Gå til hovedindholdet

Tiltag til fremme af ligestilling mellem kønnene

1 of 1

En lang rejse mod ligestilling

For at ændre dette har Europa-Kommissionen fremlagt en række initiativer og forslag, der skal bidrage til at bane vejen for et samfund, hvor alle virkelig kan sige, at de er i stand til at leve og trives med lige muligheder. 

Kønsbestemt vold

Mere end 3 000 kvinder dræbes hvert år i Europa af partnere eller familiemedlemmer, og utallige flere bliver skadet og chikaneret.

Vold mod kvinder antager mange former, herunder fysisk, seksuel og psykisk vold samt økonomisk misbrug og udnyttelse. Den er blevet intensiveret i forskellige sammenhænge, herunder på arbejdspladsen og i onlinemiljøer, og er blevet forværret af virkningerne efter pandemien, konflikter og klimaændringer.

  • Gender based violence against woment
    1 ud af 3 kvinder
    har været udsat for fysisk eller seksuel vold mindst én gang i deres liv globalt set
  • alt=""
    Mindst 2 kvinder
    dræbes i EU om ugen af deres partner eller et familiemedlem
  • alt=""
    32 % af gerningsmændene
    til seksuel chikane i EU har forbindelse til ansættelsen

Kilder: UN Women, Eurostat, Den Europæiske Unions Agentur for Grundlæggende Rettigheder (FRA)

Blandt de forskellige former for vold mod kvinder kan nævnes: 

  • vold i parforhold 
  • seksuel vold
  • kvindemord  
  • menneskehandel 
  • kvindelig kønslemlæstelse 
  • onlinevold eller teknologibaseret vold 
  • børneægteskaber, tvangsægteskaber 

I 2022 foreslog Kommissionen ny lovgivning, der skal sikre et minimum af beskyttelse mod disse former for vold i hele EU, uanset om de finder sted online eller offline. Europa-Parlamentet og medlemslandene nåede den 6. februar 2024 frem til en politisk aftale om Kommissionens forslag.

Desuden afsluttede EU ratifikationsproceduren for Europarådets konvention til forebyggelse og bekæmpelse af vold mod kvinder og vold i hjemmet, "Istanbulkonventionen".

Istanbulkonventionen for EU trådte i kraft den 1. oktober 2023. Det betyder, at EU nu er bundet af ambitiøse og omfattende standarder for forebyggelse og bekæmpelse af vold mod kvinder og vold i hjemmet.

Find ud af, hvad EU gør for at sætte en stopper for kønsbaseret vold

Kampagne: Bekæmpelse af cybervold

Uligheder på arbejdsmarkedet

Kvinder er fortsat overrepræsenteret i lavtlønnede job og underrepræsenteret i beslutningstagende stillinger. Desuden tjener kvinder i EU stadig mindre end mænd, og efterhånden som de bliver ældre, øges denne kønsbestemte lønforskel endnu mere. 

Statistikkerne viser, at visse job hovedsagelig varetages af kvinder. 

  • I EU er 95 % af rengøringspersonalet og hjælpen i hjemmet kvinder  

  • Kvinder tegner sig for størstedelen af undervisnings- (72 %) og sundhedspersonalet (78 %)  

Kilder: EIGE, Eurostat (undervisningsstatistikker, sundhedspersonaletal)

Kønsstereotyper er dybt rodfæstet i vores kultur og er en grundlæggende årsag til uligheder mellem kønnene.   

  • alt=""
    kun 69,3 %
    af kvinder er i beskæftigelse
  • alt=""
    12,7 %
    i kønsbetinget lønforskel
  • ""
    32 %
    af lederstillinger varetages af kvinder

EU-kampagner: Bekæmpelse af kønsstereotyper

Balance mellem arbejdsliv og privatliv

Forskning viser, at kvinder fortsat bærer den største del af ansvaret i hjemmet for pleje og husligt arbejde sammenlignet med mænd.

Den ulige fordeling af omsorgsforpligtelser og huslige opgaver kan mindske kvinders muligheder for at være i beskæftigelse eller få kvinder til at søge deltidsjob, der giver mere tidsfleksibilitet, på bekostning af lavere lønninger. Ifølge Eurostat var 48 % af kvinderne i elementære erhverv ved udgangen af 2022 deltidsansatte sammenlignet med 19 % af mændene.

For at håndtere dette har EU vedtaget en række direktiver, der indfører minimumsrettigheder for borgerne til at kombinere arbejde og privatliv og fremmer en bedre fordeling af omsorgsforpligtelser mellem kvinder og mænd.

Se EU-lovgivningen om balance mellem arbejdsliv og privatliv 

EU-tiltag til fremme af balancen mellem arbejdsliv og privatliv

Mod fuld ligestilling mellem kønnene

EU har endnu ikke opnået fuld ligestilling mellem kønnene, men der er gjort fremskridt, som det fremgår af ligestillingsindekset for 2023. For første gang opnåede EU 70,2 procentpoint (ud af 100). Det er den højeste stigning fra et år til et andet, siden indekset blev indført i 2013. Målet er at opnå en score på 100, hvilket svarer til 100 procentpoint på indekset, hvilket betyder, at EU har opnået fuld ligestilling mellem kvinder og mænd.

Læs mere om ligestillingsindekset 2023

Strategien for ligestilling mellem kønnene for 2020-2025

Kommissionen vedtog i 2020 strategien for ligestilling mellem kønnene for at gøre betydelige fremskridt hen imod et Europa med ligestilling mellem kønnene.

Strategien sigter mod at:

  • kønsbaseret vold ophører
  • kønsstereotyper udfordres
  • kønsforskellene på arbejdsmarkedet udlignes
  • arbejde for, at kønnene deltager ligeligt i de forskellige økonomiske sektorer
  • opnå kønsbalance i den økonomiske og politiske beslutningstagning

Med denne strategi udstikkes der en vision, politiske mål og tiltag, der skal føre til konkrete fremskridt i ligestillingen mellem kønnene i Europa. Hvert år fremlægger Kommissionen en rapport om ligestilling mellem kønnene i EU, som gennemgår, hvor EU og dets medlemsstater står på ligestillingsområdet, og fremhæver EU's resultater på disse fem centrale områder.

Indtil videre har EU inden for rammerne af denne strategi:

Kommissionen har også:

Skabe fremskridt

Ifølge den seneste rapport om ligestilling mellem kønnene, der blev offentliggjort i 2023, vil en central udfordring forude være at sikre, at alle har de samme muligheder for at drage fordel af den grønne og den digitale omstilling. I øjeblikket er kvinder og piger i vid udstrækning udelukket fra de muligheder, som denne sektor frembyder, hovedsagelig på grund af dybt rodfæstede kønsstereotyper, der afholder dem fra at gå efter en karriere inden for videnskab og teknologi.

For at gøre fremskridt er det vigtigt at medtage et ligestillingsperspektiv på alle politikområder, på alle niveauer og i alle faser af den politiske beslutningsproces for at imødekomme specifikke behov, udfordringer og muligheder for mænd og kvinder. Det vil også være afgørende at fremme kvinders deltagelse i det kommende valg til Europa-Parlamentet i 2024, da kvinders tilstedeværelse i den lovgivende forsamling og i ledende stillinger er afgørende for demokratiet for at afspejle en mere nøjagtig repræsentation af samfundet og for en bedre politikudformning. 

Kommissionen investerer også i en fremtid med ligestilling mellem kønnene. Ligestillingsrelaterede projekter støttes og finansieres gennem flere EU-programmer såsom programmet for borgere, ligestilling, rettigheder og værdier (CERV) og EU's støtteprogrammer under samhørighedsfonden

Projekt: Ligestilling mellem kønnene inden for forskning

EU-landene skal overholde EU's charter om grundlæggende rettigheder, når de gennemfører EU-retten. De grundlæggende rettigheder er normalt også beskyttet af dit lands forfatning. Hvis du mener, at dine ligestillingsrettigheder krænkes, kan du se, hvordan du kan indgive en klage på nationalt plan