Gå direkt till innehållet

Rapporten om rättsstatsprincipen 2021

Rapporten om rättsstatsprincipen 2021 redogör för viktiga tendenser i fråga om rättsstatsprincipen i alla medlemsländer.

Meddelande och landskapitel

I 2021 års rättsstatsrapport och dess 27 landskapitel beskrivs positiva och negativa utvecklingar i medlemsländerna på fyra nyckelområden för rättsstatsprincipen: rättssystemet, regelverket för korruptionsbekämpning, mediernas mångfald och andra institutionella kontroller och motvikter. Årets rapport konsoliderar det arbete som inleddes med 2020 års rapport, fördjupar kommissionens bedömning och redogör mer detaljerat för covid-19-pandemins följder och utmaningar. I landskapitlen, som bygger på kommissionens kvalitativa bedömning, analyseras nya utvecklingar sedan den första rapporten och uppföljningen av de utmaningar och utvecklingstendenser som identifierades i 2020 års rapport.

Rapporten är en del av EU:s bredare insatser för att främja och försvara sina grundläggande värden. Detta arbete omfattar även handlingsplanen för demokratin i Europa och den nya strategin för genomförande av stadgan om de grundläggande rättigheterna i EU, men också riktade strategier för att skapa en jämlikhetsunion. En annan aspekt är kontrollen av EU-rättens tillämpning och skyddet av de grundläggande rättigheterna enligt stadgan, bland annat genom överträdelseförfaranden.

2021 Rule of law report - Communication and country chapters

Metod

Bedömningarna i de 27 landskapitlen har gjorts enligt den metod som diskuterats med medlemsländerna. Avsikten med landskapitlen är inte att ge en uttömmande beskrivning av alla rättsstatsfrågor i varje EU-land utan att redogöra för betydande förändringar. Bedömningen avser EU-rättsliga krav, inklusive de som följer av EU-domstolens rättspraxis. Rekommendationer och yttranden från Europarådet utgör också en användbar referensram för relevanta standarder och bästa praxis.

Rapporten om rättsstatsprincipen är resultatet av ett nära samarbete med medlemsländerna och den bygger på flera olika källor. Alla medlemsländer deltog i processen, lämnade skriftliga bidrag och deltog i särskilda landsbesök mellan mars och maj. Som ett led i besöken anordnade kommissionen mer än 400 virtuella möten med nationella myndigheter, oberoende organ och berörda parter, bland annat civilsamhället. Ett riktat samråd med berörda parter gav också värdefulla övergripande och landsspecifika bidrag. Europarådet bidrog också med en översikt över sina senaste yttranden och rapporter om EU:s medlemsländer. Innan rättsstatsrapporten antogs fick medlemsländerna möjlighet att lämna uppdaterade faktauppgifter till sitt landskapitel.

Det nätverk av nationella kontaktpunkter för rättsstatsprincipen som bildades 2020 för att bidra till inrättandet av mekanismen har fortsatt att fungera som en fortlöpande kommunikationskanal med medlemsländerna för arbetet med rapporten och för utbyte av bästa praxis.

2021 Rule of law report - methodology

Medlemsländernas bidrag

Alla medlemsländer uppmanades att lämna information om viktiga händelser, främst efter antagandet av den första årliga rapporten om rättsstatsprincipen. Informationen var strukturerad kring de fyra delarna i rapporten – rättssystemet, regelverket för korruptionsbekämpning, mediernas mångfald och andra institutionella kontroller och motvikter – och lämnades enligt en överenskommen mall. De skriftliga bidragen från medlemsländerna kompletterades med utbyten under landsbesöken och information från berörda parter.

2021 Rule of law report - input from member states

Riktat samråd med berörda parter

Som ett led i arbetet med rapporten om rättsstatsprincipen 2021 uppmanade kommissionen berörda parter att lämna in skriftliga bidrag i ett riktat samråd mellan den 1 februari och den 8 mars 2021. Samrådet gav över 200 övergripande och landsspecifika bidrag från olika EU-organ, europeiska nätverk, nationella och europeiska civilsamhällesorganisationer och yrkesorganisationer samt internationella och europeiska aktörer. Bidragen från samrådet har tjänat som faktaunderlag till kommissionens bedömning av utvecklingen i medlemsländerna.

2021 Rule of law report - targeted stakeholder consultation

Documents

20 JULI 2021
2021 Rule of law report - methodology

20 JULI 2021
EU’s rule of law toolbox - factsheet

20 JULI 2021
The European rule of law mechanism – factsheet