Siirry pääsisältöön

Oikeusvaltiomekanismi

EU:n oikeusvaltiomekanismi on ennaltaehkäisevä väline, jolla edistetään oikeusvaltioperiaatteen toteutumista sekä ehkäistään ongelmien syntymistä ja syvenemistä.

Mikä on oikeusvaltiomekanismi?

Oikeusvaltiomekanismi on prosessi, jossa komissio, EU:n neuvosto ja Euroopan parlamentti käyvät vuosittain oikeusvaltiokysymyksiin liittyvää vuoropuhelua EU:n jäsenvaltioiden sekä kansallisten parlamenttien, kansalaisyhteiskunnan ja muiden sidosryhmien kanssa. Kyseessä on uusi prosessi, jonka perustana on oikeusvaltiokertomus.

Oikeusvaltiomekanismin keskeisenä tavoitteena on edistää EU:n toimielinten yhteistyötä oikeusvaltioasioissa ja kannustaa niitä kaikkia osallistumaan yhteistyöhön oman institutionaalisen roolinsa mukaisesti. Tavoitteessa näkyy se, että Euroopan parlamentti ja neuvosto ovat kumpikin olleet pitkään kiinnostuneita tästä aiheesta. Komissio kehottaa myös jäsenvaltioiden parlamentteja ja viranomaisia keskustelemaan oikeusvaltiokertomuksesta ja kannustaa lisäksi muita sidosryhmiä sekä kansallisella että unionin tasolla osallistumaan siihen.

Oikeusvaltiomekanismin puitteissa komissio laatii ja valmistelee jäsenvaltioiden kanssa vuosittain oikeusvaltiokertomuksen. Sen avulla käydään keskusteluja ja ehkäistään ongelmien syntymistä tai syvenemistä. Kun haasteet kartoitetaan mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, jäsenvaltioiden on helpompi löytää ratkaisuja oikeusvaltioperiaatteen suojaamiseksi yhteistyössä komission, muiden jäsenvaltioiden ja sidosryhmien, kuten Euroopan neuvoston ja Venetsian komission, kanssa.

Oikeusvaltiokertomus 2020

2020 Rule of Law Report

Oikeusvaltiokertomuksessa seurataan oikeusvaltioperiaatteeseen liittyviä merkittäviä myönteisiä ja kielteisiä muutoksia jäsenvaltioissa. Kertomus kattaa neljä osa-aluetta (eli "pilaria"): oikeuslaitos, korruptiontorjunnan kehys, tiedotusvälineiden moniarvoisuus sekä muut hallitusjärjestelmän osien keskinäiseen valvontaan liittyvät institutionaaliset kysymykset.

 

National Rule of Law dialogues

The national rule of law dialogues are a format developed by the Commission and the Fundamental Rights Agency and facilitated by the national Commission Representations. They aim to bring together different stakeholders and authorities to discuss about national rule of law issues and how to follow-up to them, on the basis of the Rule of Law Report.