Gå direkt till innehållet
Nyhetsartikel21 november 2023Generaldirektoratet för kommunikationLästid: 2 min

Kommissionen utfärdar rekommendationer till EU-länderna och granskar utkasten till budgetplaner för 2024

People walking down a pedestrian street in Cologne
Getty image: credit - picture alliance

 

Kommissionen har inlett 2024 års omgång av den europeiska planeringsterminen. Den europeiska planeringsterminen är en årligen återkommande cykel som bidrar till att kartlägga ekonomiska och sociala problem i EU och de åtgärder som behövs för att medlemsländerna ska kunna nå sin fulla potential – till gagn för oss alla. I år står EU inför flera tuffa utmaningar, bland annat hög inflation och höga energipriser, som vi måste ta itu med för att stärka konkurrenskraften i EU. 

För 2024 rekommenderar kommissionen att länderna tar bort flaskhalsar för privata och offentliga investeringar, främjar gynnsamma företagsvillkor och utvecklar nödvändig kompetens för den gröna och den digitala omställningen.  
 
Kommissionen har också utfärdat yttranden om euroländernas utkast till statsbudgetar för 2024. Slutsatsen är att Italiens, Luxemburgs, Lettlands, Maltas, Nederländernas, Portugals, Slovakiens, Tysklands och Österrikes budgetförslag inte ligger helt i linje med EU:s rekommendationer. Det finns också en risk att Belgiens, Finlands, Frankrikes och Kroatiens budgetförslag inte heller följer rekommendationerna. 
 
Kommissionen ger också skräddarsydda råd till euroländerna. I år ligger fokus på politiska åtgärder för att hantera den höga inflationen och stärka konkurrenskraften.  
När det gäller sysselsättningen är arbetsmarknaden i EU motståndskraftig. Sysselsättningen uppgick till 75,4 procent andra kvartalet 2023. Omfattande arbetskrafts- och kompetensbrist hämmar dock den ekonomiska tillväxten. Om bristerna inte åtgärdas riskerar de att försvåra den gröna och den digitala omställningen. 
 
Sedan den första omgången av planeringsterminen inleddes 2011 har den blivit ett viktigt verktyg för att bedöma EU-ländernas statsfinansiella, ekonomiska och arbetsmarknadspolitiska utmaningar. Trots de många chockerna på senare år har ekonomin i EU uppvisat en slående motståndskraft eftersom vi har agerat både samordnat och snabbt. Det finns dock många orosmoln på horisonten, till exempel Mellanösternkrisen och kriget i Ukraina.  Men med rätt politiska åtgärder bör EU-ländernas ekonomier fortsätta att återhämta sig under 2024 i linje med den senaste ekonomiska prognosen. 

Läs mer

Europeiska planeringsterminen 

Europeiska planeringsterminen i ditt land 

En ekonomi för människor 

Pressmeddelande: Kommissionen slår fast viktiga prioriteringar för det kommande året inom den europeiska planeringsterminen för att stärka EU:s konkurrenskraft  

Frågor och svar om den europeiska planeringsterminens höstpaket 2024 

Ekonomisk höstprognos 2023 

Faciliteten för återhämtning och resiliens 

Översikt

Publiceringsdatum
21 november 2023
Upphovsman
Generaldirektoratet för kommunikation