilmastorahoituksesta vuonna 2020 oli yli kolmannes nykyisistä sitoumuksista eli 23,39 miljardia euroa (27 miljardia dollaria). Puheenjohtaja von der Leyen ilmoitti hiljattain, että EU:n talousarviosta osoitetaan tähän tarkoitukseen vielä 4 miljardin euron lisärahoitus vuoteen 2027 saakka.

COP26 – maailmanlaajuiset aloitteet

. .

Maailmanlaajuinen metaanisitoumus

Yhdysvallat, EU ja kumppanit käynnistivät virallisesti maailmanlaajuisen metaanisitoumuksen, jolla pyritään vähentämään maailmanlaajuisia metaanipäästöjä osana tavoitetta rajoittaa ilmaston lämpeneminen 1,5 asteeseen. Sitoumuksen on allekirjoittanut yli 100 maata, jotka edustavat 70:ää prosenttia maailman taloudesta ja 50:tä prosenttia ihmisen toiminnan aiheuttamista metaanipäästöistä.

Lue lisää

EU Catalyst Partnership

EU:n ja Catalystin kumppanuus

Euroopan komission, Euroopan investointipankin ja Breakthrough Energy Catalystin kumppanuushankkeella mobilisoidaan vuosina 2022–2026 jopa 820 miljoonaa euroa (miljardi dollaria) innovatiivisten teknologioiden käyttöönottoon ja nopeaan kaupallistamiseen. Tämä edistää Euroopan vihreän kehityksen ohjelman tavoitteiden ja EU:n vuoden 2030 ilmastotavoitteiden saavuttamista.

Lue lisää

Forest

Maailmanlaajuinen metsärahoitussitoumus

Euroopan komissio ilmoitti EU:n osallistuvan maailmanlaajuiseen metsärahoitussitoumukseen miljardilla eurolla. Tällä EU:n talousarviosta myönnettävällä viisivuotisella tukipaketilla autetaan kumppanimaita suojelemaan, ennallistamaan ja hoitamaan kestävästi metsiä kaikkialla maailmassa ja panemaan Pariisin sopimus täytäntöön.

Lue lisää

COP26 Logo

Oikeudenmukaisen energiasiirtymän kumppanuus

Etelä-Afrikka, Ranska, Saksa, Yhdistynyt kuningaskunta, Yhdysvallat ja EU ovat julkistaneet oikeudenmukaisen energiasiirtymän kumppanuuden, joka on uusi ja kunnianhimoinen hanke Etelä-Afrikan tukemiseksi hiilestä irtautumisessa. Sillä pyritään nopeuttamaan Etelä-Afrikan talouden irtautumista hiilestä ja panostamaan sähköjärjestelmän kehittämiseen.

Lue lisää

EU:n tapahtumat COP26:ssa

EU side events at COP26

EU isännöi yli 150:tä oheistapahtumaa EU:n paviljongissa Glasgow’ssa ja verkossa. Näissä tapahtumissa, joiden järjestäjinä on useita maita ja organisaatioita Euroopasta ja eri puolilta maailmaa, käsiteltiin monenlaisia ilmastokysymyksiä, kuten energiasiirtymää, kestävää rahoitusta sekä tutkimusta ja innovointia. Verkkoalustalle rekisteröityneitä oli yli 20 000.