Direct la conținutul principal
1 of 1

Drumul lung către egalitate

Pentru a remedia situația, Comisia Europeană a prezentat o serie de inițiative și propuneri menite să pună bazele unei societăți în care toți oamenii să poată afirma cu convingere că pot trăi și prospera cu șanse egale. 

Violența bazată pe gen

An de an în Europa, peste 3 000 de femei sunt ucise de către parteneri sau membri ai familiei. Nenumărate femei sunt rănite și hărțuite.

Violența împotriva femeilor îmbracă numeroase forme, de la violență fizică, sexuală sau psihologică până la exploatare și abuz economic. Ea s-a intensificat în diferite contexte, inclusiv la locul de muncă și în spațiile online, și a fost exacerbată de efectele post-pandemie, de conflicte și de schimbările climatice.

Gender based violence against woment
Global, 1 femeie din 3
a fost agresată fizic sau sexual cel puțin o dată în viață
alt=""
În UE, săptămânal, cel puțin 2 femei
sunt ucise de partener sau de un membru al familiei
alt=""
32 % dintre autorii
hărțuirilor sexuale din UE sunt colegi de serviciu

Surse: ONU Femei, Eurostat, Agenția pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene (FRA)

Iată câteva forme de violență împotriva femeilor: 

  • violența în cuplu 
  • violența sexuală
  • feminicidul  
  • traficul de persoane 
  • mutilarea genitală 
  • violența online sau facilitată de tehnologie 
  • căsătoriile între copii, căsătoriile forțate 

În 2022, Comisia a propus un nou act legislativ pentru a asigura un nivel minim de protecție împotriva acestor forme de violență în întreaga UE, în mediul online și offline. Parlamentul European și state membre au ajuns la un acord politic cu privire la propunerea Comisiei în data de 6 februarie 2024.

În plus, UE a finalizat procedura de ratificare a Convenției Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice („Convenția de la Istanbul”).

Pentru UE, Convenția de la Istanbul a intrat în vigoare la 1 octombrie 2023. Aceasta înseamnă că UE are acum obligația de a respecta standarde ambițioase și cuprinzătoare pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice.

Ce face UE pentru a pune capăt violenței de gen

Campania „Combaterea violenței cibernetice”

Inegalitățile de pe piața muncii

Femeile sunt în continuare suprareprezentate în sectoarele prost plătite și subreprezentate în funcțiile de decizie. În plus, femeile din UE câștigă în continuare mai puțin decât bărbații, iar diferența de remunerare crește odată cu vârsta. 

Statisticile arată că anumite locuri de muncă sunt deținute în cea mai mare parte de femei. 

  • În UE, 95 % dintre angajații din curățenie și menaj sunt femei  

  • Femeile formează majoritatea forței de muncă și în școli (72 %) și sănătate (78 %)  

Surse: EIGE, Eurostat (statistici privind cadrele didactice, cifre privind forța de muncă din domeniul sănătății)

Stereotipurile de gen sunt adânc înrădăcinate în cultura noastră și reprezintă o cauză fundamentală a inegalităților de gen.   

alt=""
Numai 69,3 %
dintre femei au un loc de muncă
alt=""
12,7 %
diferența de remunerare între bărbați și femei
""
Doar 32 %
din funcțiile de conducere sunt ocupate de femei

Campania UE „Combaterea stereotipurilor de gen”

Echilibrul dintre viața profesională și cea personală

Studiile arată că acasă femeile continuă să preia cea mai mare parte a responsabilităților de îngrijire și a sarcinilor casnice.

Repartizarea inegală a acestor responsabilități și sarcini poate reduce șansele femeilor de a avea un loc de muncă sau le poate determina să opteze pentru fracțiune de normă, care oferă mai multă flexibilitate, dar înseamnă și un salariu mai mic. Potrivit Eurostat, la sfârșitul anului 2022, din rândul lucrătorilor cu ocupații elementare, 48 % dintre femei lucrau cu fracțiune de normă, pe când la bărbați, procentul era de 19 %.

Pentru a soluționa această problemă, UE a adoptat o serie de directive care introduc drepturi minime ale cetățenilor de a combina viața profesională cu viața privată, promovând o mai bună repartizare a responsabilităților de îngrijire între femei și bărbați.

Consultați legislația UE privind echilibrul dintre viața profesională și cea privată 

Acțiunile UE de promovare a echilibrului dintre viața profesională și cea privată

Către atingerea egalității de gen reale

UE nu a atins încă egalitatea de gen deplină, dar s-au făcut progrese, după cum reiese din Indicele egalității de gen din 2023. Pentru prima dată, UE a obținut 70,2 puncte (din 100) – cea mai mare creștere de la an la an de la introducerea indicelui în 2013. Obiectivul este de a obține indicele 100, ceea ce ar însemna că UE a atins egalitatea deplină între femei și bărbați.

Descoperiți Indicele egalității de gen 2023

Strategia privind egalitatea de gen pentru perioada 2020-2025

Pentru a realiza progrese semnificative către o Europă a egalității între femei și bărbați, Comisia a adoptat în 2020 Strategia privind egalitatea de gen.

Strategia urmărește:

  • stoparea violenței de gen
  • contestarea stereotipurilor de gen
  • eliminarea disparităților de gen de pe piața muncii
  • realizarea unei participări egale în diferitele sectoare ale economiei
  • realizarea echilibrului de gen în procesul decizional economic și politic

Strategia stabilește o viziune, obiective de politică și acțiuni care să ducă la progrese concrete în ceea ce privește egalitatea de gen în Europa. În fiecare an, Comisia prezintă un raport privind egalitatea de gen în UE, care analizează situația egalității de gen în UE și în statele sale membre, evidențiind realizările UE în aceste cinci domenii-cheie.

Până în prezent, în cadrul acestei strategii, UE:

De asemenea, Comisia:

Susținerea progresului

Potrivit celui mai recent raport privind egalitatea de gen, publicat în 2023, una din provocările pentru viitor va fi garantarea faptului că toată lumea are aceleași oportunități de a beneficia de tranziția verde și de cea digitală. În prezent, femeile și fetele nu prea au acces la oportunitățile oferite de acest sector, în principal din cauza stereotipurilor de gen adânc înrădăcinate care le descurajează să urmeze o carieră în știință și tehnologie.

Pentru a schimba lucrurile, este important ca perspectiva egalității de gen să fie integrată în toate domeniile de politică, la toate nivelurile și în toate etapele procesului de elaborare a politicilor, astfel încât politicile să corespundă nevoilor, provocărilor și oportunităților specifice atât pentru bărbați, cât și pentru femei. De asemenea, va fi esențial să se promoveze participarea femeilor la viitoarele alegeri pentru Parlamentul European din 2024, întrucât prezența femeilor în legislatură și în funcții de conducere poate garanta că democrația reflectă o reprezentare mai exactă a societății și că procesul de elaborare a politicilor va fi îmbunătățit. 

Comisia investește în același timp într-un viitor al egalității de gen. Proiectele legate de egalitatea de gen sunt sprijinite și finanțate prin mai multe programe ale UE precum programul „Cetățeni, egalitate, drepturi și valori” (CEDV) și programele UE de finanțare a politicii de coeziune

Proiectul „Egalitatea de gen în cercetare”

Țările UE trebuie să respecte Carta drepturilor fundamentale a UE atunci când aplică legislația UE. Drepturile fundamentale sunt de obicei protejate și de Constituția țării dumneavoastră. Considerați că vă sunt încălcate drepturile în materie de egalitate? Aflați cum puteți depune o plângere la nivel național