Siirry pääsisältöön

Elintarviketurvallisuus

EU:n elintarviketurvallisuuspolitiikka kattaa elintarvikkeiden koko toimitusketjun ”pellolta pöytään”. Sen tavoitteena on taata elintarvikkeiden ja rehun turvallisuus ja ravinteikkuus, eläinten terveyden ja hyvinvoinnin sekä kasvien terveyden korkea taso ja selkeät alkuperä-, sisältö- ja pakkausmerkinnät.

Toiminta-alat

Elintarvikemerkintöjä koskevien EU:n sääntöjen ansiosta kuluttajat voivat saada kattavaa tietoa elintarvikkeiden sisällöstä ja koostumuksesta.

Uuselintarvikkeilla tarkoitetaan elintarvikkeita, joita ei ole merkittävässä määrin käytetty EU:ssa elintarvikkeina ennen 15.5.1997.

Kemiallisilla aineilla on merkittävä rooli elintarvikkeiden tuotannossa ja jakelussa.

Elintarviketurvallisuutta edistetään EU:ssa kattavan oikeudellisen kehyksen tuella.

Ruokahävikki on eettinen ja taloudellinen ongelma, joka myös kuluttaa rajallisia luonnonvaroja.

Torjunta-aineet ovat valmisteita, joita käytetään haitallisten organismien (kasvintuhoojien) torjuntaan, hävittämiseen tai säätelyyn tai kasvien ja kasvituotteiden suojeluun.

EU:ssa on noin 5 miljoonaa maataloustuottajaa, jotka kasvattavat eläimiä elintarviketuotantoa varten. Tuotannon arvo on noin 130 miljardia euroa.

Tarttuvien eläintautien torjuntatyöstä vuosikymmenten aikana saadut tulokset muodostavat eläinten terveyttä koskevan EU:n toimintapolitiikan perustan.

Elintarvikelisäaineita, elintarvike-entsyymejä ja elintarvikearomeja kutsutaan myös elintarvikeparanteiksi.

EU on yhdenmukaistanut eläinten terveyttä koskevia vaatimuksia, jotka liittyvät taudinaiheuttajista vapaiden siemennesteen, munasolujen ja alkioiden saapumiseen EU:hun ja niiden siirtoihin EU:n sisällä

Elintarvikkeita ja rehuja koskeva nopea hälytysjärjestelmä (RASFF) on vuodesta 2014 ollut keskeinen väline sen varmistamisessa, että elintarvikkeet ovat turvallisia kuluttajille.

EU ja sen toimivaltaiset viranomaiset ovat vastuussa sen varmistamisesta, että yritykset noudattavat elintarvikeketjua koskevan lainsäädännön täytäntöönpanovaatimuksia.

EU:n kansainvälisillä kauppasopimuksilla edistetään elintarvikkeiden turvallisuutta, eläinten terveyttä ja lainsäädäntöä koskevien kansainvälisten standardien kehittämistä.

Euroopan komissio seuraa elintarvikkeita, rehujen turvallisuutta, eläinten terveyttä, eläinten hyvinvointia, kasvien terveyttä ja ihmisten terveyttä koskevan EU:n lainsäädännön täytäntöönpanoa.

EU:n vertailulaboratorioiden tavoitteena on varmistaa korkealaatuinen ja yhdenmukainen testaus koko EU:ssa.

Euroopan komissio on EU-maiden tuella ja tiiviillä yhteistyöllä edistänyt eläinten hyvinvointia jo yli 40 vuoden ajan.

Elävillä eläimillä käydään kauppaa ja niitä tuodaan EU:n alueelle päivittäin. EU on asettanut eläinten terveyttä koskevia vaatimuksia, jotta eläimiä voidaan siirtää maasta toiseen turvallisesti.

Eläinperäisiä tuotteita saapuu jatkuvasti EU:n alueelle tai niitä siirretään EU-maasta toiseen. Jotta tämä voidaan tehdä turvallisesti, EU on asettanut erilaisia eläinten terveyttä koskevia vaatimuksia.

Lemmikkieläinten kanssa matkustamista koskevien yhdenmukaistettujen sääntöjen hyväksyminen on helpottanut EU-kansalaisten ja heidän lemmikkiensä vapaata liikkuvuutta EU-maasta toiseen.

EU:n kokonaisvaltainen lähestymistapa eläintautien torjuntaan perustuu useisiin näkökohtiin.

Eläinten tunnistamista koskevien EU-sääntöjen perustavoitteina on eläinten paikantaminen ja jäljittäminen eläinlääkinnällisiä tarkoituksia varten, mikä on tärkeää tartuntatautien hallinnan kannalta.

EU:n eläinjalostuslainsäädännöllä edistetään jalostuseläinten ja niiden geneettisen materiaalin vapaata kauppaa.

EU sääntelee viljely-, vihannes-, hedelmä-, koriste- ja viiniköynnöslajien lisäysaineiston ja metsänviljelyaineiston kaupan pitämistä.

Kasvien terveyttä koskevilla EU-säännöillä suojellaan viljelykasveja, hedelmiä, vihanneksia, kukkia, koristekasveja ja metsiä tuhoeläimiltä ja taudeilta.