Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μηχανισμός Συνεργασίας και Ελέγχου για τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία

Πώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αξιολογεί και στηρίζει την πρόοδο της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας σε συγκεκριμένους τομείς, σύμφωνα με την απόφαση δημιουργίας του Μηχανισμού Συνεργασίας και Ελέγχου (CVM).

Τι είναι ο Μηχανισμός Συνεργασίας και Ελέγχου;

Όταν προσχώρησαν στην ΕΕ την 1η Ιανουαρίου 2007, η Ρουμανία και η Βουλγαρία έπρεπε να πραγματοποιήσουν περαιτέρω πρόοδο στους τομείς της δικαστικής μεταρρύθμισης, της καταπολέμησης της διαφθοράς καθώς και (η Βουλγαρία) του οργανωμένου εγκλήματος. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημιούργησε τον Μηχανισμό Συνεργασίας και Ελέγχου (Cooperation and Verification Mechanism - CVM) ως μεταβατικό μέτρο παροχής βοήθειας στις εν λόγω δύο χώρες ώστε να εξαλειφθούν οι αδυναμίες αυτές.

Γιατί χρειάζεται ο μηχανισμός αυτός;

Η απόφαση να συνεχιστεί η αξιολόγηση της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας μετά την προσχώρησή τους στην ΕΕ δείχνει τη δέσμευση της ΕΕ να βοηθήσει τις δύο χώρες να αναπτύξουν αποτελεσματικά διοικητικά και δικαστικά συστήματα ώστε να μπορούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους που έχουν ως μέλη της ΕΕ και να εφαρμόζουν ορθά το δίκαιο, τις πολιτικές και τα προγράμματα της ΕΕ.

Επίσης, η επίτευξη προόδου όσον αφορά τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος και την καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος θα δώσει τη δυνατότητα στους Βούλγαρους και τους Ρουμάνους πολίτες να αξιοποιήσουν πλήρως τα δικαιώματά τους ως πολίτες της ΕΕ.

Πώς λειτουργεί ο μηχανισμός στην πράξη;

Τον Δεκέμβριο του 2006, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε αποφάσεις που ορίζουν τα κριτήρια αξιολόγησης της προόδου (κριτήρια αναφοράς).

Οι αξιολογήσεις και οι επίσημες εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής βασίζονται σε προσεκτική ανάλυση και παρακολούθηση, στο πλαίσιο συνεχούς διαλόγου των υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τις αρχές της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας. Αξιοποιούνται επίσης οι επαφές με άλλες χώρες της ΕΕ, την κοινωνία των πολιτών, διεθνείς οργανισμούς, ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες καθώς και ποικίλες άλλες πηγές. 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συντάσσει εκθέσεις προόδου σε τακτική βάση. Η πρώτη της έκθεση δημοσιεύθηκε στις 27 Ιουνίου 2007. Οι εκθέσεις περιλαμβάνουν την αξιολόγηση και τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς τις βουλγαρικές και ρουμανικές αρχές, και συνοδεύονται από ένα έγγραφο εργασίας το οποίο παρουσιάζει λεπτομερώς την ανάλυση της Επιτροπής ως προς κάθε κριτήριο αναφοράς του μηχανισμού. 

Όλες οι εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς και η μεθοδολογία και τα συμπεράσματά τους, συζητούνται στη συνέχεια και πάντοτε εγκρίνονται από το Συμβούλιο των Υπουργών.

Κριτήρια αξιολόγησης της προόδου

Τα κριτήρια αναφοράς για τη Ρουμανία αφορούν την αποτελεσματικότητα και τη διαφάνεια του δικαστικού συστήματος, καίριους θεσμούς σε τομείς όπως η ακεραιότητα και η καταπολέμηση της διαφθοράς σε όλα τα επίπεδα, καθώς και η πρόληψη της διαφθοράς. 

Τα κριτήρια αναφοράς για τη Βουλγαρία αφορούν θέματα όπως η ανεξαρτησία, ο επαγγελματισμός και η αποτελεσματικότητα του δικαστικού συστήματος, η καταπολέμηση της διαφθοράς και η δράση ενάντια στο οργανωμένο έγκλημα.

Annual progress reports in Bulgaria and Romania 

Πρόσθετη στήριξη

Η στήριξη που παρέχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω του Μηχανισμού Συνεργασίας και Ελέγχου συνοδεύεται από:

  • δυνατότητες χρηματοδότησης από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία
  • εμπειρογνωσία όπως αυτή που παρέχεται μέσω της Υπηρεσίας Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων 
  • την εποικοδομητική στήριξη πολλών χωρών της ΕΕ