
De Commissie heeft het startsein gegeven voor het Europees Semester 2024. Het Europees Semester is een jaarlijkse exercitie die gebruikt kan worden bij het vaststellen van economische en sociale uitdagingen in de EU en bij het formuleren van beleidsmaatregelen om ervoor te zorgen dat de lidstaten hun potentieel volledig kunnen benutten, wat ons allen ten goede komt. Dit jaar staat de EU voor een aantal grote uitdagingen, zoals de hoge inflatie en de hoge energieprijzen, die we moeten aanpakken om het concurrentievermogen van de EU te verbeteren.
Voor 2024 beveelt de Commissie aan om knelpunten voor particuliere en publieke investeringen weg te werken, een gunstig ondernemingsklimaat te ondersteunen en de nodige vaardigheden te ontwikkelen voor de groene en de digitale transitie.
De Commissie heeft ook advies uitgebracht over de ontwerpbegrotingsplannen van de lidstaten voor 2024. Zij is van oordeel dat de ontwerpbegrotingsplannen van Duitsland, Italië, Luxemburg, Letland, Malta, Nederland, Oostenrijk, Portugal en Slowakije niet volledig in overeenstemming zijn met de EU-aanbevelingen en dat ook die van België, Finland, Frankrijk en Kroatië niet in overeenstemming zouden kunnen zijn.
Tegelijkertijd verstrekt de Commissie beleidsadvies op maat aan de landen van de eurozone. Dit jaar ligt de nadruk op beleidsreacties op de hoge inflatie en het concurrentievermogen.
Bovendien wordt in een nieuw verslag van het Europees Semester over de werkgelegenheid bevestigd dat de arbeidsmarkt van de EU veerkrachtig is, met een arbeidsparticipatie van 75,4% in het tweede kwartaal van 2023. Het aanzienlijke tekort aan arbeidskrachten en vaardigheden vormt een belemmering voor de economische groei. Als deze tekorten niet adequaat worden aangepakt, dreigen ze de groene en de digitale transitie te belemmeren.
Het Europees Semester, dat in 2011 werd ingevoerd, is van essentieel belang om de uitdagingen van de EU-landen op het gebied van begrotings-, economisch en werkgelegenheidsbeleid te beoordelen. In het licht van de vele schokken de afgelopen jaren heeft onze economie opmerkelijke veerkracht laten zien, aangezien we op gecoördineerde en snelle wijze hebben gehandeld. Er zijn nog steeds veel andere risico’s, zoals de crisis in het Midden-Oosten en de oorlog in Oekraïne. Mits de juiste beleidsreacties zouden de economieën van de lidstaten echter aantrekken in 2024, in overeenstemming met een recente economische prognose.
Meer informatie
Het Europees Semester in uw land
Een economie die werkt voor de mensen
Vragen en antwoorden met betrekking tot het najaarspakket van het Europees Semester 2024
Bijzonderheden
- Datum publicatie
- 21 november 2023
- Auteur
- Directoraat-generaal Communicatie