Gå til hovedindholdet

Mekanismen for samarbejde og kontrol med Bulgarien og Rumænien

Kommissionen vurderer og støtter Bulgariens og Rumæniens fremskridt inden for en række definere områder i overensstemmelse med afgørelsen om oprettelse af mekanismen for samarbejde og kontrol (CVM).

Hvad er mekanismen for samarbejde og kontrol?

Da Rumænien og Bulgarien kom med i EU den 1. januar 2007, skulle landene stadig gøre fremskridt med reformer af retsvæsenet og bekæmpelse af korruption og for Bulgariens vedkommende organiseret kriminalitet. Kommissionen oprettede mekanismen for samarbejde og kontrol (CVM) som en overgangsforanstaltning for at hjælpe de to lande med at afhjælpe disse mangler.

Hvorfor er der behov for mekanismen?

Beslutningen om fortsat at vurdere Bulgarien og Rumænien efter deres tiltrædelse af EU, viser at EU er fast besluttet på at hjælpe de to lande med at udvikle de effektive administrative og juridiske systemer, der er nødvendige, for at de kan opfylde deres forpligtelser ved EU-medlemskabet og garantere korrekt anvendelse af EU's love, politikker og programmer.

Fremskridtene med reformen af retsvæsenet og bekæmpelsen af korruption og organiseret kriminalitet vil også give Bulgariens og Rumæniens indbyggere mulighed for at udnytte deres rettigheder som EU-borgere fuldt ud.

Hvordan fungerer mekanismen i praksis?

I december 2006 vedtog Kommissionen en række afgørelser, der fastsatte kriterier ("benchmarks") for vurderingen af fremskridtet.

Kommissionens vurderinger og formelle rapporter bygger på nøje analyser og overvågning på grundlag af løbende dialog mellem de bulgarske og rumænske myndigheder og Kommissionen. Kontakt til andre EU-lande, civilsamfundet, internationale organisationer, uafhængige eksperter og en række andre kilder har desuden bidraget til rapporterne. 

Kommissionen udarbejder regelmæssigt rapporter om, hvilket fremskridt der er gjort. Kommissionen udsendte sin første rapport den 27. juni 2007. Den indeholder Kommissionens vurdering og henstillinger til de bulgarske og rumænske myndigheder og suppleres af et arbejdsdokument, der sammenholder Kommissionens detaljerede analyse med hvert af mekanismens benchmarks. 

Rapporterne fra Kommissionen, inklusive metoder og konklusioner, drøftes efterfølgende og er hver gang blevet bakket op af Rådets konklusioner.

Kriterier for vurdering af fremskridt

Benchmarkene for Rumænien vedrører effektiviteten og åbenheden i retssystemet, vigtige institutioner inden for områder som integritet og korruptionsbekæmpelse samt forebyggelse af korruption på alle niveauer. 

Benchmarkene for Bulgarien vedrører områder som retssystemets uafhængighed, professionalisme og effektivitet, bekæmpelse af korruption og tiltag mod organiseret kriminalitet.

Annual progress reports in Bulgaria and Romania 

Supplerende støtte

Kommissionens opbakning via mekanismens overvågningsproces suppleres af: