Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Closeup of little boy blowing a wind turbine toy and studying how green energy works from a young age - Concept of future generation and enewable Energy
© damianobuffo/Adobe Stock
REPowerEU

Οικονομικά προσιτή, εξασφαλισμένη και βιώσιμη ενέργεια για την Ευρώπη

Το REPowerEU με μια ματιά

Δράσεις

Διαφοροποίηση του ενεργειακού μας εφοδιασμού

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία κατέστησε ακόμα πιο σαφές ότι η ΕΕ πρέπει να βρει εναλλακτικούς τρόπους για να διασφαλίσει τον ενεργειακό της εφοδιασμό. Παρόλο που, πράγματι, ορισμένα κράτη μέλη εισήγαν παραδοσιακά περισσότερο ρωσικό αέριο σε σχέση με άλλα, οι συνέπειες των πιθανών διαταραχών θα έπλητταν από κοινού το σύνολο των κρατών μελών. Για τον λόγο αυτό είναι επιτακτικό όλα τα κράτη μέλη να δρουν σε αγαστή συνεργασία και να είναι έτοιμα να μοιραστούν το φυσικό αέριο με τους γείτονές τους σε περίπτωση ανάγκης.

Η ΕΕ πρέπει να εξασφαλίσει τον ενεργειακό εφοδιασμό της όχι μόνο για τον προσεχή χειμώνα, αλλά και για τα επόμενα έτη. Γι’ αυτόν τον λόγο οι εταιρικές μας σχέσεις επικεντρώνονται στην οικοδόμηση ενός πιο πράσινου μέλλοντος με στόχο την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας.

Οι υποδομές που χρησιμοποιούμε σήμερα για το αέριο μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο μέλλον για το καθαρό υδρογόνο. Σήμερα επενδύουμε και στην απανθρακοποίηση της μελλοντικής οικονομίας μας.

Διασφάλιση οικονομικά προσιτού ενεργειακού εφοδιασμού

Η ενεργειακή πλατφόρμα της ΕΕ, η οποία εγκαινιάστηκε τον Απρίλιο του 2022, διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στη διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού μας όλο το 2022. Η πλατφόρμα αυτή συμβάλλει στον συντονισμό της δράσης και των διαπραγματεύσεων της ΕΕ με εξωτερικούς προμηθευτές αερίου ώστε να αποτρέπεται ο κίνδυνος πλειοδοσίας μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ. Η πλατφόρμα αξιοποιεί επίσης τη βαρύτητα της ενιαίας αγοράς της ΕΕ προκειμένου να επιτύχει καλύτερους όρους για όλους τους καταναλωτές της ΕΕ.

Μετά τη γενική στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η ΕΕ πρότεινε κοινές προμήθειες αερίου ώστε να διασφαλίσει την πρόσβαση όλων των Ευρωπαίων σε οικονομικά προσιτή ενέργεια και να αποτρέψει τυχόν διαταραχές του ενεργειακού εφοδιασμού. Το σύστημα αυτό μας επέτρεψε να αρχίσουμε να προμηθευόμαστε από κοινού, ως Ευρωπαίοι, αέριο για την κάλυψη μέρους των αναγκών μας, αντί να ανταγωνιζόμαστε μεταξύ μας για ελλιπείς προμήθειες αερίου.

Τον Μάιο του 2023 η ΕΕ κατάφερε να προσελκύσει προσφορές από συνολικά 25 προμηθεύτριες εταιρείες, οι οποίες αντιστοιχούν σε περισσότερο από 13,4 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου (bcm). Η ποσότητα αυτή υπερβαίνει κατά πολύ τα 11,6 bcm της κοινής ζήτησης που υπέβαλαν οι εταιρείες της ΕΕ μέσω του πρώτου διαγωνισμού (στο πλαίσιο του μηχανισμού από κοινού αγορών AggregateEU). Οι εταιρείες της ΕΕ θα είναι πλέον σε θέση να διαπραγματεύονται τους όρους των συμβάσεων προμηθειών απευθείας με τις προμηθεύτριες εταιρείες. Τέσσερις επιπλέον διαγωνισμοί θα ακολουθήσουν έως το τέλος του 2023.

Νέοι κανόνες αποθήκευσης φυσικού αερίου

Για να αποφευχθούν οι διακοπές ρεύματος και οι ελλείψεις ενέργειας, οι χώρες της ΕΕ συμφώνησαν να γεμίσουν τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης αερίου πριν από τον χειμώνα.

  • Ο στόχος της ΕΕ που συμφωνήθηκε το περασμένο έτος ήταν να πληρωθούν οι εγκαταστάσεις υπόγειας αποθήκευσης αερίου έως το 80 % της χωρητικότητας έως την 1η Νοεμβρίου 2022.
    Συνεργαζόμενες, οι χώρες της ΕΕ υπερέβησαν τον στόχο αυτόν και έφτασαν στο 95 % των εγκαταστάσεων αποθήκευσης αερίου.
  • Ο στόχος για τους επόμενους χειμώνες θα είναι η πλήρωση των εγκαταστάσεων αποθήκευσης έως το 90 % της χωρητικότητάς τους πριν από την 1η Νοεμβρίου κάθε έτους.
  • Φέτος η ΕΕ πέτυχε ήδη τον στόχο του 90 % στα μέσα Αυγούστου.

Εξοικονόμηση ενέργειας

Η εξοικονόμηση ενέργειας είναι ο πιο οικονομικός, ασφαλής και καθαρός τρόπος για να μειώσουμε την εξάρτησή μας από τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων από τη Ρωσία. Οι πολίτες, οι επιχειρήσεις και η βιομηχανία της Ευρώπης συνέβαλαν όλοι στην επίτευξη του στόχου αυτού.

Σε επίπεδο ΕΕ τα κράτη μέλη συμφώνησαν με τις προτάσεις της Επιτροπής για τη μείωση, σε οικειοθελή βάση, της χρήσης φυσικού αερίου στην ΕΕ κατά 15 % τον περασμένο χειμώνα.

Όλες οι χώρες της ΕΕ συμφώνησαν να μειώσουν την κατανάλωση φυσικού αερίου κατά τουλάχιστον 15 %

Από τον Αύγουστο του 2022 έως τον Μάρτιο του 2023 η ζήτηση φυσικού αερίου μειώθηκε κατά 18 %, ποσοστό που υπερβαίνει τον στόχο

Τον Μάρτιο του 2023 τα κράτη μέλη παρέτειναν τον στόχο της οικειοθελούς μείωσης της ζήτησης φυσικού αερίου κατά ένα ακόμα έτος, όπως πρότεινε η Επιτροπή

Παρέμβαση στις τιμές του φυσικού αερίου

Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη είναι σήμερα χαμηλότερες σε σύγκριση με την περίοδο πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία χάρη, εν μέρει, στη συντονισμένη ευρωπαϊκή αντίδραση στο πλαίσιο του REPowerEU. Επίσης, σήμερα η Ευρώπη επενδύει, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, σε καθαρές μορφές ενέργειες και στην ενεργειακή ανεξαρτησία.

Ακόμη, οι χώρες της ΕΕ συμφώνησαν να θέσουν ένα όριο στις εκτινάξεις των τιμών του φυσικού αερίου για να προστατεύσουν τους πολίτες και την οικονομία. Ένα ανώτατο όριο τιμών για τις συναλλαγές αερίου θα επιβάλλεται όταν και αν οι τιμές του φυσικού αερίου φθάσουν σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα.

Αυτός ο μηχανισμός διόρθωσης της αγοράς είναι προσωρινός και ισχύει έως τον Φεβρουάριο του 2024.

Περισσότερα σχετικά με τον διορθωτικό μηχανισμό

Επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Η ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές είναι:

  • επωφελής για το κλίμα
  • επωφελής για την ενεργειακή ανεξαρτησία της ΕΕ
  • επωφελής για την ενεργειακή ασφάλεια και
  • δημιουργεί θέσεις εργασίας στην ΕΕ

Το σχέδιο REPowerEU επιταχύνει την πράσινη μετάβαση και προωθεί μαζικές επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Σχεδιάζουμε να συνεχίσουμε την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας· το 2023 αναμένουμε να αυξηθεί περαιτέρω η δυναμικότητα παραγωγής με την αντικατάσταση επιπλέον 12 bcm φυσικού αερίου με ανανεώσιμες πηγές.

Τον Μάρτιο του 2023 η ΕΕ συμφώνησε να αυξήσει τη δυναμικότητά παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, αυξάνοντας τον υποχρεωτικό στόχο της ΕΕ για το 2030 στο 42,5 %, με τη φιλοδοξία να φτάσει το 45 % ―δηλαδή σχεδόν στο διπλάσιο του σημερινού ποσοστού ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στην ΕΕ.

Για να υποστηριχθεί η μετάβαση στην καθαρή ενέργεια, πρέπει να μάθουμε να προωθούμε καλύτερα τη βιομηχανία μας ―από το υδρογόνο έως τα χημικά, από τη βιοτεχνολογία έως τη νανοτεχνολογία. Για την υλοποίηση του σχεδίου αυτού, τον Φεβρουάριο του 2023 προτείναμε το βιομηχανικό σχέδιο της Πράσινης Συμφωνίας για την Ευρώπη.

Πώς χρηματοδοτείται το REPowerEU

Το σχέδιο REPowerEU απαιτεί μαζικές επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις. Κινητοποιούμε σχεδόν 300 δισ. ευρώ ―περίπου 72 δισ. ευρώ με τη μορφή επιχορηγήσεων και περίπου 225 δισ. με τη μορφή δανείων. Ο μηχανισμός ανάκαμψης και ανθεκτικότητας (ΜΑΑ) βρίσκεται στο επίκεντρο της χρηματοδότησης αυτής.

Το ποσό αυτό θα περιλαμβάνει χρηματοδότηση περίπου 10 δισ. ευρώ για τις ελλείπουσες συνδέσεις στα δίκτυα φυσικού αερίου και υγροποιημένου φυσικού αερίου, ώστε κανένα κράτος μέλος να μην μείνει χωρίς θέρμανση, και πάνω από 2 δισ. ευρώ για υποδομές πετρελαίου ώστε να σταματήσουν οι αποστολές ρωσικού πετρελαίου. Η υπόλοιπη χρηματοδότηση (το 95 %) θα διατεθεί για την επιτάχυνση και την κλιμάκωση της μετάβασης σε καθαρή ενέργεια.

Επόμενα βήματα

Η πρόοδος που πραγματοποιήσαμε το περασμένο έτος μας επέτρεψε να βρισκόμαστε σε καλή θέση στο τέλος του φετινού χειμώνα (2022/2023), χωρίς ελλείψεις αερίου, και μπορούμε να ξεκινήσουμε την νέα περίοδο επαναπλήρωσης με εμπιστοσύνη και με αποθέματα πλήρη κατά το ήμισυ.

Θα πρέπει, όμως, να μην τρέφουμε ψευδαισθήσεις, γιατί και οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι, όσο η Ρωσία συνεχίζει τη βίαιη εισβολή της στην Ουκρανία και χρησιμοποιεί τον ενεργειακό εφοδιασμό ως όπλο.

Για τον λόγο αυτόν θα επικεντρωθούμε στη συνέχιση της υλοποίησης του σχεδίου REPowerEU, συγκεκριμένα:

  • Νέα εθνικά σχέδια REPowerEU στο πλαίσιο του τροποποιημένου μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας
  • Ενίσχυση της απαλλαγής της βιομηχανίας από τις ανθρακούχες εκπομπές
  • Θέσπιση και υλοποίηση νέας νομοθεσίας για ταχύτερη ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας
  • Επενδύσεις σε ενεργειακές υποδομές και διασυνδέσεις
  • Κανονιστικά μέτρα για την αύξηση της ενεργειακής απόδοσης
  • Σύγχρονο κανονιστικό πλαίσιο για το υδρογόνο και πρόγραμμα επιτάχυνσης της χρήσης υδρογόνου

Χρονοδιάγραμμα

  1. 10 Μαΐου 2023

    Δρομολόγηση του πρώτου διαγωνισμού για κοινές αγορές αερίου στο πλαίσιο της ενεργειακής πλατφόρμας της ΕΕ

  2. 30 Μαρτίου 2023

    Το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταλήγουν σε προσωρινή συμφωνία σχετικά με την οδηγία για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

  3. 14 Δεκεμβρίου 2022

    Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο καταλήγουν σε πολιτική συμφωνία για τη χρηματοδότηση του REPowerEU η οποία επιτρέπει στα κράτη μέλη να συμπεριλάβουν κεφάλαια για το REPowerEU στα σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητάς τους

  4. 9 Δεκεμβρίου 2022

    Δρομολογείται νέα βιομηχανική συμμαχία για την ενίσχυση της ηλιακής ενέργειας και της ενεργειακής ασφάλειας της ΕΕ

  5. 9 Νοεμβρίου 2022

    Η Επιτροπή επιταχύνει την αδειοδότηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας εντείνοντας έτσι την πράσινη μετάβαση και την απομάκρυνση από το ρωσικό φυσικό αέριο

  6. 26 Ιουλίου 2022

    Με βάση την πρόταση της Επιτροπής, το Συμβούλιο καταλήγει σε συμφωνία για την εξασφάλιση ομαλής και συντονισμένης μείωσης της κατανάλωσης φυσικού αερίου σε ολόκληρη την ΕΕ, ώστε να προετοιμαστεί για τον επόμενο χειμώνα.

  7. 20 Ιουλίου 2022

    Εξοικονόμηση αερίου για έναν ασφαλή χειμώνα: Η Επιτροπή προτείνει σχέδιο μείωσης της ζήτησης αερίου προκειμένου να προετοιμαστεί η ΕΕ για περικοπές του εφοδιασμού

  8. 18 Ιουλίου 2022

    Η ΕΕ και το Αζερμπαϊτζάν υπογράφουν νέο μνημόνιο συμφωνίας για στρατηγική εταιρική σχέση στον τομέα της ενέργειας, το οποίο θέτει τα θεμέλια μιας μακροπρόθεσμης εταιρικής σχέσης για την ενεργειακή απόδοση και την καθαρή ενέργεια. Χάρη σ’ αυτό, η δυναμικότητα του νότιου διαδρόμου φυσικού αερίου θα διπλασιαστεί ώστε, έως το 2027, να παρέχει τουλάχιστον 20 δισ. κυβικά μέτρα στην ΕΕ ετησίως.

  9. 15 Ιουλίου 2022

    Η Επιτροπή εγκρίνει το «IPCEI Hy2Tech», το πρώτο σημαντικό έργο κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος στον τομέα του υδρογόνου. Το έργο αποσκοπεί στην ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών για την αξιακή αλυσίδα υδρογόνου με σκοπό την απανθρακοποίηση των βιομηχανικών διεργασιών και της κινητικότητας. Περιλαμβάνει 35 εταιρείες και 41 έργα από 15 κράτη μέλη.

  10. 27 Ιουνίου 2022

    Θεσπίζονται νέοι κανόνες αποθήκευσης φυσικού αερίου. Θα ενισχύσουν την ασφάλεια εφοδιασμού της ΕΕ με αέριο ενόψει του επόμενου και των μελλοντικών χειμώνων. Οι νέοι κανόνες θα υποχρεώσουν τα κράτη μέλη της ΕΕ να γεμίσουν τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης στο 80 % της δυναμικότητάς τους έως τον Νοέμβριο του τρέχοντος έτους και στο 90 % κατά τα επόμενα έτη.

  11. 23 Ιουνίου 2022

    Η ΕΕ και η Νορβηγία συμφωνούν να εμβαθύνουν την εταιρική σχέση τους με σκοπό την αύξηση του βραχυπρόθεσμου και μακροπρόθεσμου εφοδιασμού με φυσικό αέριο, την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών ενέργειας και την ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της καθαρής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένου του υδρογόνου.

  12. 17 Ιουνίου 2022

    Η ΕΕ, οι Ηνωμένες Πολιτείες και 11 ακόμα χώρες δρομολογούν την ενεργειακή διαδρομή παγκόσμιας δέσμευσης για το μεθάνιο, η οποία επιδιώκεται να λειτουργήσει ως καταλύτης για τη μείωση των εκπομπών μεθανίου στον τομέα του πετρελαίου και του αερίου, προωθώντας τόσο την κλιματική πρόοδο όσο και την ενεργειακή ασφάλεια.

  13. 15 Ιουνίου 2022

    Η ΕΕ, η Αίγυπτος και το Ισραήλ υπογράφουν τριμερές μνημόνιο συνεννόησης για την εξαγωγή φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Το φυσικό αέριο από το Ισραήλ, την Αίγυπτο και άλλες πηγές στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου θα μεταφέρεται στην Ευρώπη μέσω της υποδομής εξαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου της Αιγύπτου.

  14. 25 Μαΐου 2022

    Η Επιτροπή συγκροτεί την ειδική ομάδα για την ενεργειακή πλατφόρμα της ΕΕ με σκοπό την εξασφάλιση εναλλακτικού εφοδιασμού.

  15. 18 Μαΐου 2022

    Η Επιτροπή παρουσιάζει το REPowerEU, ένα σχέδιο για την ταχεία μείωση της εξάρτησης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα και την ταχύρρυθμη προώθηση της πράσινης μετάβασης.

Έγγραφα

  • Communication

A clear and complete repository of the thematic areas that are shaping the REPowerEU initiative